Μπαίνοντας σε ασανσέρ το πρώτο πράγμα που βλέπουμε συνήθως είναι ένας καθρέπτης. Γιατί όμως υπάρχουν οι καθρέφτες στα ασανσέρ; Τι εξυπηρετούν;
Ο λόγος είναι μάλλον ψυχολογικός παρά μηχανικός.
Στην πρώιμη βιομηχανική εποχή ξεκίνησαν να χτίζονται ψηλά κτίρια και οι πρώτοι ουρανοξύστες.
Λόγω του δυσθεώρητου ύψους τους, όλα αυτά τα κτίρια διέθεταν ανελκυστήρες, οι οποίοι όμως είχαν πολύ σημαντικό μειονέκτημα. Ηταν πάρα πολύ αργοί με αποτέλεσμα οι χρήστες τους να διαμαρτύρονται συνεχώς.
Εκτός όμως από το πρόβλημα της ταχύτητας, πολλοί άνθρωποι θεωρούσαν ότι αυτά τα πρώτα ασανσέρ είχαν και πρόβλημα ασφαλείας.
Ετσι, οι κατασκευαστές ανελκυστήρων προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τα εμπόδια σχεδιάζοντας γρηγορότερους και ασφαλέστερους ανελκυστήρες. Αυτό όμως απαιτούσε χρόνο και επίσης το κόστος ήταν απαγορευτικό για την εποχή εκείνη.
Μια εταιρία πρότεινε διαφορετική λύση, βασιζόμενη στην άποψη ότι η ταχύτητα των ανελκυστήρων ήταν μια χαρά και το πρόβλημα το είχαν οι άνθρωποι.
Αντί, λοιπόν να ψάχνουν τρόπους να βελτιώσουν την ταχύτητα των ασανσέρ, ίσως θα έπρεπε να ψάξουν για ποιο λόγο ο κόσμος τους βρίσκει αργούς και τι θα μπορούσαν να κάνουν για να το αντιμετωπίσουν αυτό.
Διεξήγαγαν έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι πίστευαν πως τα ασανσέρ ήταν πολύ πιο αργά από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.
Η αίσθηση αυτή προερχόταν από το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν είχαν κάτι για να απασχοληθούν μέσα στον ανελκυστήρα και η απραξία αυτή τους έδινε όλο τον χρόνο να προβληματιστούν για την ασφάλειά του.
Οι μηχανικοί της εταιρίας λοιπόν πρότειναν τη χρήση καθρεπτών. Ετσι, ο κόσμος θα παρέμενε απασχολημένος και δεν θα σκεφτόταν τόσο πολύ τον κίνδυνο ενδεχόμενης πτώσης.
Παράλληλα, θα μειωνόταν και το αίσθημα κλειστοφοβίας που προκαλείται δεδομένης της στενότητας του χώρου, καθώς με την τοποθέτηση ενός μόνο καθρέφτη, το μέγεθος του θαλάμου εικονικά θα διπλασιαζόταν.
Σε έρευνα που ακολούθησε, οι χρήστες δήλωναν πολύ ικανοποιημένοι από την αύξηση της ταχύτητας και της ασφάλειας των ανελκυστήρων, αν και στην πραγματικότητα δεν είχε αλλάξει, τεχνικά τουλάχιστον, απολύτως τίποτα.
Στην ουσία, το μόνο που άλλαξε ήταν η αντίληψη των χρηστών για τον χώρο και τον χρόνο.
Μια άλλη παράμετρος που ίσως σχετίζεται πραγματικά με την ασφάλεια είναι πως η ύπαρξη του καθρέφτη λειτουργεί ως ένδειξη ότι ο θάλαμος βρίσκεται όντως πίσω από την πόρτα.
Μειώνεται κατ’ αυτό τον τρόπο ο κίνδυνος να πέσει κάποιος στο κενό, αν μπει αφηρημένος σε ασανσέρ που παρουσιάζει βλάβη.
Οπότε, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, οι καθρέφτες στα ασανσέρ παραμένουν ακόμη και σήμερα παρά το γεγονός ότι η ταχύτητα και η αξιοπιστία της χρήσιμης αυτής εφεύρεσης έχει βελτιωθεί σημαντικά.