Με αφορμή την 11η Φεβρουαρίου, ημέρα αφιερωμένη στον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης, «112», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους πολίτες πως όταν διατρέχουν κίνδυνο μπορούν να καλούν δωρεάν το «112» από οπουδήποτε στην ΕΕ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, οι κλήσεις προς το «112» έφτασαν τις 140 εκατομμύρια το 2018. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο και πολλά κράτη μέλη έχουν βελτιώσει το σύστημα αυτόματου εντοπισμού των καλούντων.
Οι κλήσεις προς το 112 είναι σχεδόν οι μισές από όλες τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης και κάθε χρόνο αυξάνονται όλο και περισσότερο.
Το 2018, το 73% των κλήσεων έκτακτης ανάγκης έγιναν από κινητό τηλέφωνο, ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με πέρυσι.
Σε 23 κράτη-μέλη καταγράφεται ότι ο χρόνος απάντησης που απαιτείται για να ειδοποιηθούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.
Από τα 27 κράτη-μέλη που ανέφεραν τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη της θέσης του καλούντος, οι μεγαλύτερες περίοδοι αναφέρθηκαν στην Ελλάδα (261 δευτερόλεπτα).
Επίσης, ορισμένα κράτη- μέλη ανέφεραν τον χρόνο που απαιτείται για τη λήψη της τοποθεσίας με βάση το κινητό: Εσθονία 10 δευτερόλεπτα, Φινλανδία 5, Ιρλανδία 10, Λιθουανία 20, Μάλτα 8, Σλοβενία 6, και το Ηνωμένο Βασίλειο 15.
Η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία, Μαρίγια Γκάμπριελ, δήλωσε: “Το 112 είναι ένας αριθμός που σώζει ζωές. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής συμμετέχουν ενεργά στα σχετικά κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να εξασφαλίσουν ταχείες και συγκεκριμένες λύσεις “.
Επιπλέον, η Επιτροπή επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατά τρόπο εξίσου εύκολο.
Η Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μάριαν Θίσεν δήλωσε ότι «σύντομα, τα άτομα με αναπηρία θα έχουν ίση πρόσβαση στον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για να σώσουν ζωές, ανεξάρτητα σε ποιό κράτος-μέλος βρίσκονται».