Ξεκινά σήμερα στη Βουλή η διήμερη συζήτηση επί των 149 αναθεωρητέων διατάξεων που «πέρασαν» από την Επιτροπή Αναθεώρησης και θα λήξει την Πέμπτη το βράδυ με τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας.
Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί η ψηφοφορία να γίνει αύριο, εντούτοις ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε δεκτές σχετικές εισηγήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κομμάτων που τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση και να μην υπάρξουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία
Θα ακολουθήσει σε ένα μήνα η δεύτερη ψηφοφορία και αποφασιστική ως προς το ποιες θα είναι τελικώς οι διατάξεις που θα παραπεμφθούν στην επόμενη αναθεωρητική βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι εάν κάποια πρόταση δεν συγκεντρώσει στην πρώτη ψηφοφορία 151 ψήφους, τότε δεν θα πάει στη δεύτερη, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφωνούν για το μείζον θέμα της δεσμευτικότητας ή μη της παρούσας Βουλής ως προς το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων.
Υπενθυμίζεται ότι αν μια διάταξη συγκεντρώσει στην παρούσα Βουλή πλειοψηφία 180, στην επόμενη θα αρκούν 151 ψήφοι για να αναθεωρηθεί, ενώ αν τώρα συγκεντρώσει 151 ψήφους, τότε στην επόμενη Βουλή θα απαιτούνται 180 για να αλλάξει κάτι. Βέβαια, υπάρχει και ένα ακόμα ενδεχόμενο. Η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές και στην οποία θα αποτυπώνεται ο νέος συσχετισμός δυνάμεων, να μην ολοκληρώσει την αναθεωρητική διαδικασία. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ατολμία του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει στην αναθεωρητική «ατζέντα» κρίσιμα άρθρα του Συντάγματος, όπως το άρθρο 16 (για να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων) ή το άρθρο 24 (που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος) ενδέχεται να τινάξει στον αέρα το όλο εγχείρημα με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για διατάξεις επί των οποίων αποτυπώθηκαν ευρύτατες συναινέσεις όπως το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, ή το άρθρο 86 για την κατάργηση της αποσβεστικής ημερομηνίας όσον αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών.
Σε κάθε περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση ελπίζει ότι το επίμαχο άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα συγκεντρώσει στην παρούσα φάση τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους ώστε να τροποποιηθεί με απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή και να αποφευχθεί με τον τρόπο αυτό πρόωρη διάλυσή της σε ενδεχόμενη εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Εκτός αυτών η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει θα χρειαστεί να διαμορφώσει νέες πλειοψηφίες – κουρελού με ανεξάρτητους βουλευτές.
Οσον αφορά την αυριανή ψηφοφορία στην Ολομέλεια, με ενδιαφέρον αναμένεται πώς θα διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 ψήφων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσουν στον επόμενο γύρο της δεύτερης ψηφοφορίας, κάτι που εναπόκειται στην κρίση των «πρόθυμων» βουλευτών.