Πολλά από τα πολυτελή οχήματα, μεταξύ των οποίων και 40 Μαζεράτι, που είχαν αγοραστεί για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών Ασίας-Ειρηνικού τον περασμένο Νοέμβριο έχουν χαθεί, παραδέχθηκε σήμερα η κυβέρνηση της Παπούας Νέας Γουινέας, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να τα εντοπίσει.
Η κυβέρνηση της Παπούας Νέας Γουινέας είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις επειδή είχε δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για την αγορά 284 πολυτελών αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων και Μαζεράτι, προκειμένου να υποδεχθεί τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στη σύνοδο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC). Τότε η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να καλύψει μέρος του κόστους πουλώντας τις Maserati Quattroporte, κάθε μία από τις οποίες εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 133.000 ευρώ.
Όμως τώρα η αστυνομία αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται πολλά από τα πολυτελή οχήματα.
«Υπάρχουν 284 οχήματα (…) που δόθηκαν στο προσωπικό για να τα χρησιμοποιήσει στη διάρκεια της συνόδου του APEC και τα οποία δεν έχουν επιστραφεί ακόμη», επεσήμανε ο διοικητής της αστυνομίας Ντένις Κόρκοραν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των οχημάτων των οποίων αγνοείται η τύχη είναι κάποια Landcruiser, Ford, Mazda και Pajero, όμως όλα τα υπερπολυτελή έχουν εντοπιστεί.
«Και οι 40 Μαζεράτι και οι τρεις Μπέντλεϊ είναι σε άριστη κατάσταση και βρίσκονται κλεισμένες στην παλιά αποβάθρα», πρόσθεσε ο Κόρκοραν.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αστυνομία γνωρίζει ότι έχουν κλαπεί εννέα αυτοκίνητα, ότι λείπουν εξαρτήματα από κάποια άλλα, ενώ μεταξύ αυτών που έχουν επιστραφεί κάποια «έχουν σοβαρές ζημιές».
Η αστυνομία πιστεύει ότι έξι από τα εννέα κλεμμένα αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι στο Πορτ Μόρεσμπι, ενώ τρία έχουν βρεθεί στο Μάουντ Χάγκεν. Ο Κόρκοραν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν.
Η Παπούα Νέα Γουινέα, ένα κράτος 7,3 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος του νότιου Ειρηνικού, είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής του APEC τον Νοέμβριο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πίτερ Ο’ Νιλ ήλπιζε με αυτό τον τρόπο να βάλει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη και να προσελκύσει επενδύσεις. Κίνα και Αυστραλία προσέφεραν χρήματα για τη διοργάνωση της συνόδου.
Ωστόσο πολλές ήταν οι επικρίσεις όταν έγινε γνωστή η αγορά πολυτελών αυτοκινήτων για τη μετακίνηση των ηγετών, την ώρα που τα κοινωνικά προβλήματα στην Παπούα Νέα Γουινέα είναι τεράστια και η πολιομυελίτιδα και η φυματίωση έχουν επανεμφανιστεί.