Αν το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015, δηλαδή μόλις μια ημέρα πριν τις εκλογές-ορόσημο που έφεραν στην εξουσία την «Πρώτη Φορά Αριστερά», σας έλεγε κάποιος ότι θα έλθει μια μέρα που επί των ημερών της κυβέρνησης αυτής συνδικαλιστές και πολιτικοί της αντίπαλοι θα καλούντο να δώσουν εξηγήσεις στην Κρατική Ασφάλεια (!!!) βάσει ενός νόμου της… εμφυλιακής περιόδου, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τον περνούσατε, στην καλύτερη περίπτωση, για τρελό, αν όχι για «άθλιο προβοκάτορα του παλαιού πολιτικού συστήματος».
Μόνο είδηση δεν αποτελεί ότι για την κυβέρνηση της «Πρώτης Φοράς Αριστερά» ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Από την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήλθε στα πράγματα το έχουμε διαπιστώσει πολλάκις. Νόμοι και πολιτικές πρακτικές που τα στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς αποκήρυσσαν όλα αυτά τα χρόνια μετά βδελυγμίας, υψώνοντας το λάβαρο της Προόδου και της Δημοκρατίας, όχι απλώς δεν καταργήθηκαν -ή έστω τροποποιήθηκαν- επί διακυβέρνησης της Π.Φ.Α., αλλά αντιθέτως τέθηκαν σε εφαρμογή αφού ταιριάζουν γάντι στις επιδιώξεις της.
Βάσει ακριβώς ενός τέτοιου νόμου, συγκεκριμένα του ν. 509/1947, συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν κληθεί από το τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Κρατικής Ασφάλειας να δώσουν εξηγήσεις για κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 2 Απριλίου 2018 έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κλήση που έλαβαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος και η προεδρεύουσα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός Παρασκευή Γεωργάκη, αφορά ανωμοτί εξέτασή τους «στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για πράξεις που σχετίζονται με τα αδικήματα της διατάραξης ειρήνης, της αντίστασης, της σωματικΉς βλάβης κ.α.»
Είναι άραγε τυχαίο ότι η ΠΟΕΔΗΝ αποτελεί μια από τις πιο μαχητικές φωνές καταγγελίας των πεπραγμένων της κυβέρνησης; Ότι έχει έλθει πολλάκις σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη δημοσιεύοντας, σκάνδαλα, λάθη και παραλείψεις στον χώρο της Υγείας;
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, η κλήση της από την Κρατική Ασφάλεια έχει ως μοναδικό στόχο «να φιμώσουν και να τσακίσουν κάθε φωνή αντίστασης που υψώνεται και κάνει κριτική στα πεπραγμένα τους» ακόμη η ομοσπονδία εγκαλεί την κυβέρνηση για «αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την καταστολή των κινητοποιήσεων».
«Πρώτη φορά διώκομαι, μετά τον Παπαδόπουλο και τον Ιωαννίδη…»
Την «τιμή» αυτή είχε προ μηνών ο, άλλοτε σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ήταν 21 Σεπτεμβρίου του 2018 όταν συνέβη ένα «πρωτοφανές γεγονός, μοναδικό από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα», όπως επί λέξει το χαρακτήρισε εφημερίδα φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. Παναγιώτης Λαφαζάνης έλαβε κλήση από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ειδικότερα από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, προκειμένου να απολογηθεί για κατηγορίες που αφορούν οπλοφορία, οπλοχρησία και παράβαση του νόμου περί κροτίδων και πυροτεχνημάτων, στο πλαίσιο διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Στην πραγματικότητα -παραδέχονταν φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης- οι κατηγορίες αυτές ήταν το πρόσχημα, καθώς ο κ. Λαφαζάνης ελέγχετο για την πολιτική του δραστηριότητα κατά των πλειστηριασμών. Μια δραστηριότητα που ανέπτυξε ο ίδιος μαζί με μέλη της ΛΑ.Ε. και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες. Συνεπώς, η κλήση του να δώσει εξηγήσεις στις Αρχές ήταν «πέρα για πέρα απαράδεκτη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν συνδέεται με την προστασία του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Τότε, ο Π. Λαφαζάνης είχε δηλώσει «αηδιασμένος», καθώς όπως παρατήρησε με πικρία ήταν «η πρώτη φορά που διώκεται μετά τις διώξεις που υπέστη στη χούντα του Παπαδόπουλου και μετέπειτα του Ιωαννίδη» και έκανε λόγο για «βιομηχανία μακάβριων διώξεων που στήνει η κυβέρνηση (…) για πρωτοφανείς πρακτικές που εφαρμόζονται μόνο στη γειτονική Τουρκία»…