Τραγελαφικά επεισόδια σημειώνονται στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, με τους τακτικισμούς και τις αλχημείες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ευτελίζουν τη Βουλή, στον απόηχο του αιφνιδιασμού που τους προκάλεσε η ΝΔ, εκφράζοντας την πρόθεση της να υπερψηφίσει το άρθρο 32 περί αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Το άρθρο έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στην κυβέρνηση κατάλαβαν ότι εάν η επίμαχη διάταξη λάβει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην παρούσα Βουλή, θα διευκολύνει την επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές ώστε να προχωρήσει στην αναθεώρηση της επίμαχης διάταξης κατά το δοκούν, και μάλιστα με 151 βουλευτές. Κάτι που μπορεί να αποτρέψει πρόωρες εκλογές το 2020, όταν θα τεθεί θέμα διαδοχής του Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο φόβος που κυρίευσε το ΣΥΡΙΖΑ είχε σαν αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην συνταγματική αναθεώρηση, Γιώργος Κατρούγκαλος να δηλώνει ότι ίσως κάποιοι βουλευτές να απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία με στόχο να μην περάσει η κυβερνητική πρόταση, προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ που έκανε λόγο για «μνημείο αυτοεξευτελισμού».
Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Μέγαρο Μαξίμου να υποχρεωθεί σε υποχώρηση και να «αδειάσει» το Γιώργο Κατρούγκαλο, διαψεύδοντας ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές θα απόσχουν από την ψηφοφορία, ενώ και ο ίδιος ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, υποχρεώθηκε σε «κωλοτούμπα» υποστηρίζοντας ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του και κάνοντας λόγο για fake news.
Κοντονής εναντίον κυβέρνησης
Το τοξικό κλίμα ήρθε να συμπληρώσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος επιτέθηκε στην ίδια την κυβέρνηση, καθώς μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού όπου υποστηρίζεται πως η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και για το περιεχόμενο των υπο τροποποίηση άρθρων, δήλωσε στην Βουλή πως η συγκεκριμένη άποψη «δεν είναι σωστή. Υπάρχει πρόβλημα γιατί η αποψη αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει».
«Η αποψη αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει. Η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη ως προς την κατεύθυνση. Πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση που επιβάλλει το συνταγματικό κείμενο. Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος» όπως είπε. Ο Σ. Κοντνής διαφώνησε και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μιλώντας ακόμα και για αλλοίωση του πολιτεύματος. Όπως είπε: « Δεν πρέπει να υπάρχει καμία συσχέτιση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη λαϊκή βούληση. Ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Να δούμε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής αλλά αν παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα τότε πλέον αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος και νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να ζήσουμε καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτούν εντάσεις τραγικές».
Για ατολμία μιλάει ο Φίλης
Προβλήματα δημιουργεί και ο Νίκος Φίλης ο οποίος χαρακτήρισε περιορισμένη και άτολμη χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο άρθρο που αφορούν τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Φίλης τόνισε ότι μετά από πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει μια πρόταση για το χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, που είναι ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα – ωστόσο είναι άτολμη και περιορισμένη.
Όπως επεσήμανε ο πρώην υπουργός Παιδείας, επικαλούμενος σχετικές δημοσκοπήσεις, το αίτημα για χωρισμό Κράτους και Εκκλησίας συγκεντρώνει ποσοστά από 54% έως 74%, ενώ το να μην είναι οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι το επιθυμεί το 78% και υπέρ της καύσης νεκρών τάσσεται το 73%.
Ταυτόχρονα, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για κινδυνολογική έκρηξη συντηρητικών κύκλων τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν θέλουμε ένα θρησκευόμενο κράτος και μια πολιτευόμενη Εκκλησία. Δεν θέλουμε να μετατρέπονται εκκλησιαστικοί ηγέτες σε πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ούτε πολιτικούς αρχηγούς-πρώην υπουργούς, πρόθυμους να ανατρέψουν τη κυβέρνηση αν το ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος».
ΝΔ: Τους παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών
Τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ με το Σύνταγμα έδωσαν έναυσμα στη ΝΔ να σχολιάσει ότι «ο αυτοεξευτελισμός της κυβέρνησης – κουρελού δεν έχει πλέον όρια», σημειώνοντας: «Τους παραδίδουμε πλέον στη χλεύη των πολιτών. Είναι η μόνη που τους αξίζει».