Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018, υστερώντας έναντι των αντίστοιχων οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ η όποια ανάκαμψή της αναμένεται να είναι βραδεία εξαιτίας των συνεχιζόμενων εντάσεων στον τομέα του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
«Η χώρα απέφυγε την ύφεση μόλις την τελευταία στιγμή και ο ρόλος της ατμομηχανής της ευρωζώνης αφέθηκε σε άλλες οικονομίες» προσθέτει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Η Ολλανδία κατέγραψε μεγέθυνση 0,5% και η Πορτογαλία αύξηση κατά 0,4%. Οι ενδείξεις των αρχών του έτους δεν είναι ενθαρρυντικές. Απογοητευτικά στοιχεία δημοσιεύονται διαρκώς, ενώ πολλοί θεσμοί έχουν αναθεωρήσεις τις εκτιμήσεις τους προς τα κάτω. Ωστόσο δεν αποκλείεται ένα καλύτερο πρώτο τρίμηνο. Οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη 0,4% για την Γερμανία και για το σύνολο της ευρωζώνης μόλις εξαλειφθούν οι έκτακτοι αρνητικοί παράγοντες. Ωστόσο η προοπτική για ολόκληρο το έτος θα εξαρτηθεί από την σταθεροποίηση του εμπορίου και της κινεζικής ανάπτυξης. Στο τέταρτο τρίμηνο η γερμανική οικονομία ενισχύθηκε από την εσωτερική ζήτηση. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν αξιόλογα, ιδίως στις κτηριακές κατασκευές και στον εξοπλισμό. Οι δημόσιες δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκαν, όμως δεν υπήρξε συνεισφορά από τις καθαρές συναλλαγές. Σύμφωνα με οικονομολόγους της Bank of America Merrill Lynch, η επιβράδυνση ενδέχεται να αποδειχθεί προσωρινή, αλλά η προσωρινότητα αυτή εξαρτάται από «ατυχήματα που δεν συμβαίνουν».
Οι απειλές των ΗΠΑ για αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων πρέπει να υποχωρήσουν, η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει με συμφωνία από την ΕΕ και η κινεζική οικονομία πρέπει να σταθεροποιηθεί, αναφέρει το Bloomberg.