Σε συμφωνία, κατέληξαν τραπεζίτες και κυβέρνηση στην κρίσιμη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το νέο πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, θα καλύπτει δανειολήπτες, εφόσον οι πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες έχουν αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτά τα ποσά καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών.
Στην «ομπρέλα» του νόμου υπάγονται όλες οι πρώτες κατοικίες, ανεξαρτήτως της κατηγορίας του δανείου για τις οποίες δόθηκαν υποθήκη (επιχειρηματικά κλπ).
Το Δημόσιο αναλαμβάνει την επιδότηση του 33% της δόσης των ευάλωτων δανειοληπτών, με συνολικό ποσό έως 200 εκατ. ευρώ.
Το εισοδηματικό κριτήριο για την ένταξη στο νόμο τοποθετείται σε κλίμακες ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Ειδικότερα, 12.500 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 ευρώ για το ζευγάρι, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και, σύμφωνα με πληροφορίες, όριο οικογενειακού εισοδήματος τα 30.000 ευρώ.
Όσοι δανειολήπτες υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη.
Σε ότι αφορά το κούρεμα δεν θα είναι οριζόντιο, θα γίνεται όμως στο υπόλοιπο του ποσού του δανείου, όταν το ύψος του τελευταίου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.
Αγνωστο είναι αν θα υπάρξει αναδρομική εφαρμογή του νέου νόμου για 170.000 εκκρεμείς υποθέσεις, δηλαδή να μην υπάρχει υπαγωγή τους στους ευνοϊκότερους όρους του νόμου Κατσέλη.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποτυπωθούν σε κείμενο που θα αποσταλεί προς έγκριση στους θεσμούς προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί στην εθνική αντιπροσωπεία και να αποτελέσει το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από 1ης Μαρτίου.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κ.κ. Τσίπρας, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Λιάκος. Στο κυβερνητικό επιτελείο προστέθηκε και η κυρία Θεανώ Φωτίου, ως αρμόδια για τα ζητήματα επιδότησης του 33% της δόσης των στεγαστικών, που προβλέπει το νέο πλαίσιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες.
Από την πλευρά των τραπεζιτών, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Νίκος Καραμούζης, οι CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κ.κ Β. Ψάλτης, Χρ. Μεγάλου, Φ. Καραβίας, Π. Μυλωνάς και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και υπεύθυνος για τα NPLs της ΕΕΤ, Θ. Καλαντώνης.