Μια ελαφριά και παντανόστιμη σαλάτα με ρόκα και ψητή μοτσαρέλα τυλιγμένη σε προσούτο και βινεγκρέτ μπαλσάμικο, με την οποία μπορείτε να συνοδέψετε το αγαπημένο σας πιάτο από κρέας και όχι μόνο.
Υλικά
Για τη σαλάτα
25 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. μοτσαρέλα
60 γρ. προσούτο, σε φέτες
180 γρ. ρόκα
80 γρ. λιαστές τομάτες, ζουλιέν
20 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
80 γρ. βινεγκρέτ μπαλσάμικο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ
75 γρ. ξύδι μπαλσάμικο
15 γρ. μέλι
10 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
300 γρ. ελαιόλαδο
νερό
Εκτέλεση
Στεγνώνουμε την μοτσαρέλα από τα υγρά της και την αλατίζουμε. Τυλίγουμε την μοτσαρέλα προσπαθώντας να σχηματίσουμε έναν «φάκελο» σχετικά σφικτό με τις φέτες του προσούτο, προσπαθώντας να καλύψουμε όλες τις πλευρές της. Προαιρετικά βάζουμε την μοτσαρέλα στο ψυγείο για λίγα λεπτά, όσο ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ, ώστε να σφίξει. Για να φτιάξουμε τη βινεγκρέτ τοποθετούμε το ξύδι, τη μουστάρδα και λίγο νερό στον κάδο του μπλέντερ και αφού το βάλουμε σε λειτουργία προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό. Αφοί ετοιμάσουμε τη βινεγκρέτ σ’ ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε προσεκτικά την μοτσαρέλα απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι το προσούτο να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανό. Αποσύρουμε την μοτσαρέλα σ’ ένα σκεύος και προαιρετικά την βάζουμε στον φούρνο για 3-4 λεπτά, μέχρι ν’ αρχίσει να λιώνει στο εσωτερικό της. Παράλληλα, σ’ ένα μπολ ρίχνουμε την ρόκα, τη βινεγκρέτ μπαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Βγάζουμε την μοτσαρέλα από τον φούρνο και την κόβουμε στην μέση. Την σερβίρουμε με την ρόκα, το κουκουνάρι και τις λιαστές ντομάτες. Μπορείτε να περιχύσετε με κρέμα μπαλσάμικο.