Τις προτάσεις του για την επίλυση του δημογραφικού, «ενός από τα κορυφαία προβλήματα του Ελληνισμού», παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση η κίνηση Ρ.ΕΥ.Μ.Α. υπό τον τίτλο «Συναγερμός για το Δημογραφικό». Κοινή διαπίστωση, σύμφωνα τη μελετητική ομάδα του ΡΕΥΜΑτος είναι ότι από τα στοιχεία και τους αριθμούς καταδεικνύεται το «αδιέξοδο που δημιουργείται τις τελευταίες δεκαετίες με τη συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ελλάδα και οι ζοφερές προοπτικές που μας περιμένουν, εάν δεν υπάρξει τάχιστα μια θαρραλέα και πολυεπίπεδη πολιτική παρέμβαση στήριξης της ελληνικής οικογένειας»
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος, πρώην υφυπουργός, Αθανάσιος Σκορδάς, στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον του 2019, μίλησε για «υπαρξιακή απειλή που συνιστά το δημογραφικό για τη χώρα μας». Ο πρώτος ομιλητής, ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, παρουσίασε τη μεγάλη πτώση των γεννήσεων κατά τη δεκαετία του ’80, ενώ έδειξε σε πίνακες τις πυραμίδες ηλικιών στην Ελλάδα από το 1961 και με προβολή έως το 2050, ώστε να φανεί διαχρονικά το μέγεθος του «δημογραφικού ελλείμματος». Η πρόβλεψη του κ. Λαυρέντζου, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, είναι ότι το 2050, το ένα τρίτο του πληθυσμού στη χώρα μας θα είναι άνω των 65 ετών.
Τις προτάσεις του ΡΕΥΜΑτος για το δημογραφικό, πυρήνας των οποίων είναι η στήριξη της ελληνικής οικογένειας, παρουσίασε το μέλος του ΔΣ, Σωτήρης Ταγκόπουλος και είναι οι εξής:
-Άμεση κατάργηση του ΦΠΑ για όλα βρεφικά είδη
-Φορολογικές απαλλαγές που θα αυξάνονται με τον αριθμό των παιδιών της ελληνικής οικογένειας
-Παραχώρηση δημοσίων κτημάτων ή σπιτιών σε πολύτεκνες και τρίτεκνες ελληνικές οικογένειες
-Ευνοϊκή νομοθεσία για τις Ελληνίδες εργαζόμενες μητέρες, (π.χ.: ενθάρρυνση εξ αποστάσεως εργασία)
-Συνεργασία με την Εκκλησία και την Αυτοδιοίκηση, ώστε να αξιοποιούνται οι βοηθητικοί χώροι των ναών και όσοι εξ αυτών πληρούν τις προδιαγραφές, να λειτουργούν και ως παιδικοί σταθμοί, που κάθε Ελληνόπουλο (και όχι μόνο) να μπορεί να βρει μια θέση όσο οι γονείς του εργάζονται
-Οι επιχειρήσεις να κινητροδοτηθούν στην κατεύθυνση δημιουργίας και υποστήριξης παιδικών σταθμών
-Επιδότηση -τύπου voucher- για τις Ελληνίδες εργαζόμενες μητέρες που θα αντιστοιχεί στο 70% (μέχρι του ποσού των 300 ευρώ το μήνα για 11 μήνες και για παιδιά ηλικίας έως και 4 ετών) του κόστους μιας τροφού η ενός βρεφονηπιακού σταθμού
-Δυνατότητα στις γυναίκες της γειτονιάς (ηλικιωμένες ή όχι ), εφόσον το επιθυμούν και η υγεία τους το επιτρέπει, να γίνουν «τροφοί» και ας επιτρέπεται η αμοιβή τους μόνο μέσω τραπέζης και με τη βοήθεια διατακτικών (voucher).
-Όσοι προσλαμβάνουν τρίτεκνους και πολυτέκνους γονείς να έχουν κίνητρα (έκπτωση στο 50% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου-εργοδότου)
-Σύνδεση του ύψους των συντάξεων με τον αριθμό τέκνων του συνταξιοδοτούμενου
-Ειδική φροντίδα για στήριξη της οικογένειας σε περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερη σημασία (παραμεθόριες, νησιωτικές κ.λπ.)
-Ενίσχυση των δημοσίων παιδικών σταθμών και μαιευτηρίων
Σύμφωνα, πάντως, με την ερευνητική ομάδα του ΡΕΥΜΑτος, έχει υπολογιστεί ότι «αυτά τα μέτρα είναι μέσα στα εφικτά πλαίσια ακόμα και των σημερινών οικονομικών της πατρίδας μας» και αυτό επειδή «τα νούμερα δείχνουν ένα αρχικό ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,1 έως 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο, όμως, έχει μια θετική επίπτωση στο ΑΕΠ της τάξεως των 1,8 έως 2 δισ. ευρώ».