Μόλις οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ η Ισπανία οδηγείται – εκτός μεγάλου απροόπτου – σε πρόωρες εκλογές.
Τα καταλανικά κόμματα, τη στήριξη των οποίων χρειάζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας, συντάχθηκαν με τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους και ψήφισαν εν τέλει κατά του προϋπολογισμού.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τη χώρα αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα την ερχόμενη άνοιξη. Η θητεία της νυν κυβέρνησης λήγει κανονικά τον Ιούνιο του 2020.
Πιθανότερες ημερομηνίες για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι η 14η ή η 28η Απριλίου, όπως αναφέρουν ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
«Η κοινοβουλευτική περίοδος πέθανε μαζί με τον προϋπολογισμό», σχολίασε η καταλανική εφημερίδα El Periódico.
Στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου σήμερα Παρασκευή, ο Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδιά του αλλά και να αποκαλύψει την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, εκτιμούν ισπανικά μίντια παραπέμποντας σε κυβερνητικές πηγές.
Αμέσως μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε το κοινοβούλιο χωρίς το παραμικρό σχόλιο.
Η δίκη των 12
Προηγουμένως, ο Σάντσεθ είχε αρνηθεί να ενδώσει στις απαιτήσεις των καταλανικών κομμάτων PDeCat και ERC. Ως αντάλλαγμα για τη θετική τους ψήφο αξίωναν, μεταξύ άλλων, να εκφραστεί κατά της επιβολής σκληρών ποινών στους «12».
Την περασμένη Τρίτη ξεκίνησε στη Μαδρίτη η πολύκροτη δίκη των 12 καταλανών πολιτικών που φέρονται να έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο «θερμό» ισπανικό φθινόπωρο του 2017, που κορυφώθηκε με τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας χαρακτηρίζουν τη δίκη «φαρσοκωμωδία» και τους κατηγορούμενους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη εδώ και έναν χρόνο έγκλειστοι, «πολιτικούς κρατούμενους».
Τα καταλανικά κόμματα ζητούσαν επίσης από τον πρωθυπουργό να συναινέσει σε συζήτηση για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της ισπανικής επαρχίας. Εξαιτίας των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν στον Σάντσεθ να υπαναχωρήσει, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν εδώ και μέρες τον ισπανό πρωθυπουργό «όμηρο» των Καταλανών.
Είναι γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση μειοψηφίας διεξήγε εντατικές διαβουλεύσεις με τους αυτονομιστές προκειμένου να βρεθεί κοινός παρονομαστής. «Ολα πήγαν όμως χαμένα», έγραψε η El País.
Αθέτησε την υπόσχεσή του ο Σάντσεθ
O 46χρονος Σάντσεθ εξελέγη πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούνιο με τις θετικές ψήφους των δυο καταλανικών κομμάτων, μετά την πρόταση μομφής κατά του συντηρητικού προκατόχου του Μαριάνο Ραχόι.
Οταν ανέλαβε είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσε άμεσα στη διενέργεια εκλογών, κάτι όμως που τελικώς απέφυγε.
Την περασμένη Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συντηρητικής αντιπολίτευσης, των φιλελευθέρων Ciudadanos και των ακροδεξιών του κόμματος Vox και διαδήλωσαν μαζικά κατά της κυβέρνησης. Κεντρικό σύνθημα, «Για μια ενωμένη Ισπανία: Εκλογές τώρα!».
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Vox συγκεντρώνει 13% στην πρόθεση ψήφου και ενδέχεται να γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή μετά το τέλος της δικτατορίας Φράνκο πριν από περίπου 40 χρόνια.
Οι τελευταίες εκλογές στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 2015 και το καλοκαίρι του 2016.
Το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό που προέκυψε είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει η χώρα για ένα σχεδόν χρόνο ακυβέρνητη. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, η επόμενη κάλπη ενδέχεται να επιφυλάσσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.