Για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εάν επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης κάνει λόγο σε αφιέρωμά του το βρετανικό περιοδικό Economist.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για το διεθνή χαρακτήρα του ζητήματος, με αναφορά και στις πιέσεις που δέχεται η Τουρκία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για το άνοιγμα της σχολής ωστόσο διαδοχικά οι τουρκικές κυβερνήσεις επιμένουν να απορρίπτουν το αίτημα.
Στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επαναβεβαίωσε πως αντιμετωπίζει την Χάλκη ως διμερές κι όχι ως διεθνές θέμα, ζητώντας ως αντάλλαγμα παραχωρήσεις όσον αφορά την εκλογή μουφτήδων στην Θράκη.
Το «Economist» σημειώνει πως πολλοί απόφοιτοι της Χάλκης εν τέλει ανέλαβαν την θέση του οικουμενικού πατριάρχη, όμως σήμερα πρόκειται για «μία σχολή χωρίς μαθητές». «Λιγοστοί ιερείς, κάποιοι καθαριστές και κηπουροί, συν μία μαγείρισσα και μία κυρία για το σιδέρωμα είναι οι μοναδικοί ένοικοι του κτηρίου», αναφέρει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το άνοιγμα της Χάλκης, που έκλεισε μετά το πραξικόπημα του 1971, στην Τουρκία, μπορεί να αναζωογονήσει τις προσπάθειες για αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Τονίζει και την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην σχολή, σημειώνοντας πως πρόκειται για την πρώτη εν ενεργεία επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού και κάνοντας λόγο για «ένα ενθαρρυντικό σινιάλο».