Ενας διακεκριμένος έλληνας διανοούμενος, που δυστυχώς έφυγε νωρίς, είχε εκφράσει κάποτε την ευχή να μας αγοράσουν οι Γερμανοί μπας και προχωρήσει καμιά μεταρρύθμιση. Το ότι έκανε πλάκα δεν απέτρεψε τη γενική κατακραυγή. Και η ανεξαρτησία μας; Και η εθνική μας υπερηφάνεια;
Η αλήθεια είναι ότι η λέξη (εξ)αγορά χρησιμοποιείται πλέον μόνο όταν πρόκειται για μετακινήσεις «προθύμων» βουλευτών από ένα κόμμα σε ένα άλλο. Στην περίπτωση των παρεμβάσεων του ξένου παράγοντα, μιλάμε για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Για πίεση. Ή, στη χειρότερη περίπτωση, για συναλλαγή – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την καταγγελία ότι η κυβέρνηση έδωσε το όνομα Μακεδονία για να πάρει την επιείκεια των ξένων για τις συντάξεις.
Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο αποκαλύπτουν με πλούσια αρθρογραφία:
-Ποιος είναι ο ρόλος των πρεσβειών στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης;
-Πόσο κυρίαρχη είναι η χώρα μας την τελευταία δεκαετία;
-Τι ρόλο έπεξαν και παίζουν στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων οι Μεγάλες Δυνάμεις;
-Ποιο είναι το παρασκήνιο, τα ανταλλάγματα και οι υποσχέσεις;
-Τι συνέβη από την ένταξη στο μνημόνιο έως τη Συμφωνία των Πρεσπών;
Διαβάστε στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο που κυκλοφορούν αποκαλυπτικά άρθρα του αν. καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Bourmemouth, Ρωμανού Γεροδήμου, του καθηγητή στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χαράλαμπου Τσαρδανίδη, της αν. καθηγήτριας Σύγρχονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελλοπονήσου, Κωνσταντίνας Μπότσιου, του πρέσβυ ε.τ. δρ Δημήτρη Μοσχόπουλου, του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο ΑΠΘ Χρήστου Φραγκονικολόπουλου και του επ. καθηγητή Διεθνούς Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ, Νίκου Παναγιώτου, του διεθνολόγου δρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών, Τριαντάφυλλου Καρατράνου, του καθγητή Νομικής του ΑΠΘ, Γιάννη Στεφανίδη και του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ, Θάνου Βερέμη.