Βίαια επεισόδια εκτυλίχθηκαν το Σάββατο στα Τίρανα καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ύστερα από έκκληση που απηύθυνε η αντιπολίτευση για αποχώρηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και κατηγορείται για διαφθορά.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν γύρω από το μέγαρο της κυβέρνησης και χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, αντλίες νερού και γκλομπ για να απωθήσουν τους εξοργισμένους διαδηλωτές. Στις εικόνες που μεταδίδουν διεθνή και αλβανικά μέσα ενημέρωσης βλέπουμε πολλούς διαδηλωτές να κείτονται αιμόφυρτοι στο έδαφος, ενώ τραυματίστηκαν και δύο αστυνομικοί οι οποίοι μεταγέρθηκαν σε νοσοκομείο της αλβανικής πρωτεύουσας.

Το χρονικό των επεισοδίων

Νωρίς το μεσημέρι οι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατάφεραν να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο του μεγάρου. Μια ομάδα περίπου 100 ατόμων άρχισε να εκτοξεύει πέτρες και καπνογόνα κατά των αστυνομικών φωνάζοντας εν χορώ «Ράμα, φύγε»!

Από τις πέτρες έσπασαν παράθυρα του κτιρίου, ενώ μια ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να εισβάλει στο Μέγαρο αλλά απωθήθηκε από τους αστυνομικούς οι οποίοι είχαν ταμπουρωθεί στο εσωτερικό του.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανάμεσα στο πλήθος ο Λουλζίμ Μπάσα, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγορώντας την αστυνομία ότι σκοπίμως επέτρεψε στον όχλο να πλησιάσει το κυβερνητικό μέγαρο και να προκληθούν τέτοια επεισόδια, ούτως ώστε να δώσει στον Έντι Ράμα το δικαίωμα να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για τη βία.

https://twitter.com/BalkanInsight/status/1096749424464797696

Τα επεισόδια διήρκεσαν πάνω από πέντε ώρες. Λίγο μετά τις 5 μ.μ. ο Μάσα κάλεσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν και ανανέωσε το κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις στο ίδιο σημείο την Πέμπτη στις 10 το πρωί.

Ο 54χρονος Έντι Ράμα, ο οποίος άρχισε το 2017 τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του, είχε ανακοινώσει χθες πως δεν θα βρίσκεται στα Τίρανα στη διάρκεια της διαδήλωσης καθώς είχε προγραμματίσει να μεταβεί στον Αυλώνα, την εκλογική περιφέρειά του, για έναν «διάλογο με τους κατοίκους για την ανάπτυξη της πόλης».

Ο Ράμα αμφισβητείται από τον κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη οργανώσει παρόμοιες διαδηλώσεις χωρίς πάντως να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνησή του.

«Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία ημέρα της εξουσίας του Ράμα. Αυτό το καθεστώς πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα, στη διάρκεια συγκέντρωσης των οπαδών του.

Κατηγορώντας τον Ράμα για «συνέργεια με το οργανωμένο έγκλημα» και ότι «βύθισε τη χώρα στη διαφθορά και τη φτώχεια», η αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται από πέντε κόμματα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, ζητεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών η οποία θα αναλάβει να οργανώσει πρόωρες εκλογές.