H απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η ιδιωτική εταιρεία «John & Pascalis LTD», που είναι εγγεγραμμένη στην Βρετανία, διεκδίκησε δικαστικώς και κέρδισε το εμπορικό σήμα.
Η κρατική ολιγωρία φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με αυτή την αρνητική εξέλιξη, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στην αποστολή εγγράφων που ζητήθηκαν από τα βρετανικά δικαστήρια, τα οποία θα λειτουργούσαν υποβοηθητικά στην κατοχύρωση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στην Κύπρο.
Τώρα, οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει το θέμα του φακέλου του χαλλουμιού και να προχωρήσει η κατοχύρωση του προϊόντος ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν δημοσίευσε την αίτηση καταχώρισης της ονομασίας χαλλούμι στις 28 Ιουλίου 2015 και από τότε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Η αίτηση κατατέθηκε στις 9 Ιουλίου 2014.
Η αίτηση έχει μπλοκάρει στις Βρυξέλλες λόγω της διασύνδεσής του με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για σκοπούς ελέγχου της εμπορίας των προϊόντων που θα παράγονται στα κατεχόμενα και το κυπριακό πρόβλημα. Λίγες ημέρες πριν τη δημοσίευση της αίτησης στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου 2015, εκδόθηκε κοινή συναντίληψη από το Γραφείο του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Μιλώντας για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής ανέφερε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ότι ενώ η εξέταση έκλεισε θετικά από τεχνοκρατικής άποψης, το θέμα έχει μπλοκάρει για πολιτικούς λόγους και δεν εξαρτάται από το υπουργείο πλέον το πότε θα υπάρξει κατάληξη. Χαρακτήρισε πρωτοφανή τη διασύνδεση της αίτησης κατοχύρωσης του χαλλουμιού με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και το Κυπριακό και όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΕΕ.
Πρόσθεσε ότι αυτό έγινε παράτυπα και γίνονται ουσιαστικές ενέργειες για να λήξει το θέμα, στις οποίες όπως είπε, για ευνόητους λόγους δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να αναφερθεί. Όπως εξήγησε, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο χρόνος εξέτασης αιτήσεων για κατοχύρωσή τους ως ΠΟΠ κυμαίνεται από 4 -10 μήνες, στην περίπτωση της Κύπρου έχουν περάσει ήδη 3,5 χρόνια. Προς το σκοπό αυτό, είπε, προβαίνουμε σε ενέργειες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για να ξεπλοκάρει η υπόθεση.
Επιπλέον, ο υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη ότι για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες τους οποίους αφορά το χαλλούμι, ήρθαν στο ίδιο τραπέζι και υπήρξε συνεννόηση για τα επόμενα βήματα αναφορικά με τον φάκελο του χαλλουμιού, σε αντίθεση με τις διαφωνίες που είχαν υπάρξει στο παρελθόν. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «προχωράμε όλοι μαζί».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημεία στον φάκελο που θα μπορούσαν να βελτιωθούν, ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει μετά την έγκριση του φακέλου όπως διαφάνηκε σε άτυπες συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τους εμπειρογνώμονες των διαφορετικών ομάδων, πρόσθεσε, μπορούμε να διερευνήσουμε με την Επιτροπή όλα τα ενδεχόμενα για να μην αδικηθεί κανένας.
Εκπρόσωποι των αιγοπροβατοτρόφων, των αγελαδοτρόφων και των τυροκόμων που παρευρέθηκαν στην Επιτροπή επιβεβαίωσαν την ύπαρξη συναίνεσης, πλην κάποιων εξαιρέσεων εκ μέρους των ποιμνιοτρόφων που διερωτήθηκαν γιατί γίνονται συζητήσεις για αλλαγές στον φάκελο.
Στην παρουσία των αρμόδιων υπουργών Γεωργίας και Εμπορίου η κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας συζήτησε τα τεκταινόμενα γύρω από την πορεία κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, καθώς και για τις εξελίξεις μετά την ακύρωση του εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Άντρος Καυκαλιάς σε δήλωσή του μετά τη χθεσινή συνεδρία ανέφερε ότι η δοκιμασία στην οποία υπόκειται ο φάκελος χαλλούμι συνεχίζεται, καλώντας την κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του τόπου. Δυστυχώς, είπε, ως αποτέλεσμα των κάκιστων χειρισμών της Κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί άκρως ανησυχητικά δεδομένα.
«Η οριστική, πλέον, απώλεια του εμπορικού σήματος στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και οι νομικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί κατά του κοινοτικού εμπορικού σήματος, συνιστούν πραγματικούς κινδύνους για τις εξαγωγές του προϊόντος», ανέφερε.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η διαδικασία κατοχύρωσης του χαλλουμιού, ως ΠΟΠ ακόμη δοκιμάζεται, αφού ο φάκελος παραμένει εγκλωβισμένος στις Βρυξέλλες. Επιπρόσθετες ανησυχίες, συμπλήρωσε, προκαλεί η εκ νέου παραδοχή από την Κυβέρνηση για τη διασύνδεση του φακέλου με το πολιτικό μας ζήτημα.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι αναμένεται το πόρισμα για απόδοση ευθυνών για την απώλεια του εμπορικού σήματος στο ΗΒ. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να λογοδοτήσουν και είπε ότι φαίνεται ότι υπήρξε ολιγωρία λειτουργών που στοίχισε. Πρόσθεσε ότι με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα εξετάζεται ένας ακόμα λειτουργός. Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν πολιτικές ευθύνες, είπε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το θέμα αφού ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου δεν είχε ενημερωθεί.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους χαιρέτισε, την έστω και καθυστερημένη, όπως είπε, εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού. Όπως είπε η οικονομία και η Κύπρος, χάνουν σημαντικά ποσά για αυτό το ζήτημα και «κινδυνεύουμε να εκτεθούμε διεθνώς όσον αφορά την ποιότητα του χαλουμιού που εξάγουμε». Είπε επίσης ότι παρά τη συναίνεση που υπήρξε από τους εμπλεκόμενους, το θέμα είναι αν θα επιτευχθεί η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ με βάση το συγκεκριμένο πρότυπο χωρίς να υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι είναι η ώρα επιτέλους τα δύο υπουργεία να δημιουργήσουν από κοινού μια μονάδα που θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα του χαλλουμιού και την επίβλεψη της παραγωγής του. Ανέφερε επίσης ότι οι αγροτικοί εταίροι του χαλλουμιού είναι έτοιμοι για πρώτη φορά να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για προώθηση του ως ΠΟΠ και αυτό θα πρέπει να είναι μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία την ώρα που ο φάκελος βρίσκεται καθηλωμένος στο γραφείο του κύριου Γιούνκερ πολιτικά, έξω από κάθε διαδικασία της ΕΕ. Είναι η ώρα, πρόσθεσε και ενόψει των ευρωεκλογών να αναληφθεί μια νέα προσπάθεια για την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ.
Νέα έρευνα για την απώλεια του σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο
Στον διορισμό νέου ερευνώντος λειτουργού για την απώλεια του σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Εμπορίου. Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά την επιστολή που έλαβε ο υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης από τον Γενικό Εισαγγελέα με προτροπή να συμπεριληφθεί στην πειθαρχική έρευνα ακόμα ένα άτομο. Σημειώνεται ότι το πόρισμα που διενεργήθηκε κρίθηκε ουσιαστικά ανεπαρκές από τη Νομική Υπηρεσία. Τονίζεται ότι στο πόρισμα του ερευνώντα λειτουργού φαίνεται να εντοπίζεται κάποια ευθύνη σε δύο λειτουργούς του υπουργείου, η οποία αποδιδόταν στη νωθρότητα και αμέλεια, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας που υπήρχε στο αρμόδιο τμήμα για το συγκεκριμένο θέμα.
Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε όπως στην έρευνα συμπεριληφθεί ακόμα ένα πρόσωπο και προς το σκοπό αυτό ο υπουργός Εμπορίου θα προβεί σήμερα σε εισήγηση για διορισμό νέου ερευνώντος λειτουργού για την υπόθεση.
Παράλληλα, μετά και την απόρριψη από το Ηνωμένο Βασίλειο του αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να της παραχωρηθεί το δικαίωμα υποβολής έφεσης για την ακύρωση του σήματος, η Νομική Υπηρεσία επεξεργάζεται να κάνει χρήση ακόμα ενός εργαλείου με στόχο να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή της.
Δεν έφταναν αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να δώσει νέες νομικές μάχες για να αποτραπεί η απώλεια του κοινοτικού σήματος για το οποίο έγιναν τρεις αιτήσεις για διαγραφή του. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, σε περίπτωση συμφωνίας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ τα κοινοτικά σήματα θα μετατραπούν σε βρετανικά. Σε περίπτωση άτακτου Brexit με βάση τη συνθήκη αποχώρησης υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους της Βρετανίας για μετατροπή όλων των κοινοτικών σημάτων σε βρετανικά.
Η Νομική Υπηρεσία διαβεβαίωσε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για υπεράσπιση του κοινοτικού σήματος και ο κ. Λακκoτρύπης είπε ότι παρά την αισιοδοξία που υπάρχει είναι απαραίτητο να γίνονται εξαντλητικοί έλεγχοι για την εφαρμογή του προτύπου στο χαλλούμι, ώστε να μπορέσει να υποστηριχθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Στόχος, όπως είπε, δεν είναι να πληγούν οι εξαγωγές των κυπριακών επιχειρήσεων, ωστόσο οι επιλογές ήταν είτε να υπάρξουν ενδελεχείς έλεγχοι είτε να γίνονταν διαγραφές από το μητρώο εξαγωγών.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που γίνεται να δημιουργηθεί κοινό αρχείο υπουργείου Εμπορίου, υπουργείου Γεωργίας και Νομικής Υπηρεσίας για το χαλλούμι, ώστε να διαχειριστούν σωστά τις προκλήσεις που υπάρχουν ενώπιόν τους. Είπε επίσης ότι στο υπουργείο Εμπορίου δημιουργήθηκε μονάδα κάτω από τον Γενικό Διευθυντή για διαχείριση των εμπορικών σημάτων.