Νέα στοιχεία που την εμφανίζουν ελαφρώς πιο ήπια από τις αρχικές προβλέψεις δημοσιεύονται σήμερα για την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου, με μετεωρολόγους να κάνουν λόγο σχεδόν για αδυναμία πρόβλεψης καθώς, όπως επισημαίνουν, υπάρχουν τεράστιες διάφορες μεταξύ των κορυφαίων προγνωστικών μοντέλων.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Παρασκευής, 22 Φεβρουαρίου, από το meteo.gr, η κακοκαιρία «Ωκεανίς» εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται «έντονη» και όπως σημειώνεται αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό της χώρας κυρίως το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02. Ωστόσο η Αττική θα βρεθεί μάλλον στο θερμό τομέα της Ωκεανίδας…

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (άνω των 10°C κατά τόπους) οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 23/02 μέχρι περίπου τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 24/02 τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την «Ωκεανίδα» από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 22/02/2019 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 25/02/2019, και προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το πρώτο μισό της Κυριακής 24/02.

Σύμφωνα πάντα με το meteo.gr στην πόλη της Θεσσαλονίκης περιμένουμε χιονοπτώσεις με χιονόστρωση.

Σύμφωνα ωστόσο με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της Ωκεανίδας. Κατά συνέπεια οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Επιπρόσθετα, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο (βορειοανατολικοί) καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

Σημειώνεται δε ότι: «Νεότερα στοιχεία και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη του καιρού θα δοθούν σε νεότερες ανακοινώσεις».

Την ίδια στιγμή ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτηση του για την κακοκαιρία των επόμενων ημερών αναφέρεται σε μία «τυφλή κακοκαιρία», αφού όπως τονίζει: «Στα 12 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με την πρόγνωση και την παρουσίαση του καιρού κάτι τέτοιο δεν μου έχει ξανασυμβεί. Ακόμη και τώρα, λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας, υπάρχουν τεράστιες διάφορες μεταξύ των κορυφαίων προγνωστικών μοντέλων. Ακόμη και τα συνήθη εύστοχα, κορυφαία δηλαδή αλλά και παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα αποκλίνουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που αλλά δίνουν χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής και άλλα χιόνια μόνο στις ορεινότερες περιοχές του νόμου».

«Προφανώς, εμείς οι Μετεωρολόγοι που είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού λόγω της συνεχούς και πολυετούς παρουσίας μας στα ΜΜΕ, είμαστε νυχθημερόν πάνω από τους υπολογιστές μας «κυνηγώντας» τη σωστή ανάλυση ώστε να είστε και εσείς έγκαιρα, σωστά και αναλυτικά ενημερωμένοι. Καλώς ή κακώς, στη συγκεκριμένη μεταβολή του καιρού κάποιοι από εμάς θα δικαιωθούν, κάποιοι ακόμη και θα εκτεθούν. Πιστέψτε με όμως, κανείς δεν θα φταίει αν εκτεθεί και κάνεις δεν θα είναι τόσο δεινός προγνώστης εάν επαληθευτεί. Είναι τόσο δύσκολη η προσεχής κακοκαιρία που ουσιαστικά εμείς οι Μετεωρολόγοι μένουμε αβοήθητοι από τα προγνωστικά μοντέλα και πλέον πάμε σχεδόν στα τυφλά για να περιγράψουμε τον καιρό των επόμενων ημερών» αναφέρει ο Γ. Καλλιάνος και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι: «Η κατάσταση μοιάζει με αεροπλάνο που έχει χάσει όλα του τα όργανα, έξω επικρατεί συγκλονιστική κακοκαιρία, μηδενική ορατότητα και που καλείται ο πιλότος να προσγειώσει το αεροπλάνο με το μάτι, με μοναδικό σύμμαχο την εμπειρία του και χωρίς ασφαλώς να υπάρξει καμία ανατάραξη ώστε να αγχωθούν οι επιβάτες».

Αναφερόμενος στην αδυναμία πρόβλεψης ο κ. Καλλιάνος σημειώνει: «Όλα στα τυφλά λοιπόν διότι τα υπερεκτιμημένα, καλοπληρωμένα και παγκοσμίως γνωστά προγνωστικά μοντέλα αδυνατούν να καθορίσουν τη θέση και την κίνηση ενός βαρομευρικού χαμηλού ώστε με τη σειρά μας να βοηθηθούμε, να αποκωδικοποιήσουμε όλες εκείνες τις μεταβλητές που χρειάζεται ώστε να αποδώσουμε σωστά την εξέλιξη του καιρού. Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας!».

«Οι πολίτες από την άλλη περιμένουν με αγωνία εμάς τους Μετεωρολόγους να τους πούμε τι θα γίνει, και εμείς παρουσιάζουμε διαφορετικές προγνώσεις. Πιστέψτε με, κάτι τέτοιο δεν έχω ξαναζήσει, δεν ξέρω κιόλας αν το έχουν ξαναζήσει και άλλοι συνάδελφοι που είναι πολλές δεκαετίες Μετεωρολόγοι και μάλιστα καλοί στη δουλειά τους. Έχουμε λοιπόν ο καθένας από εμάς δώσει την πρόγνωση του και αναμένουμε μια σχεδόν «τυφλή» σε εξέλιξη κακοκαιρία, όχι επειδή ευθυνόμαστε εμείς, αλλά επειδή πλέον χάσαμε τα «εργαλεία» μας ώστε να σας ενημερώσουμε σωστά, όπως σας έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και κλείνει σημειώνοντας ότι ο ίδιος εκτιμά ότι η εξέλιξη θα είναι η εξής: Από τη Θήβα και βορειότερα (έως και την Αλεξανδρούπολη) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάζουν και τα πεδινά και ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα, πρόσκαιρα, να χιονίσει μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου από τα βόρεια προάστια της Αττικής και πάνω.

ΟΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΧΩΡΙΣ “ΕΡΓΑΛΕΙΑ”, ΣΑΝ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ Στα 12 χρόνια που ασχολούμαι…

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Καλλιάνος στις Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019