Αντίθετη με τις αποφάσεις και τα αιτήματα της αλβανικής αντιπολίτευσης δήλωσε η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η επταμελής επιτροπή βρέθηκε ενόψει πολιτικής κρίσης στη χώρα ώστε να διαπιστώσει την ετοιμότητά της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Τουνέ Κελάμ, χαρακτήρισε «δυσχερές μήνυμα» την απόφαση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί από τη Βουλή, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα βρουν από κοινού λύση.
Βασικός στόχος της χώρας, όπως ανέφερε, είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων ως υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχετικά με τα θέματα που εγείρει το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως οι εκλογές του 2017, οι οποίες υποστηρίζει ότι εξαγοράστηκαν με χρήματα οργανωμένου εγκλήματος, ανέφερε ότι «πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν αμφισβητούν το τελικό αποτέλεσμα» και ότι αυτό «είναι θέμα Δικαιοσύνης και όχι της Βουλής».
«Η Βουλή το 2017 εκλέγει νόμιμα. Υπάρχει μια νόμιμη κυβέρνηση και θέλω να πιστεύω ότι η επικέντρωση στην ιδέα μιας προσωρινής ή μεταβατικής κυβέρνησης θα έβλαπτε τη διαδικασία ορισμού προθεσμίας έναρξης των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφια χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» προσέθεσε ενώ εξέφρασε την αντίθεση του ΕΚ στο κύριο αίτημα της αντιπολίτευσης, δηλαδή την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
«Στις σημερινές εξελίξεις», ξεκαθάρισε ο κ. Kelam, «θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια Βουλή».
Τι απαντά η αντιπολίτευση
Από πλευράς της η αντιπολίτευση, με ηγέτη τον Λουζλίμ Μπασά, επισημαίνει ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις κινητοποιήσεις.
Παράλληλα τόνισε ότι δε θα υπάρχουν άλλες συνομιλίες και συμφωνίες με την κυβέρνηση, πέρα από τα αιτήματά τους.
«Είμαστε εδώ και κάνουμε αυτή τη θυσία επειδή αγωνιζόμαστε για τις αξίες της Ευρώπης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος το Δημοκρατικού Κόμματος.
«Ο δρόμος προς την Ευρώπη θα οδηγήσει την Αλβανία στην ευημερία. Η θυσία μας είναι απαραίτητη για να ξεκλειδώσουμε ακριβώς αυτό το μονοπάτι, το οποίο παρεμποδίζεται από τους κλέφτες και από τη διακυβέρνηση μέσω εγκληματικών ενεργειών», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα παραιτήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, έπειτα από συνεδρίαση μισής ώρας.
Σημειώνεται ότι, το Δημοκρατικό Κόμμα διαθέτει 43 από τις 140 θέσεις στο αλβανικό κοινοβούλιο.
Η πολιτική κρίση έχει οδηγήσει σε μεγάλες συγκεντρώσεις, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του Έντι Ράμα.
Την Τρίτη μάλιστα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο, προσπαθώντας να εισβάλλουν μέσα στο κτίριο τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη Ολομέλεια.
Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και διάφορα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, που προστάτευαν το Κοινοβούλιο, οι οποίοι απάντησαν με χημικά και δακρυγόνα.
Συνολικά 13 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τις συγκρούσεις.