Σε κατάσταση πολέμου έθεσε την Τετάρτη τη χώρα η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, για 48 ώρες, καθώς η ένταση με την Ινδία κλιμακώνεται σε επικίνδυνο βαθμό.
Όλες οι πληροφορίες συμφωνούν στο ότι οι σχέσεις των δύο πυρηνικών δυνάμεων επιδεινώνονται ραγδαία, με εκατέρωθεν καταρρίψεις μαχητικών και βομβαρδισμούς στόχων στο έδαφος, ενώ το ότι τέθηκαν σε ετοιμότητα και οι πυρηνικές στρατηγικές δυνάμεις των δύο κρατών με τον Στόλο της Ινδίας να έχει αποπλεύσει, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
«Ελπίζουμε η Ινδία να αντιληφθεί πως η κατάσταση έχει άσχημα επιδεινωθεί» ανέφεραν πακιστανικές πηγές που αποκάλυψαν την σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου Διοίκησης και Ελέγχου των πυρηνικών στρατηγικών δυνάμεων, ενώ το Ισλαμαμπάντ φοβάται το ενδεχόμενο το Νέο Δελχί να ετοιμάζει ένα είδος «ναυτικού αποκλεισμού» στο Καράτσι και γι αυτό ενεργοποιήθηκαν αντιπλοικοί πύραυλοι Exocet, ενώ τέθηκαν σε readiness 1 λεπτού μαχητικά JF-17 και Mirage.
Το σύνολο των αεροπορικών βάσεων του Πακιστάν έχουν τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», καθώς επίσης και οι υποδομές πολιτικής προστασίας και τα νοσοκομεία της χώρας.
Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας, Nirmala Sitharaman, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Bipin Rawat, ο Α/ΓΕΑ, Marshal Birender Singh Dhanoa και ο Α/ΓΕΝ, Sunil Lanba, προχώρησαν στην λήψη πολεμικών μέτρων μετά την συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας.
#Update: Another video of The army of #India in #Amritsar, Is mobilizing tanks near the border of #sialkot in #Pakistan. Also reports of lots of convoys of military personnel from India mobilizing and heading towards the region. pic.twitter.com/xDbIx5BNmF
— Sotiri Dimpinoudis (@sotiridi) February 27, 2019
Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν καταβάλλει προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν και απηύθυνε έκκληση τόσο στο Νέο Δελχί όσο και στο Ισλαμαμπάντ να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες, ανακοίνωσε την Τετάρτη το αμερικανικό Πεντάγωνο, χωρίς να διευκρινίσει εάν έχει συνομιλήσει με τους ομολόγους του.
Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σημειώνεται πως ο Σάναχαν συζήτησε με κορυφαία στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων σχετικά με την κρίση.
«Το επίκεντρο της προσοχής του υπηρεσιακού υπουργού (Άμυνας) Σάναχαν βρίσκεται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», καθώς «προτρέπει αμφότερα τα έθνη να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτική δράση», αναφέρει το δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι φυσικό να προκαλεί διεθνή ανησυχία με τον Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας, να εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Κουρέσι εξέφρασε την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει «εποικοδομητικό ρόλο» ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση, κατά την ανακοίνωση ενώ ο Ουάνγκ «επανέλαβε την ελπίδα του ότι τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», θα «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης», καθώς και την πάγια θέση της κινεζικής διπλωματίας πως η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή, κατά το κείμενο.
Η ένταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, μετά την επίθεση στο ινδικό Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 μέλη μιας παραστρατιωτικής δύναμης. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η Τζάις ι Μοχάμαντ. Ο πακιστανός ΥΠΕΞ Σα Μαχμούντ Κουρέσι απηύθυνε από την πλευρά του αίτημα στον ΟΗΕ Αντόνιο να παρέμβει.
Την ίδια στιγμή Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και ΗΠΑ ζήτησαν την Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος του Μασούντ Άζχαρ, ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις ι Μοχάμαντ.
Αποκλεισμένοι χιλιάδες τουρίστες
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, χιλιάδες ξένοι παραθεριστές βρίσκονται αποκλεισμένοι, αφού η Thai Airways International ακύρωσε πάνω από 12 πτήσεις από και προς ευρωπαϊκούς προορισμούς, μετά την απόφαση του Πακιστάν να κλείσει τον εναέριο χώρο του λόγω της κλιμάκωσης της έντασης με την Ινδία.
Πτήσεις προς και από το Λονδίνο, το Μόναχο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, το Μιλάνο, τη Βιένη, τη Στοκχόλμη, τη Ζυρίχη, την Κοπεγχάγη, το Όσλο, τη Φραγκφούρτη και τη Ρώμη, που θα πέρναγαν από διάφορα σημεία του πακιστανικού εναέριου χώρου, ακυρώθηκαν, ανέφερε η εταιρεία.
Αυτό άφησε χιλιάδες επιβάτες που θα αναχωρούσαν από το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ αποκλεισμένους, να ψάχνουν άλλες πτήσεις, σήμερα το πρωί. Οι περισσότερες πτήσεις από την Ταϊλάνδη προς την Ευρώπη αναχωρούν συνήθως μετά τα μεσάνυχτα.
«Τη νύχτα υπήρχαν περίπου 5.000 επιβάτες που ήλθαν να κάνουν τσεκ-ιν αλλά δεν μπορούσαν να αναχωρήσουν, κυρίως της Thai Airways», εξήγησε αξιωματικός της τουριστικής αστυνομίας.
Αξιωματούχος του αεροδρομίου ανέφερε ότι δημιουργήθηκε ένα κέντρο για να προσφέρει βοήθεια στους ταξιδιώτες οι πτήσεις των οποίων δεν ήταν δυνατόν να αναχωρήσουν.
Η Thai ανέφερε αργότερα σήμερα πως αρκετές από τις πτήσεις της τελικά θα γίνουν με καθυστέρηση, αφού εξασφάλισε την άδεια της Κίνας για να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της για περίπου 12 πτήσεις. Τα αεροσκάφη θα αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα και αύριο Παρασκευή το πρωί.
Ωστόσο όλες οι πτήσεις προς και από το Πακιστάν ακυρώνονται. Ο αερομεταφορέας της Ταϊλάνδης κάνει καθημερινά μια πτήση προς το Καράτσι και τη Λαχόρη και τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα στο Ισλαμαμπάντ.
Η Ταϊλάνδη συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο: υποδέχθηκε 38 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι.
Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε πως έκλεισε τον εναέριο χώρο του την Τετάρτη, αφού και οι δύο χώρες, τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη η μια της άλλης. Ο πακιστανικός στρατός αιχμαλώτισε έναν ινδικό πιλότο, μία ημέρα αφού ινδικά στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια «βάση» στο πακιστανικό έδαφος για πρώτη φορά από τον πόλεμο του 1971.
Αρκετές αεροπορικές εταιρείες, ανάμεσά τους οι Emirates και Qatar Airways, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις πτήσεις τους προς το Πακιστάν ενώ αρκετές άλλες, όπως οι Singapore Airlines και British Airways, αναγκάστηκαν να αναδρομολογήσουν τα αεροσκάφη τους.