Διαδικασίες – εξπρές για έξοδο από τον γραφειοκρατικό λαβύρινθο του Κτηματολογίου τίθενται σε εφαρμογή μέσα στο επόμενο διάστημα. Πλέον, με τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων που έχει δηλώσει την περιουσία του στο Κτηματολόγιο θα μπορεί να δει σε μια ηλεκτρονική εφαρμογή τι έχει προκύψει μετά την επεξεργασία των δηλώσεών του, τι έχει δηλωθεί και θα έχει την ευκαιρία να αιτηθεί ατελώς τις διορθώσεις που πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν.
Αυτό μπορεί να ακούγεται αυτονόητο και λογικό, αλλά στην πράξη η έως τώρα κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική. Γιατί; Επειδή για να προμηθευτεί ένας ιδιοκτήτης τα απαραίτητα πιστοποιητικά – δικαιολογητικά για τις επιθυμούμενες αλλαγές έπρεπε να στηθεί στην ουρά, πράγμα που σημαίνει αρχικά ταλαιπωρία, και παράλληλα να καταβάλει ένα τέλος, με το μικρότερο να είναι 5 ευρώ.
Την ίδια ώρα, γίνεται προσπάθεια μέσω ειδικών ρυθμίσεων να αποφορτιστούν οι επιτροπές ενστάσεων και να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία της κτηματογράφησης. Διευκρινίζεται πως μετά την επεξεργασία των δηλώσεων διενεργείται η προανάρτηση (η οποία γίνεται ηλεκτρονικά και διαρκεί 45 ημέρες). Ακολουθεί η διόρθωση τυχόν λαθών και στη συνέχεια η ανάρτηση που έχει διάρκεια δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για τους κατοίκους εξωτερικού. Επί της ουσίας γίνεται προσπάθεια να συντομεύσει και να απλοποιηθεί η διαδικασία της προανάρτησης.
Ολες οι σχετικές διατάξεις προκειμένου να υλοποιηθούν τα προαναφερόμενα, συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος (έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου κι άλλες διατάξεις) που πρόκειται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Τα γραφεία
Στο μεταξύ, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Κτηματογράφησης στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κτηματολόγιο, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ανοίξει το πολυ-Γραφείο που θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου, επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137. Εκεί, μπορούν να εξυπηρετούνται οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα στις Περιφέρειες Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειου / Νότιου Αιγαίου και Κρήτης και δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο όπου είναι η περιουσία τους.
Με το νέο Κτηματολόγιο να είναι σε πλήρη εξέλιξη, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων στην Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο – όπου θα λειτουργήσει και το Γραφείο Κτηματογράφησης. Θα ακολουθήσουν η Μαγνησία και οι Σποράδες (με Γραφείο Κτηματογράφησης στον Βόλο), η Λήμνος και η Λέσβος (θα λειτουργήσει Γραφείο Κτηματογράφησης στη Μύρινα και την Καλλονή), αλλά και οι Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής και Νήσων, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης στον Πειραιά. Σε αυτήν τη φάση (μέχρι να διευθετηθούν οι δικαστικές εκκρεμότητες) μένουν έξω από το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης η Θεσπρωτία και η Κέρκυρα, οι Κυκλάδες, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το μισό Ηράκλειο Κρήτης.
Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να δοθεί παράταση (για τη συλλογή δηλώσεων) στην Αρτα, την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα, τη Λευκάδα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ροδόπη, τη Θάσο, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά και τη Δυτική Αττική. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού. Ωστόσο, με βάση την έως τώρα πρακτική που ακολουθείται, το εξάμηνο έχει γίνει κανόνας για όλους.
Διορθώσεις αποτελεσμάτων επεξεργασίας
Τα μάτια τους δεκατέσσερα πρέπει να έχουν για το επόμενο δίμηνο στην Κοζάνη (το διάστημα είναι τέσσερις μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού) οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Κι αυτό επειδή θα λάβουν τις σχετικές βεβαιώσεις προκειμένου να βεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.
Το ίδιο πρέπει να κάνουν από τα τέλη Απριλίου και 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στον Δήμο Αθηναίων, οι οποίοι έχουν δηλώσει 1.250.000 δικαιώματα το 2008 – πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα. Πρόκειται για τη λεγόμενη δεύτερη φάση κτηματογράφησης που εκκρεμεί πάνω από οκτώ χρόνια λόγων δικαστικών διενέξεων.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Δήμου της Αθήνας (και μόνο αυτή) όσοι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν τα έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο έχουν μια τελευταία ευκαιρία έως τα τέλη Απριλίου να το κάνουν. Πού; Στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Αθήνας που λειτουργεί επί της λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 48, στο ισόγειο. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 210-6446295 και 210-6445699.