Ήταν πριν από λίγα χρόνια όταν κάποιοι καθηγητές του 8ου Λυκείου Αμαρουσίου είχαν μια ιδέα. Άνθρωποι ανήσυχοι, ήθελαν να κάνουν το κάτι παραπάνω για να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το σχολείο τους…
Καθώς αξιολογούσαν την κατάσταση, αναλύοντας τα προτερήματα και τις ελλείψεις του, διαπίστωσαν ότι έλειπε κάτι πολύ σημαντικό. Ένας μικρός ναός της γνώσης!
Ένας χώρος στον οποίο οι μαθητές θα μπορούσαν να προσφεύγουν άμεσα και εύκολα, προκειμένου να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και, κυρίως, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους πέρα από τα σχολικά εγχειρίδια και την επίσημη διδακτέα ύλη.
Η ιδέα έπεσε σαν σπόρος σε βρεγμένο χώμα. Στο πλευρό της φιλολόγου κ. Ευαγγελίας Ζαμπετάκη και του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Σαράντη Παντούδη, οι οποίοι είχαν την αρχική «σπίθα», συντάχθηκαν πολλοί συνάδελφοί τους, αλλά και μαθητές οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με την ιδέα.
Αποφάσισαν να εκμεταλλεύονται κάθε στιγμή ανάπαυλας για τον σκοπό αυτό. Τις ημέρες των σχολικών εκδρομών, τις ώρες των εκδηλώσεων, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, ανέλαβαν εκ περιτροπής να εργαστούν για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους.
Άρχισαν να κλείνουν ραντεβού και να επισκέπτονται εκδοτικούς οίκους. Παρουσίαζαν το όραμά τους και προσπαθούσαν να πείσουν ότι αξίζει τη βοήθεια. Γρήγορα, η προσπάθειά τους άρχισε να αποδίδει καρπούς. Αρκετοί, 50 εκδοτικοί οίκοι, ανταποκρίθηκαν στο αίτημά τους παραχωρώντας βιβλία.
Το πρώτο βήμα
Χάρη στον διευθυντή του 8ου Λυκείου Κωνσταντίνο Κυτέα έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Βρέθηκε η κατάλληλη αίθουσα στον δεύτερο όροφο του σχολείου. Τα οικονομικά περιθώρια για τη διαμόρφωσή της όμως ήταν στενά. Έψαξαν, ρώτησαν, το κυνήγησαν και βρήκαν τη λύση. Ο πατέρας ενός μαθητή ανέλαβε να κατασκευάσει τις βιβλιοθήκες, ενώ οι ίδιοι οι καθηγητές βοήθησαν στην τοποθέτηση των επίπλων, και σε επιμέρους τεχνικές εργασίες.
Στο σημαντικό έργο της ταξινόμησης και ηλεκτρονικής καταλογογράφησης των τίτλων, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συνδρομή των πλέον ειδικών. Των υπευθύνων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία στεγάζεται στο Ίδρυμα Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».
Δωρεά δεκάδων βιβλίων
Ανάμεσα στους πολύτιμους αρωγούς της προσπάθειάς τους ήταν και ο όμιλος Alter Ego Media και προσωπικά ο πρόεδρός του Βαγγέλης Μαρινάκης. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση, οι υπεύθυνοι της Alter Ego Media έσπευσαν να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση του σχολείου ενημερώνοντας ότι ο όμιλος δωρίζει δεκάδες τίτλους βιβλίων από το ιστορικό αρχείο των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα».
Βιβλία ιστορικά, από το τεράστιο αρχείο των δύο εφημερίδων, το οποίο ανατρέχει έως τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, βιβλία πολιτικά και ημερολόγια περιλαμβάνονταν στον πρώτο εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης.
Και τελικά ήρθε η ώρα όλη αυτή η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς. Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και ο αγιασμός της νέας βιβλιοθήκης του 8ου Λυκείου Αμαρουσίου.
Παρόντες εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Αμαρουσίου, και φυσικά οι πρωτεργάτες της προσπάθειας.
Τόσο ο διευθυντής του 8ου Λυκείου, όσο και η φιλόλογος κ. Ζαμπετάκη στάθηκαν, κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας τους στην επιθυμία τους να μεταλαμπαδευτεί η γνώση και να παραμείνει αναμμένη η σπίθα της μάθησης στο μυαλό των μαθητών τους. Ο διευθυντής βαθιά συγκινημένος τόνισε ότι «όταν ξεκίνησε όλο αυτό δεν πίστευα πόση δουλειά, πόσο χρόνο και πόσο κόπο θα χρειάζονταν».
Η κ. Ζαμπετάκη ανέφερε ότι η βιβλιοθήκη δεν περιλαμβάνει μόνο λογοτεχνικά βιβλία, αλλά από όλες τις κατηγορίες.
Εκ μέρους του ομίλου Alter Ego Media παραβρέθηκε η κ. Αναστασία Κόσιβα, η οποία παρέδωσε στους καθηγητές επιπλέον τίτλους βιβλίων. «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους για την προσπάθειά σας και να σας υποσχεθώ πως η προσφορά μας δεν εξαντλείται σε αυτά εδώ τα βιβλία. Η Alter Ego θα βρίσκεται στο πλευρό σας και στη συνέχεια, προκειμένου να ανταποκριθεί σε όποια ανάγκη προκύψει από εδώ και πέρα», είπε η κ. Κόσιβα.