Περισσότερα παιδιά γράφτηκαν στο σχολείο, μεταξύ τους και πολλά περισσότερα κορίτσια. Χιλιάδες φτωχοί και περιθωριοποιημένοι άνθρωποι ενημερώθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους. Περισσότερες γυναίκες είπαν όχι στην ενδοοικογενειακή βία και περισσότεροι αγρότες κατάφεραν να διασφαλίσουν ένα σταθερό εισόδημα.
Ο λόγος για τρεις πολύ διαφορετικές περιοχές του πλανήτη μας, σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Ασία, Αφρική, Αμερική ή αλλιώς Ινδία, Αιθιοπία, Γουατεμάλα!
Οι «ανέγγιχτοι» που έκαναν την παρουσία τους αισθητή
Στην Ινδία, μια χώρα με πολύ έντονες κοινωνικές διαστρωματώσεις, οι Νταλίτ είναι η πιο φτωχή κάστα. Παρά τη νομοθεσία για κατάργηση των διακρίσεων, τους αποκαλούν ανέγγιχτους καθώς θεωρείται ότι αν κάποιος τους ακουμπήσει θα μολυνθεί. Η Shukri Devi από το χωριό Ustehar στην Κάνγκρα έζησε όλη της ζωή με αυτές τις διακρίσεις. Όταν πέθανε ο άνδρας της βρέθηκε στον δρόμο μιας και η κυβέρνηση την κάλεσε να εγκαταλείψει την παράγκα που είχαν φτιάξει με τον σύζυγό της. Όπως όριζε ο νόμος, ο άντρας της Shukri ως φτωχός ακτήμονας έκανε αίτηση για να κατοχυρώσει 5 εκτάρια γης αλλά δεν έλαβε ποτέ τη βεβαίωση ιδιοκτησίας. Όταν ήρθε η ειδοποίηση για να αφήσει το σπίτι της, η Shukri ήταν μέλος μιας ομάδας που είχε συστήσει η οργάνωση ActionΑid για τις γυναίκες. Με τη βοήθειά τους τα απαραίτητα έγγραφα συγκεντρώθηκαν και η αίτηση κατατέθηκε ξανά. Αυτή τη φορά η έκταση αποδόθηκε στην ιδιοκτήτρια, η οποία έδωσε τη μάχη της και κέρδισε. Μέσα από αντίστοιχες ενημερώσεις της ActionAid προς τους κατοίκους της Κάνγκρα σχετικά με τα δικαιώματα και τα προνόμια που μπορούν να διεκδικήσουν, 4.335 βρήκαν δουλειά, 119 συμμετείχαν σε κρατικά προγράμματα στέγασης και 126 απέκτησαν κάρτα υγείας.
Η ίδια οργάνωση εστιάζοντας τα προγράμματά της στην καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας βρέθηκε και αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά στην Κέμπα της Αιθιοπίας. Εκεί, η Sercape, μητέρα έξι παιδιών είχε να αντιμετωπίσει τη ξηρασία που μαστίζει την περιοχή της. Τα αρδευτικά έργα που πραγματοποιήθηκαν ωφέλησαν την κοινότητα ώστε να μη βασίζεται στη βροχή, η οποία κάνει την εμφάνισή της όλο και πιο σπάνια στη χώρα. «Πριν βασιζόμασταν στη βροχή αλλά το νερό δεν ήταν αρκετό, αφού δεν βρέχει όλο τον χρόνο. Τα αρδευτικά έργα μας άλλαξαν τη ζωή. Πήραμε σπόρους για φρούτα και λαχανικά και όσοι συμμετέχουμε στο πρόγραμμα με κάποιο τρόπο σωθήκαμε. Τώρα μπορώ να στέλνω τα παιδιά μου σχολείο. Έχουμε πάντα φαγητό στην οικογένεια. Οι συγχωριανές μου συμμετέχουν περισσότερο στα κοινά και κάποιες έχουμε αναλάβει ηγετικές θέσεις».
Έχοντας ως όχημα το πρόγραμμα Αναδοχής μέσω του οποίου υποστηρίζεται ολόκληρη η κοινότητα, η ActionAid κατάφερε να βελτιωθεί η παραγωγή για 8.692 φτωχούς αγρότες, ενώ δημιούργησε 48 συνεταιρισμούς με 6.269 μέλη. Εξίσου ίσως σημαντικό είναι ότι πλέον το 80% των γυναικών της Κέμπα που είναι παντρεμένες συμμετέχει πια ενεργά στις οικογενειακές αποφάσεις ενώ πάνω από το 70% συμμετέχει ενεργά και στις συνεδριάσεις της κοινότητας βρίσκοντας από κοινού λύσεις σε θέματα που απασχολούν τους κατοίκους.
Η τρίτη επιτυχία έρχεται από την κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα το Σαν Κάρλος της Γουατεμάλας. Η ιστορία του Esli, είναι το παράδειγμα του ανθρώπου που αν του δοθεί ένα μικρό εφόδιο στη ζωή μπορεί να κάνει μικρά θαύματα για όσους βρίσκονται γύρω του. Ο Esli όταν ήταν στην έκτη δημοτικού μπήκε στο πρόγραμμα Αναδοχής και έγινε ένα από τα παιδιά που μένουν πολύ μακριά από εμάς αλλά που χιλιάδες Έλληνες και Κύπριοι υποστηρίζουν από το 1998. «Πήγαινα σε ένα πρόγραμμα όπου παίζαμε και μαθαίναμε να γράφουμε. Μου άρεσε και συνέχισα να συμμετέχω ακόμα και όταν σταμάτησα να είμαι συνδεμένος με έναν Ανάδοχο». Σήμερα ο Εsli έχει ολοκληρώσεις τις σπουδές του και έχει γίνει ο δάσκαλος του χωριού του μεταδίδοντας τις γνώσεις τους στη νέα γενιά.
Για την οργάνωση, το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού, που στην Ελλάδα υλοποιείται από το 1998, είναι ο τρόπος να προωθήσει την εκπαίδευση, τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη. Συχνά στις χώρες του νότου αλλά και στην Ελλάδα αυτό γίνεται μέσα από συνεργασίες με άλλες οργανώσεις. Στη Γουατεμάλα μαζί με την τοπική οργάνωση Comscal, δημιουργήθηκαν ομάδες γυναικών, οι οποίες αργότερα αποτέλεσαν τον πυρήνα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Αυτό, σε μία χώρα που μαστίζεται από την έμφυλη βία, είναι ένα μεγάλο βήμα.
Και είναι αυτές οι νίκες άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες που φέρνουν μόνιμες αλλαγές στις ζωές ανθρώπων και σε ολόκληρες κοινότητες. Σε ανθρώπους που ενδυναμώθηκαν οι ίδιοι πρώτα και κατάλαβαν πως για να καταπολεμηθούν πολιτικές και πρακτικές που διαιωνίζονται χρόνια, πρέπει να είναι οι ίδιοι που θα σταθούν απέναντί τους. Τα παραδείγματα του Σαν Κάρλος, της Κάνγκρα και της Κέμπα δείχνουν τι πραγματικά μπορούν να προσφέρουν οργανώσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που ξεπερνούν τη διανομή ειδών πρώτης βοήθειας και επικεντρώνονται στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid στην Ελλάδα και τον κόσμο εδώ.