Παρά την γκρίνια των Βρυξελλών, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ρίξει στην προεκλογική αρένα εντός Μαρτίου και τις δύο ρυθμίσεις οφειλών για χρέη προς τα Ταμεία και την Εφορία την ώρα που ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, ανοίγει παράθυρο νέου κύκλου αναδρομικών σε δημοσίους υπαλλήλους ή συνταξιούχους, ανεξαρτήτως των αποφάσεων του ΣτΕ, εφόσον υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Δρομολογούνται παράλληλα «18 νομοσχέδια θετικών μέτρων», σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

Δύο από αυτά αφορούν τις ρυθμίσεις οφειλών στις οποίες η κυβέρνηση επιμένει.

Προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις των θεσμών, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν πως η ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία θα καθιερώνει «κόφτη» για όσους δεν θα έχουν πληρώσει τις οφειλές τους για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, ενώ η ρύθμιση για τα χρέη προς την Εφορία, ενδεχομένως να έχει λιγότερες από 120 δόσεις, δεν θα είναι οριζόντια, θα ενσωματώνει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δεν θα προβλέπει διαγραφή κεφαλαίου παρά μόνο προστίμων και προσαυξήσεων και αυτό μόνο στο τέλος της διαδικασίας υπό την προϋπόθεση έγκαιρης εξόφλησης όλων των δόσεων και παράλληλης τήρησης των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Συζητήσεις

Εχει γίνει ήδη ένας πρώτος γύρος συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς αναφορικά με τη «μεταχείριση» τυχόν δικαστικών αποφάσεων για αναδρομικά. Στις συζητήσεις αυτές, οι θεσμοί φέρονται να συζητούν το ενδεχόμενο να μη μετρήσει στο πρωτογενές πλεόνασμα τυχόν εφάπαξ κόστος το οποίο προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως μπορεί να θεωρηθούν ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

Μια τέτοια εξέλιξη, θα έδινε πιθανότατα μια χρυσή ευκαιρία στην κυβέρνηση να δώσει για παράδειγμα – εφόσον υπάρξει θετική απόφαση του ΣτΕ – αναδρομικά τα κομμένα δώρα για παράδειγμα, χωρίς όμως να τα επαναφέρει ως μόνιμη δαπάνη. Στην έκθεσή της η Κομισιόν πάντως ανέφερε πως στον βαθμό που προκύψουν δικαστικές αποφάσεις για αναγκαστική χορήγηση αναδρομικών θα πρέπει να ληφθούν ισοδύναμα μέτρα από τους ίδιους τομείς πολιτικής, δείχνοντας προς την κατεύθυνση μισθών και συντάξεων ώστε να μη διαταραχθεί ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Στο θέμα των πλεονασμάτων και της συζήτησης που έχει ανοίξει η ΝΔ αναφορικά με επιδίωξη μείωσης του στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ, η τοποθέτηση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί κάθε άλλο παρά κλείνει το ζήτημα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε: «Είπα ότι όντως “pact sunt servanda” οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές, όμως, να σας πω ότι το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν», καρφώνοντας και τη σημερινή κυβέρνηση.

«Η Κομισιόν, πάντοτε πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορεί να ήταν πιο χαμηλά, ανά πάσα στιγμή, άλλοι όμως τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου» είπε και πρόσθεσε ότι «ούτως ή άλλως καθώς αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν».