«Χτίζουμε τις συνεργασίες μας με γειτονικά κράτη, στη βάση κοινών συμφερόντων, της ταύτισης συμφερόντων» τόνισε σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναλύοντας την κυπριακή εξωτερική πολιτική, η οποία, όπως είπε, στοχεύει και έχει συμβάλλει στην αναβάθμιση του ρόλου και στην γενικότερη αντιμετώπιση της Κύπρου «ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής κατά την τελευταία πενταετία, την επιδίωξη σύσφιξης των σχέσεων με γειτονικά κράτη μέσα από τις τριμερείς συνεργασίες, την «ενεργότερη συμμετοχή στα τεκταινόμενα της ΕΕ» και την συστηματικότερη επαφή και συνεννόηση με τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και με σημαντικούς παγκόσμιους «παίκτες» όπως η Ινδία και η Ιαπωνία. Ξεκαθάρισε ότι η περιφερειακή πολιτική της Κύπρου ασκείται ανεξαρτήτως των σχέσεων που μπορεί να έχει με αυτά τα κράτη η Τουρκία, αλλά με γνώμονα κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή, κάτι το οποίο έχει συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος και στην καλύτερη κατανόηση, από πλευράς τους και του κυπριακού προβλήματος.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουν ενδιαφέρον για τις συζητήσεις, τις λεπτομέρειες των συζητήσεων, όσον αφορά τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Και αυτό οφείλεται και στη δική μας προσέγγιση, σε αυτή την αναβάθμιση των σχέσεων με τα γειτονικά κράτη».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρέπει να έχουν ως στόχο να ενισχύουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και όχι να διαιωνίζουν το status qvo».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα για το κοίτασμα του οικοπέδου 10 ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «το κοίτασμα είναι σημαντικό γιατί επιβεβαιώνει τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ σημείωσε ότι «κλειδώνει» την παρουσία της ExxonMobil και αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον και άλλων εταιριών για την περιοχή, αλλά και της ΕΕ για την επαύξηση των ενεργειακών επιλογών της.
«Η εξέλιξη είναι θετική για την Κύπρο, αλλά πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι οι ενεργειακοί πόροι «μπορεί να είναι ευλογία αλλά και κατάρα» αναλόγως της διαχείρισης τους. «Η οικονομική πειθαρχία που ακολουθούμε είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί» πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου.
Για τις πρόσφατες δηλώσεις από τουρκικής πλευράς ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε ένα παιχνίδι δημόσιας αντιπαράθεσης με την Τουρκία σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ότι οι ενέργειες της Κύπρου «είναι απόλυτα συμβατές με το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε: «Μοναδικός μας στόχος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών μας σχεδιασμών».
Αναφερόμενος στις μελλοντικές προοπτικές των τρόπων διακίνησης και αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ως πιθανότητες, τον αγωγό East Med, τους τερματικούς σταθμούς στην Αίγυπτο, τον τερματικό σταθμό στην Κύπρο και την προοπτική του αγωγού προς την Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τελευταία επιλογή «δεν είναι καν προς συζήτηση, με άλυτο Κυπριακό».
«Και πηγαίνω σε αυτό που είπα προηγουμένως για το κόστος και το όφελος, που μια ορθολογικά σκεπτόμενη Τουρκία μπορεί να αντιληφθεί», συνέχισε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου και πρόσθεσε : «Μια λογικά σκεπτόμενη Τουρκία μπορεί να δει τα οφέλη που δύνανται να προκύψουν και για την ίδια μέσα από μια λύση του Κυπριακού».
«Για μας, η πιο καλή επιλογή είναι να γίνει τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο, γιατί αυτή η εξέλιξη δεν αποκλείει καμία από τις άλλες εξελίξεις, αντίθετα μπορεί να προσελκύσει και τη μεταφορά φυσικού αερίου από γειτονικά κράτη στην Κύπρο» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου επεσήμανε επίσης τη συμμετοχή της Κύπρου στην ομάδα των επτά μεσογειακών κρατών, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη σύνοδο των ηγεσιών των επτά μεσογειακών χωρών στην Κύπρο και τονίζοντας ότι μέσα από αυτές τις συναντήσεις και τις τριμερείς μπορεί να δημιουργηθεί μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική :
«Στόχος μας είναι να φέρουμε μαζί, τις τριμερείς συνεργασίες, με τα επτά μεσογειακά κράτη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να μετεξελιχθούν, αυτές οι δύο συνιστώσες της εξωτερικής μας πολιτικής, σε ένα περιφερειακό οργανισμό ασφάλειας και συνεργασίας στην Ευρώπη» είπε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε επίσης τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που γίνονται στις τριμερείς συναντήσεις και την συνεννόηση για ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ υπέμνησε και τις προσπάθειες του «αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη» για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.
Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Διεθνών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ Ηλίας Κουσκουβέλης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος και ο πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Σπύρος Μιλτιάδης, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ, η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντερ Σερμπακόφ, ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Στέλιος Κατρανίδης, κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ