Με επισκέψεις στα Σκόπια του Αλ. Τσίπρα και στην Αθήνα του Ζ. Ζάεφ θα προσπαθήσουν οι δύο πρωθυπουργοί, κυρίως ο Ελληνας, να μαλακώσουν το βαρύ κλίμα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Οπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας απάντησε στα δημοσιεύματα για την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα δείχνει πόσο πολύ θέλουν να πετύχει η Συμφωνία των Πρεσπών. «Βλέπω ολοζώντανο το άρθρο 4, παράγραφο 3 της Συμφωνίας, που λέει ότι συμφωνήσαμε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου» δήλωσε (Σκάι) ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ. «Το άρθρο του BBC είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε» επεσήμανε, θέλοντας να καθησυχάσει την ελληνική πλευρά. Και παρά το ότι δεν αρνήθηκε την ύπαρξη μειονότητας στη χώρα, η στάση του κατέστησε σαφές πως ο Ντιμιτρόφ, ένας από τους πρωτεργάτες της Συμφωνίας, δεν θέλει με τίποτα να χαλάσει τα θεμέλια που έχουν χτιστεί. Οι λόγοι εκτός από πολιτικοί ενδέχεται να είναι και πιο προσωπικοί: αυτός είναι, όπως όλα δείχνουν, ο εκλεκτός του Ζόραν Ζάεφ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η παρουσία του Ντιμιτρόφ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έγινε στο πλαίσιο καλής γειτονίας που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, το οποίο θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα με επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια και του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα – η πρώτη ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ οι φήμες που κυκλοφορούν θέλουν τον Ζάεφ να έρχεται στη χώρα τον Απρίλιο. Οι αβρότητες μεταξύ των δύο ηγεσιών συνέχισαν όλο το Σαββατοκύριακο. Ο Τσίπρας στους Δελφούς χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «διπλωματικό αριστούργημα», κάνοντας λόγο για «νέα προοπτική που αρχίζει να διαγράφεται στην πολύπαθη γειτονιά μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε πως είναι «ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα που τόλμησε». «Αναλωθήκαμε τόσο πολύ στο όνομα και τα παράγωγα και το αφήσαμε λίγο στο περιθώριο. Πρέπει να δούμε το εμπόριό μας, τις υπηρεσίες μας και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα» τόνισε, μιλώντας για το τι επιφυλάσσει η συνέχεια ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον η κατάσταση που θα διαμορφωθεί από τις επισκέψεις των δύο ηγετών.