Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στην Αλβανία, με χιλιάδες διαδηλωτές να επιμένουν για ακόμη μια μέρα στο αίτημά τους για πρόωρες εκλογές. Ο κύριος αντιπολιτευόμενος ηγέτης της χώρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να προκηρύξει εκλογές μετά τις καταγγελίες για διαφθορά, την ίδια ώρα που αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο.
Οι ίδιοι έκαψαν αφίσες του Ράμα, βάζοντας φωτιές σε πολλά σημεία πέριξ του κοινοβουλίου, ωστόσο η διαδήλωση ήταν συγκριτικά πιο ήρεμη από αυτές των προηγούμενων εβδομάδων.
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του εγκατέλειψαν τις κοινοβουλευτικές τους έδρες πριν από 12 ημέρες, λέγοντας ότι οι έρευνες των εισαγγελέων επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ότι οι Σοσιαλιστές του Ράμα «αλλοίωσαν» τις εθνικές εκλογές του 2017
.
Ο Ράμα, ο οποίος απέρριψε τους ισχυρισμούς, παρότρυνε την αντιπολίτευση να δοκιμάσει τη δύναμή της στην εκλογική περιφέρεια στις τοπικές εκλογές, τον Ιούνιο.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος αποκάλεσε το κοινοβούλιο εστία «εγκλημάτων και διαφθοράς». Σε δηλώσεις του, μάλιστα, στο πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι το πλήθος αριθμούσε περισσότερους από 5.000 διαδηλωτές και ότι μόνο «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» θα ανοίξουν το δρόμο για την είσοδο της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η βαλκανική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ στοχεύει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ φέτος, αλλά το τεταμένο πολιτικό κλίμα θα μπορούσε να καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της τον περασμένο μήνα κάλεσαν όλες τις πλευρές να «καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγουν τη βία και τις περαιτέρω αναταραχές».
Την ίδια ώρα πάντως που εξελισσόταν η διαδήλωση, εντός της Βουλής ορκίστηκαν τέσσερις επιλαχόντες βουλευτές από τις λίστες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν πειθάρχησαν στην πολιτική απόφαση των ηγετών τους, ενώ τις επόμενες ημέρες ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει στους δέκα έξι από τους πενήντα τρεις της αντιπολίτευσης που παραιτήθηκαν ομαδικά στις 23 Φεβρουαρίου
.