Από τα αγαπημένα μας όσπρια η φάβα έχει θέση δίπλα στα θαλασσινά στο σαρακοστιανό τραπέζι. Η συνταγή αφορά στην παραδοσιακή παρασκευή της στη Σαντορίνη.
Υλικά
1/2 κιλό φάβα (Σαντορίνης)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Αφού ξεπλύνουμε την φάβα πολύ καλά, την βάζουμε σε κατσαρόλα όπου ρίχνουμε νερό ώστε να την σκεπάζει κατά τέσσερα δάχτυλα. Την βράζουμε σε σιγανή φωτιά και μόλις αρχίσει και αφρίζει, μαζεύουμε τον αφρό και τον πετάμε με την βοήθεια μιας κουτάλας. Αφού ψιλοκόψουμε τα κρεμμύδια, τα προσθέτετε μέσα στην φάβα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και την αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να λιώσει οπότε θα έχει μαγειρευτεί. Λίγο πριν την κατεβάσουμε από το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι Την φάβα δεν την ανακατεύουμε ποτέ, μόνο στην αρχή του βρασμού της. Σερβίρουμε στο πιάτο και ρίχνουμε από πάνω λάδι κι αν θέλουμε κάπαρη ή ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λεμόνι ή μαϊντανό και ντομάτα. Αν δεν λιώσει καλά περάστε την από το μούλτι.