Σωστή φόρτωση του αυτοκινήτου σημαίνει ασφάλεια στο δρόμο και οικονομία καυσίμου. Ένα αυτοκίνητο το οποίο είναι υπερφορτωμένο καταναλώνει περισσότερο βενζίνη ενώ μεταβάλλεται και η οδική συμπεριφορά του στο ταξίδι.

Ο σωστός προγραμματισμός είναι το ήμισυ του παντός. Ακόμη και στις μικρές, τριήμερες αποδράσεις μας φροντίζουμε να έχουμε τα άκρως απαραίτητα και οι περιττές βαλίτσες θα πρέπει μένουν στο …ράφι του σπιτιού μας!

Φροντίζουμε ώστε όλες οι αποσκευές να τοποθετούνται στους χώρους αποσκευών και όχι ανάμεσα σε καθίσματα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε θα πρέπει οι υπόλοιπες βαλίτσες να τοποθετούνται ανάμεσα στα εμπρός και πίσω καθίσματα και πίσω από τις πλάτες των εμπρός καθισμάτων.

Οι βαλίτσες και οι υπόλοιπες αποσκευές ( μικρά νεσεσέρ, σακούλες κ.α) δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού.

Τα βαριά αντικείμενα τοποθετούνται στο κάτω τμήμα του χώρου αποσκευών και πρέπει να ακουμπούν στα πίσω καθίσματα.

Καλό είναι τα βαριά αντικείμενα για να μην γλιστρούν και να δένονται με ιμάντες ή και δίχτυα πρόσδεσης.

Οι αποσκευές διακοπών (τσάντες, ψάθες παραλίας, στρώματα και φουσκωτές βάρκες) θα πρέπει να αποθηκεύονται με τρόπο που να γεμίζουν τον άδειο χώρο γύρω από τα βαρύτερα αντικείμενα – και όσο το δυνατόν πιο ‘πυκνά’.

Αποφεύγετε να φορτώνετε αντικείμενα πάνω από τη γραμμή των πίσω καθισμάτων. Υπάρχει κίνδυνος να εκσφενδονιστούν και να τραυματίσουν τους επιβάτες σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος.

Λόγω του βαρύτερου φορτίου, πρέπει να ρυθμίζεται η πίεση ελαστικών σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Όταν ένα αυτοκίνητο είναι φορτωμένο, έχει ως αποτέλεσμα το εμπρός τμήμα να ανασηκώνεται και τη νύχτα οι προβολείς του αυτοκινήτου να τυφλώνουν τους οδηγούς που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορία.  Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ρυθμίζετε ανάλογα τη δέσμη.

Μόλις φτάσουμε στον προορισμό μας ξεφορτώνουμε αμέσως τις βαλίτσες, αφού βάρος ίσον επιπλέον κατανάλωση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Με την τιμή της αμόλυβδης να έχει φθάσει και πάλι αυτές τις ημέρες σε απαγορευτικά επίπεδα για τον μέσο οδηγό, η ανάγκη για μείωση της κατανάλωσης καυσίμου γίνεται πιο επιτακτική. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίοδο των διακοπών, όπου συχνά διανύουμε χιλιάδες χιλιόμετρα. Προσέχουμε λοιπόν, για να…έχουμε:

  1. Φουλάρετε το ρεζερβουάρ σας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι τιμές στα νησιά αλλά και το Εθνικό οδικό δίκτυο είναι τσιμπημένες.
  2. Αφαιρούμε σχάρες και μπαγκαζιέρες μόλις φτάσουμε στον προορισμό μας.
  3. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σχολαστικά. Ελαστικά με μειωμένη πίεση, σημαίνει και αυξημένη κατανάλωση καυσίμου.
  4. Ένα καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο καίει και λιγότερη βενζίνη.
  5. Έχετε κλειστά τα παράθυρα στον αυτοκινητόδρομο για καλύτερη αεροδυναμικότητα.
  6. Χρησιμοποιείστε το σύστημα κλιματισμού με μέτρο.
  7. Αλλάζουμε ταχύτητα γρήγορα (ακόμη και κάτω από τις 2.000 σ.α.λ.).
  8. Αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.
  9. Κρατούμε σταθερή ταχύτητα και εκμεταλλευόμαστε –όπου υπάρχει- το Cruise Control.
  10. Αφήνουμε το αυτοκίνητο να ρολάρει με ταχύτητα και όχι με νεκρά.