Μια παλιά, δοκιμασμένη παλαιοκομματική συνταγή χρησιμοποιεί και αυτή η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις εκλογές. Τάζοντας χιλιάδες προσλήψεις κρατά σε ομηρία και χιλιάδες οικογένειες, επιχειρώντας επί της ουσίας μια φθηνή συναλλαγή της ψήφου με τους διορισμούς και αδιαφορώντας προφανώς για τη δημοσιονομική επιβάρυνση.
Η αρχή έγινε με την (ν)τροπολογία για τους ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, αυξάνεται ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ. α’ και β’ βαθμού.
Ειδικότερα, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των ατόμων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή συνάπτουν σύμβαση μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού αυξάνεται κατά 400 άτομα και καθορίζεται στα 1.322 άτομα.
Στον… φετινό χορό προσλήψεων, την αρχή κάνει το υπουργείο Παιδείας καθώς όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος φιλοδοξεί να «ανοίξει» την πόρτα των μόνιμων διορισμών στα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μέσα στον Μάρτιο αναμένεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για τον διορισμό 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.
Η εξαγγελία έχει προφανή προεκλογικό χαρακτήρα, καθώς το υπουργείο Παιδείας ξέρει ότι μια τεράστια «δεξαμενή» ταλαιπωρημένων εκπαιδευτικών που γυρίζουν επί 8ετία την Ελλάδα σε θέσεις αναπληρωτών περιμένουν τώρα με αγωνία την πρόσληψή τους σε θέσεις μόνιμων εργαζομένων στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας.
Συγκεκριμένα, η εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας σε πρώτη φάση αφορά την πρόσληψη 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών για το επόμενο έτος και σε δεύτερη άλλες 5.250 προσλήψεις. Υπάρχει δε και μια τρίτη φάση άλλων 5.250 προσλήψεων τη σχολική χρονιά 2021-2022. Συνολικά, ο υπουργός Παιδείας έχει αναφέρει τον αριθμό των 15.000 θέσεων μόνιμων εκπαιδευτικών για την επόμενη τριετία και έχει δηλώσει ότι θα εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα κατοχυρώνει τις 5.250 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021 (κάτι που βέβαια ώς σήμερα δεν έχει γίνει).
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι ο αριθμός των υποψήφιων εκπαιδευτικών για το σύνολο των 15.000 θέσεων που θα προσφέρει το υπουργείο Παιδείας πιθανότατα θα φτάσει τις 150.000.
Πάντως, με βάση το νέο σύστημα διορισμών που έχει ανακοινώσει υπάρχουν τρεις πυλώνες μοριοδότησης των υποψηφίων: α) η προϋπηρεσία ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός, έως και τους 120 μήνες, με μία μονάδα για κάθε μήνα, β) τα ακαδημαϊκά προσόντα με μέγιστο τα 120 μόρια και γ) τα κοινωνικά κριτήρια (δηλαδή αριθμός των τέκνων με τρεις μονάδες για κάθε τέκνο και η αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου με είκοσι μονάδες).
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας υπολογίζει ότι περίπου το 30% των υποψηφίων θα έχει κάποια προϋπηρεσία, ενώ για τις πρώτες προσλήψεις εκπαιδευτικών τον Σεπτέμβριο τις λεπτομέρειες της διαδικασίας θα τις περιγράφει η προκήρυξη που θα εκδώσει το ΑΣΕΠ.
Για τις δυσπρόσιτες περιοχές, θα προσμετράται μόνο η πραγματική προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα σχολεία (οι εκπαιδευτικοί που στελέχωσαν τις περιοχές αυτές έχουν ενισχύσει τη θέση τους στη σειρά κατάταξης για την πρόσληψή τους ως αναπληρωτών και κατά συνέπεια και τη μοριοδότησή τους). Η παραμονή του εκπαιδευτικού στον τόπο του πρώτου μόνιμου διορισμού θα είναι υποχρεωτική για 2 χρόνια. Μετά τα 2 χρόνια θα μπορεί ο εκπαιδευτικός να αιτηθεί μετάθεση ή απόσπαση. Επιπλέον της ανωτέρω υποχρέωσης παραμονής για 2 χρόνια στον τόπο διορισμού, οι εκπαιδευτικοί που θα διοριστούν στην Ειδική Αγωγή θα υποχρεούνται να παραμείνουν για 5 χρόνια χωρίς δικαίωμα μετάθεσης ή απόσπασης στη γενική εκπαίδευση.
Μόνιμο προσωπικό στην Υγεία και τις φυλακές
Στο ίδιο… προεκλογικό μήκος κύματος είναι και οι προσλήψεις που ανακοίνωσε έπειτα από συνάντηση τη Δευτέρα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για συνολικά 10.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίαςκαι αφορούν γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Υγείας ήταν από τα πρώτα υπουργεία που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να καταθέσει τον πολυετή σχεδιασμό προσλήψεων. Οι προσληφθέντες για το 2019 θα απασχοληθούν σε υποστελεχωμένα τμήματα και κλινικές και όπου εντοπίζονται μεγάλα κενά.
Πάντως, τη δική της απάντηση στις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας δίνει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία κάνει λόγο για «ψεύτικες» κυβερνητικές εξαγγελίες για το σύνολο των προσλήψεων στον τομέα της Υγείας, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «ασόβαρη» καθώς εξαγγέλλει προσλήψεις για την επόμενη τετραετία, ενώ μεσολαβούν σε λίγους μήνες εθνικές εκλογές.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Δικαιοσύνης μόλις προχθές προέβη σε ανακοινώσεις για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των φυλακών με 639 μόνιμους υπαλλήλους, οι οποίοι θα κατανεμηθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Η προκήρυξη και όλη η διαδικασία θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και γίνεται αγώνας δρόμου να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.
Προσλήψεις ενόψει εκλογών στην ενέργεια
Προεκλογικό ρεύμα… προσλήψεων χτυπά δημόσιες εταιρείες και φορείς του τομέα ενέργειας. Με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για 304 προσλήψεις, ενώ ταυτόχρονα χαλί στρώνεται και για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας μέσα από τη σύσταση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), στην οποία προβλέπονται 220 οργανικές θέσεις.
Ειδικότερα, όπως ανήγγειλε και ο ίδιος ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, αναμένεται να προσληφθούν στις εταιρείες του ομίλου της ΔΕΠΑ περί τα 170 άτομα προσωπικό που απασχολούνται μέχρι σήμερα μέσω σύμβασης ανάμεσα στη δημόσια επιχείρηση και εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού. Οι περισσότεροι εξ αυτών, αν όχι όλοι, θα προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Το μεγάλο θέμα που ανακύπτει με αυτό το μπαράζ προεκλογικών τακτοποιήσεων είναι πως με το νομοσχέδιο το οποίο ορίζει τη διάσπαση της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες, ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ, η πρώτη επιχείρηση που θα βγει σε ιδιωτικοποίηση θα είναι υπερφορτωμένη με προσωπικό. Και άρα ο όποιος επενδυτής ή θα απαιτήσει απολύσεις ή θα δώσει χαμηλό τίμημα.
Με «μπάι πας» του ΑΣΕΠ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα κάνει, σύμφωνα με διατάξεις του νομοσχεδίου, 79 προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Η ΡΑΕ θα αποστείλει τα προσόντα και τα κριτήρια για έλεγχο στο ΑΣΕΠ κι έπειτα θα διενεργήσει η ίδια τον διαγωνισμό.
Με το άρθρο 75 του νομοσχεδίου η νεοσύστατη εταιρεία «Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης – ΔΑΠΕΕΠ» θα καλύψει, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, έκτακτες ανάγκες 25 ατόμων με συμβάσεις μίσθωσης έργου ή εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με διετή διάρκεια.
Η επίσης νεοσύστατη εταιρεία ειδικού σκοπού Αριάδνη, με αντικείμενο την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, μπορεί να προσλάβει έως 30 άτομα προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, μίσθωσης έργου ή έμμισθης εντολής. Θα εργάζονται στη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ έως κι ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου, δηλαδή έως το 2023.
Επιπλέον με το νομοσχέδιο συστήνεται η ΕΑΓΜΕ υπό τη μορφή ΝΠΔΔ σε αντικατάσταση του ΙΓΜΕ, το οποίο λύεται κι εκκαθαρίζεται. Προβλέπονται 220 οργανικές θέσεις. Εξ αυτών οι περισσότερες, γύρω στις 190, θα καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό του ΙΓΜΕ.