Από μεθαύριο Πέμπτη, 14 Μαρτίου, αρχίζει η διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων για το 2018. Η διαδικασία θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν παρακώλυση όπως είχε συμβεί το 2017 και αφορά περί τους 230.000 υπαλλήλους.
Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας έχει ως εξής:
-Από τις 14 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου, οι διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού, θα πρέπει να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή των διαδικασιών αξιολόγησης.
-Από τις 15 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, ο κάθε αξιολογούμενος -είτε υφιστάμενος είτε προϊστάμενος- συμπληρώνει τα στοιχεία της Έκθεσης Αξιολόγησης που τον αφορούν και υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης.
-Από της 6 Μαΐου ο Αξιολογητής Α’, δηλαδή ο πρώτος ιεραρχικά προϊστάμενος, θα προβεί στην αξιολόγηση των υφισταμένων του και αφού λάβει υπόψη τις τυχόν απόψεις-αντιρρήσεις του αξιολογούμενου, να συμπληρώσει τη βαθμολογία και να κάνει υποβολή της Έκθεσης Αξιολόγησης το αργότερο μέχρι τις 7 Ιουνίου.
-Από της 10 Ιουνίου η Έκθεση Αξιολόγησης προωθείται στον Αξιολογητή Β’, δηλαδή ο επόμενος ιεραρχικά προϊστάμενος, ο οποίος πρέπει να κάνει υποβολή μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η προθεσμία αυτή ισχύει και τους αξιολογητές που μετά το 2018 μετακινήθηκαν σε άλλη υπηρεσία.
Αν και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο κατά το παρελθόν είχαν ταχθεί κατά της αξιολόγησης, προχωρώντας και σε κινητοποιήσεις, με την ΑΔΕΔΥ να υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση είναι μέρος των μνημονίων, που «καταργούν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζόμενων και φορτώνουν το κόστος της κρίσης στις πλάτες μας», πλέον αυτές οι αντιρρήσεις φαίνεται να κάμπτονται.
Κι αυτό καθώς η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η ΑΔΕΔΥ φαίνεται ότι καταλήγουν σε κοινό τόπο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε η αρμόδια υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με την ΠΟΕ ΟΤΑ -η οποία συμμετείχε στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ κατά της αξιολόγησης-, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανάκληση της περίφημης «τροπολογίας Γεροβασίλη» που συνδέει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με τις κρίσεις προϊσταμένων.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ σε πρόσφατη επιστολή της προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ξενογιαννακοπούλου, έχει ζητήσει συνάντηση με θέμα «την κατάργηση της τιμωρητικής τροπολογίας για την αξιολόγηση, σύμφωνα με την οποία αποκλείονται από τις κρίσεις προϊσταμένων όσοι υπάλληλοι δεν συμμετείχαν στην αξιολόγηση».
Η διαδικασία αρχίζει με μικρή καθυστέρηση όπως έχει επισημάνει και η Κομισιόν στην έκθεσή της. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν αποδώσει την καθυστέρηση αυτή στην ανάγκη αναβάθμισης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.