Το μέρος του νομοσχεδίου που αλλάζει σειρά διατάξεων του «Κλεισθένη», και ορισμένες διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα απονομής ιθαγένειας, αποτελούν τα βασικά σημεία κριτικής εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».
Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατά την τοποθέτησή της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία εισήχθη το νομοσχέδιο προς επεξεργασία εξήγησε ότι δεν εξετάζει αν το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, αλλά το γεγονός ότι ενόψει εκλογών και τελευταία στιγμή, αλλάζει το σύστημα.
«Αυτό από μόνο του είναι μεμπτό» είπε και, ενώ δήλωσε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις τις οποίες θα στηρίξει το κόμμα της (ιδίως την κατάργηση της διάκρισης σε βάρος πολιτογραφηθέντων, όσον αφορά το δικαίωμα διορισμού του στο Δημόσιο, που ήταν πρόταση της ΔΗΣΥ), επισήμανε ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων μια διαδικασία όπου συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα σε ένα πολυνομοσχέδιο.
«Οι εκλογές θα γίνουν το λιγότερο σε τρεις μήνες. Δηλαδή, στην ουσία και να μη θέλεις να το σκεφτείς, πάει το μυαλό σου στη μεθόδευση. Να μην προλάβουμε να καταλάβουμε τι ψηφίζουμε, γιατί δεν ξέρω αν θα καταλάβουμε και εμείς και η κοινωνία μέχρι το τέλος» ανέφερε.
Επίσης υπογράμμισε ότι υπάρχει οπισθοδρόμηση στον 3838/10 και στις αλλαγές που προτείνονται και τόνισε πως το ότι αφαιρέθηκε από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις η αρμοδιότητα της ιθαγένειας και «πέρασε» στην κεντρική υπηρεσία, δείχνει ότι δομείται ένα πολύ συγκεντρωτικό σύστημα.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου, ζήτησε διευκρινίσεις από τον αρμόδιο υπουργό και επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες σχετικώς με τις διατάξεις για τους ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τους ανιθαγενείς Ρομά, στις οποίες δήλωσε καταρχήν συμφωνία. Ανέφερε επιπλέον, ότι το σύστημα που εισάγεται οδηγεί στο να απαιτούνται τουλάχιστον έξι – επτά χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει κάποιος τις διαδικασίες για να πάρει ιθαγένεια.
«Μας λέτε λοιπόν ότι προτείνετε σε αυτό το νομοσχέδιο, ό,τι θα οδηγήσει στην επιτάχυνση. Καταρχήν υπάρχει ένας υπαινιγμός ότι η διαδικασία πολιτογράφησης είναι διαβλητή και με τον τρόπο που το κάνετε δίνετε επιχειρήματα στην ακροδεξιά φοβάμαι και, παράλληλα κλείνετε και το μάτι τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Γιατί το κάνετε αυτό; Διότι στην ουσία μετατρέπετε τη συνέντευξη σε μια διαδικασία εξέτασης σαν να δίνετε ένα δίπλωμα οδήγησης. Ακόμα και αν δεν μας λέτε ποια είναι η διαδικασία και το περιεχόμενο της εξέτασης, παραπέμπετε αυτό για εμάς κορυφαίο ζήτημα. Η κορυφαία μας κριτική στο ζήτημα της ιθαγένειας αφορά την παραπομπή αυτών των διαδικασιών σε υπουργική απόφαση. Σήμερα είστε εσείς υπουργός, αύριο είναι κάποιος άλλος υπουργός και εδώ λέω ότι κλείνετε το μάτι. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό που κάνετε και εμείς θέτουμε θέμα συνταγματικότητας εδώ, γιατί το άρθρο 43 του Συντάγματος, επιτάσσει το ουσιαστικό περιεχόμενο της κανονιστικής ρύθμισης να περιλαμβάνεται στον νόμο» είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου.
Επίσης επισήμανε ότι «κοροϊδεύουμε τους νέους ανθρώπους που έχουν ζήσει στη χώρα μας πάρα πολύ καιρό και τους λέμε, ότι όσοι απουσιάζουν από τη χώρα αφού έχουν υποβάλει την αίτηση είτε παγώνει η διαδικασία είτε απορρίπτεται».
Η κ. Χριστοφιλοπούλου, χαρακτήρισε «το πλέον πολύπαθο θέμα του νομοσχεδίου», το τρίτο μέρος του που αφορά στις διατάξεις «στο παρά πέντε των αυτοδιοικητικών εκλογών», όπως είπε, του νόμου Κλεισθένη, «ενός μνημείου κακοτεχνίας και αποτυχίας, ο οποίος θα φέρει χάος την αυτοδιοίκηση».
Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, παρατήρησε ότι, κατ’ ουσίαν, από την πίσω πόρτα η κυβέρνηση δημιουργεί τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης, όταν το Σύνταγμα μιλάει για δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, αφού – όπως ανέφερε – το τέταρτο παραβάν και η τέταρτη κάλπη για τις τοπικές εκλογές, παραπέμπει σε αυτοτελή βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
Εξάλλου, η κ. Χριστοφιλοπούλου, έκανε λόγο για «πακτωλό διευθετήσεων» και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει «με το Νι και με το Σίγμα» την κάθε παράγραφο που φέρνει, «αλλιώς κατηγορήστε για διευθετήσεις εν μέσω πολλαπλής προεκλογικής διαδικασίας» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικώς με το μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο εισάγει ρυθμίσεις για την ισότητα των φύλων, την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι στο κεφάλαιο αυτό μπορούν να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, καθώς πρέπει να ενώνει, και προχώρησε σε παρατηρήσεις με «κριτικό πνεύμα» κι όχι προς χάριν αντιπολίτευσης, όπως είπε. Σχετικώς με το άρθρο 16, εξέφρασε τη διαφωνία της επισημαίνοντας πως στην ουσία καταργεί τον νόμο της Βάσως Παπανδρέου σύμφωνα με τον οποίο το ένα τρίτο από τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να είναι γυναίκες. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο διατάξεις για τη συναίνεση και τον βιασμό.
Τέλος, η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ, ζήτησε να συσταθεί διακομματικού χαρακτήρα επιτροπή για το φαινόμενο των «fake news» και τις σεξιστικές επιθέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ