Τους πρώτους δεκαέξι υποψήφιους ευρωβουλευτές ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Το κομματικό όργανο, που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα, έδωσε το «πράσινο φως» για την ανακοίνωση του πρώτου «πακέτου» υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές 2019.
Τα πρώτα ονόματα έχουν κάποιες εκπλήξεις ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια να δείξει ο πρωθυπουργός ότι κάνει πολυεπίπεδη διεύρυνση. Εκτός από τους νυν τρεις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεκδικήσουν δεύτερη θητεία (Παπαδημούλης, Κούνεβα, Κούλογλου) στα «δυνατά» ονόματα συγκαταλέγονται οι πρώην υπουργοί Παναγιώτης Κουρουμπλής και Γιάννης Μουζάλας.
Ενδιαφέρον έχουν επίσης και τα εξής πρόσωπα:
Στο ευρωψηφοδέλτιο μπαίνει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος είναι γνωστός ο «σκληρός» Συριζαίος και είχε προκαλέσει σάλο όταν έβρισε μ@@@@α τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Επίσης, η κ. Τσάτσου – Παπαδημητρίου είναι κόρη του σημαντικού συνταγματολόγου Κ. Τσάτσου αλλά και σύζυγος του επίσης συνταγματολόγου κ. Παπαδημητρίου.
Η Μυρσίνη Λοϊζου είναι κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μάνου Λοϊζου. Η Μυρσίνη Λοίζου είχε στείλει το 2011 οργισμένη επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου «με την οποία απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο ΠΑΣΟΚ, έπειτα από όσα έχει κάνει στον ελληνικό λαό, να χρησιμοποιεί μέρος του έργου του πατέρα της και δη το τραγούδι «Καλημέρα, Ηλιε, καλημέρα».
Η Ολγα Νάσση είναι από τους απόδημους Ελληνες σε μια προσπάθεια σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με το κύμα των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης.
Ο Γ. Χριστάκης από το αναπηρικό κίνημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «αντίβαρο» στον κ. Κιμπουρόπουλο από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρώην υπουργός και πρώην πρύτανης. Ηταν το 2015 υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, τελευταίος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 έγινε υφυπουργός Παιδείας και παρέμεινε μέχρι το Νοέμβριο του 2016. Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης την 15η Σεπτεμβρίου του 2016 δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «οι Εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το Ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των, προκειμένου να αναδείξουν τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των, με απώτερο στόχο να προκαλέσουν την οργή εναντίον εκείνων που εγκλημάτησαν κατά της εθνικής των υπόστασης και την συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν. Με υπομονή και επιμονή εξασφάλισαν την οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος έτσι, ώστε να διεκδικήσουν την δικαίωσή τους». Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και ο Πελεγρίνης κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό, με αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να ζητήσουν την παραίτησή του. Μετά από τις αντιδράσεις, ο Πελεγρίνης δήλωσε πως ανέφερε εκ παραδρομής τη λέξη «οικειοποίηση» αντί της λέξης «ανάδειξη».
Ο Γιονούς Μοχαμαντί υπήρξε πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων κι επελέγη από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για να τιμηθεί με το βραβείο «Alison Des Forges» για την ακτιβιστική δράση του.
Η Ιωάννα Κοντούλη ήταν Οικολόγος αλλά είχε αποχωρήσει.
Εντάχθηκε στους Οικολόγους Πράσινους από τα πρώτα βήματα του κόμματος, το 2003 και το υπηρέτησε από σειρά θέσεων ευθύνης.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του εκλογικού προγράμματος και υποψήφια στην Β΄ Αθήνας.
Στις ευρωεκλογές του 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο που επέτυχε την εκπροσώπηση των πράσινων ιδεών για πρώτη φορά σε βουλευτικό επίπεδο.
Στις βουλευτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς ήταν συνεπικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος.
Το 2010 ήταν ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο εθνικό διάλογο για την παιδεία.
Στο εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων εξελέγη συν-επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας, μαζί με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο. Ωστόσο, η ίδια απαρνήθηκε τα πλεονεκτήματα που έχει ο επικεφαλής εκλογικού συνδυασμού και αποφάσισε να ζητήσει τον σταυρό στην Εκλογική Περιφέρεια της Β’ Αθηνών.
Αποχώρησε από τους Οικολόγους Πράσινους το τέλος του 2014. Υποψήφια στις Βουλευτικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην εκλογική περιφέρεια Β’ Αθηνών. Από τον Γενάρη του 2016 είναι πρόεδρος της δημόσιας εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.
Ενδιαφέρον έχει το όνομα της Φωτεινής Σκοπούλη, καθηγήτρια Παθολογίας-Ανοσολογίας στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, αποφοίτησε το 1981 από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και το 1985 απέκησε την ειδικότητα της Παθολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τοποθετήθηκε υφυπουργός Υγείας το 2012, δηλαδή στην συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής του Χαροκόπειου και αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και Εκπαίδευσης του ίδιου πανεπιστημίου. Διευθύνει την Γ’ Κλινική Παθολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και το Εργαστήριο Ανοσολογίας της Ευρωκλινικής Αθηνών.
Η Μουσταφά Ουφούκ είναι εν ενεργεία δημοτικής συμβούλου Κομοτηνής
Οι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν είναι οι:
Δημήτρης Παπαδημούλης
Κωνσταντίνα Κούνεβα
Στέλιος Κούλογλου
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Δημήτρης Πλουμπίδης (γιος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Νίκου Πλουμπίδη)
Άννα Τσάτσου Παπαδημητρίου
Κώστας Αρβανίτης (ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής της ΕΡΤ)
Μυρσίνη Λοΐζου
Όλγα Νάσση
Γιώργος Χριστάκης (Αναπηρικού Κινήματος)
Θεοδόσης Πελεγρίνης
Γιάννης Μουζάλας
Γιονούς Μοχαμαντί
Ιωάννα Κοντούλη
Φωτεινή Σκοπούλη
Μουσταφά Ουφούκ
Έως τις 27 Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτικού μετώπου θα πρέπει να έχουν κλειδώσει όλα τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου.