Από τα πιο απολαυστικά, νηστίσιμα πιάτα τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με ρύζι, μπόλικο κρεμμύδι και λεμόνι, μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικα στην παρασκευή τους, αλλά είναι πεντανόστιμα και τα απολαμβάνουν όλοι.

Υλικά

½ κιλό ρύζι γλασέ

300 γραμμάρια αμπελόφυλλα

4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

3 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένα

ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι

1 μεγάλο λεμόνι για τον χυμό του

Εκτέλεση

Σε αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο και το δυόσμο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα ακόμη λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει και να πήξει. Αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα πυρέξ μαζί με ένα ακόμη ποτήρι νερό και ανακατεύουμε καλά να κρυώσει και να πιει το νερό. Κόβουμε το μίσχο και το σκληρό κάτω κομμάτι από τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 4-5 λεπτά. Απλώνουμε σε ένα πυρέξ και σκεπάζουμε με κρύο νερό. Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα φροντίζοντας ώστε το γυαλιστερό μέρος να είναι προς τα κάτω, και αρχίζοντας οριζόντια από το κάτω μέρος του φύλλου και τυλίγοντας με τη γέμιση και διπλώνοντας τα φύλλα από τις άκρες. Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι στρώνουμε τα ντολμαδάκια σε κύκλους, με την άκρη προς τα κάτω. Αφού τα στρώσουμε όλα, ρίχνουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και στύβουμε το λεμόνι. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο προσθέτουμε νερό να φτάσει ως το γείσο του πιάτου και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.