Συνεχίζονται τα «απόνερα» της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά με τον πιο περίτρανο τρόπο πως υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» στο συμβιβασμό με τη γειτονική χώρα.
Έτσι μετά τα δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης περί «μακεδονικής μειονότητας» στη χώρα μας, το «Ουράνιο Τόξο» σε μια πρωτοφανή ενέργεια ζητά τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είχε προηγηθεί επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με αίτημα τον εκκλησιασμό, επίσης, στη «μακεδονική».
Στην επιστολή προς τον πρύτανη Στέλιο Κατρανίδη και τον πρόεδρο του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών Χάρρυ Παπαπανάγο, το κόμμα επιχειρεί να εξηγήσει ότι «με την επικύρωση της Συμφωνίας της Πρεσπών κλείνει μια μακρά περίοδος διαμάχης σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας, την εθνικότητα των κατοίκων της καθώς επίσης και τη μακεδονική γλώσσα που πλέον είναι επισήμως αναγνωρισμένη με αυτό το όνομα και από τη χώρα μας».
Στο πλαίσιο αυτό, αξιώνει «την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή ομιλείται τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και στην Βόρεια Ελλάδα, στο πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος».
Άμεση ωστόσο ήταν η αντίδραση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο τόσο με επίσημη ανακοίνωσή του κάνει λόγο για απολύτως αντιδεοντολογική ενέργεια, σημειώνοντας πως δεν δέχεται υποδείξεις ως προς τη διαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του από κανένα πρόσωπο, σύλλογο ή πολιτικό σχηματισμό.
«Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα συζήτησης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, Στέλιου Κατρανίδη. «Οι άνθρωποι που έχουν συντάξει την επιστολή δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια. Δεν δέχονται αιτήματα από συλλόγους, κόμματα, φορείς για τα προγράμματά τους, όποια μαθήματα θα βάλουν στα προγράμματα σπουδών τα διαμορφώνουν στη βάση επιστημονικών δεδομένων με άξονα τις ακαδημαϊκές τους προτεραιότητες» εξηγεί ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Πρώτη φόρα κατατίθεται τέτοιο αίτημα… Δεν απαντούμε στην επιστολή, θεωρούμε την κίνηση αντιδεοντολογική, και το ΥΠΕΠΘ να πρότεινε να εισάγουμε συγκεκριμένα μαθήματα στη διδασκαλία των φοιτητών μας θα το θεωρούσαμε αντιδεοντολογικό, ποσό μάλλον να μας το ζητεί κομματικός σχηματισμός» σημειώνει ο Πρύτανης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του «Ουράνιου Τόξου»
«Προς: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών
Εγνατίας 156 – Θεσσαλονίκη
ΤΚ 546 36
Υπ.: Πρύτανη, Στέλιου Κατρανίδη
και Προέδρου, Χάρρυ Παπαπανάγο
Αξιότιμοι κύριοι,
Με την επικύρωση της Συμφωνίας της Πρέσπας κλείνει μια μακρά περίοδος διαμάχης σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας, την εθνικότητα των κατοίκων της καθώς επίσης και τη μακεδονική γλώσσα που πλέον είναι επισήμως αναγνωρισμένη με αυτό το όνομα και από τη χώρα μας.
Με δεδομένο ότι ένας από τους σκοπούς του Τμήματος είναι η προαγωγή και η γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού των χωρών των Βαλκανίων σε πανεπιστημιακό επίπεδο, είναι εύλογο αυτό να συμπεριλαμβάνει και την άμεση γειτονιά μας. Θα θέλαμε λοιπόν να σας ζητήσουμε την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή ομιλείται τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, στο πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος.
Μια τέτοια κίνηση θα δώσει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και σε όλους όσους ομιλούν την μακεδονική γλώσσα ως μητρική ή ως δεύτερη γλώσσα ώστε να μπορέσουν επιτέλους να την σπουδάσουν σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
Παράλληλα, θα δείξει με τον πλέον πειστικό τρόπο ότι η δέσμευσή σας για ένα Τμήμα εξωστρεφές, που θα αλληλεπιδρά με την κοινωνία και θα ενισχύει την επιστημονική έρευνα με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς αποκλεισμούς είναι ουσιαστική και όχι ένα απλό σχήμα λόγου.
Θα συμφωνείτε φανταζόσαστε ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει όχι μόνο να προηγείται των κοινωνικών εξελίξεων αλλά και να τις διαμορφώνει με ανεξάρτητη, τολμηρή και καινοτόμα γνώση και όχι να είναι ουραγός αναπαράγοντας στείρα εθνικά στερεότυπα.
Περιμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, παραμένουμε στην διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε αναφορικά με τις πρακτικές λεπτομέρειες υλοποίησης ενός τέτοιου βήματος.
Με εκτίμηση,
Η Πολιτική Γραμματεία της ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο»
Η απάντηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
«Σχετικά με την επιστολή του «Ουράνιου Τόξου» προς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Πρυτανεία του Ιδρύματος θεωρεί την κίνηση αυτή απολύτως αντιδεοντολογική και δηλώνει τα εξής:
Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαμορφώνουν τα Προγράμματα Σπουδών τους ανεξάρτητα και αποκλειστικά και μόνο με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια και
προτεραιότητες που υπαγορεύονται από τη στρατηγική του Ιδρύματος. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν δέχεται υποδείξεις ως προς τη διαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του από κανένα πρόσωπο, σύλλογο ή πολιτικό σχηματισμό. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα συζήτησης».