Κανείς άλλος πέρα από τον γονιό ενός παιδιού δεν μπορεί να ορίσει με σιγουριά ποια είναι η σωστή ηλικία για να αποκτήσει το βλαστάρι του το πρώτο του κινητό. Και τούτο επειδή εκείνος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πόσο ώριμο και υπεύθυνο είναι το παιδί του, και κατ’ επέκταση κατά πόσο μπορεί να κάνει σωστή χρήση της συσκευής χωρίς να κινδυνέψει να εμπλακεί σε περιπέτειες. Ωστόσο πριν πάρεις κάποια απόφαση σχετικά καλό είναι να αναρωτηθείς για τα εξής:
Εμπιστεύεσαι το παιδί σου;
Είναι ένα παιδί που φροντίζει τα πράγματά του ή τα χάνει;
Μπορεί να διαχειριστεί σωστά τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εκατοντάδες εφαρμογές του κινητού, που του δίνουν πρόσβαση σε κάθε γωνιά του ίντερνετ και άμεση επικοινωνία με ανθρώπους από την άλλη άκρη του κόσμου (cyber bullying κ.ο.κ.);
Θα επωφεληθεί το παιδί από το κινητό επειδή δεν βρίσκεται υπό την επίβλεψή σου;
Θα σου μιλήσει αν συμβεί κάτι που του προκαλεί ανησυχία;
Έχει πραγματικά ανάγκη το κινητό ή απλά το θέλει επειδή έχει η πλειονότητα των συμμαθητών του;
Πόσο επηρεάζει η χρήση κινητού την υγεία του δεδομένου ότι για αρκετά παιδιά αποτελεί η συσκευή προέκταση του χεριού τους.
Έτσι ή αλλιώς φρόντισε σε περίπτωση που προμηθεύσεις το παιδί σου με κινητό, να του ξαναμιλήσεις για την σωστή χρήση του, τονίζοντας για παράδειγμα ότι δεν απαντάμε σε άγνωστα νούμερα, δεν στέλνουμε προκλητικές φωτογραφίες και τηρούμε τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και online…
Παράλληλα οριοθέτησε τη χρήση του βάζοντας κανόνες στις ώρες που θα χρησιμοποιεί το κινητό αλλά και στα μηνύματα που μπορεί να στείλει. Εννοείται πως καλό είναι το παιδί να μην κοιμάται με το κινητό του δίπλα του, κάτι στο οποίο οφείλεις να δώσεις το καλό παράδειγμα.
Βλέποντας πως λειτουργεί στην καθημερινότητά του τέλος, να εξετάζεις συχνά πυκνά μιλώντας μαζί του ότι όλα είναι καλά και ότι η εμπειρία του στα social media παραμένει χωρίς προβλήματα, αποκλείοντας και την πιο μικρή πιθανότητα έκθεσης του παιδιού σου σε κίνδυνο.