Το παιδί σου είναι υπερκινητικό και δεν κοιμάται καλά. Έχεις σκεφθεί ότι ρόλο μπορεί να παίζουν και κάποια από τα τρόφιμα που καταναλώνει; Υπάρχουν τρόφιμα που ενδέχεται να επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη διάθεση του παιδιού σου, ανάμεσα στα οποία δεν είναι μόνο, οι συνήθεις ύποπτοι, τα γλυκά και δη η ζάχαρη, που είναι παρούσα σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά και κάποια άλλα που καταναλώνει το βλαστάρι σου με τη μορφή σνακ, στα οποία δεν πάει ο νους σου.
Για παράδειγμα εάν το παιδί σου έχει δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να παρατηρήσεις αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά του. Κάποια παιδιά γίνονται ευέξαπτα, γκρινιάρικα ή επιθετικά. Τα παιδιά με αλλεργίες ή δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί επίσης να υποφέρουν συχνά από κρυολογήματα και λοιμώξεις του αυτιού, ενώ τα μωρά μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα κολικού.
Ακόμη τα τεχνητά χρώματα, τα οποία βρίσκονται σε ζαχαρούχα τρόφιμα, αλλά και στο ψωμί ή ακόμη και το γιαούρτι, μπορεί να προκαλούν νευρικότητα, ανησυχία, υπερκινητικότητα και πονοκεφάλους σε κάποια παιδιά. Σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι το παιδί να μην καταναλώνει προϊόντα με χρώμα κίτρινο ή κόκκινο.
Ακόμη υπάρχουν διάφορα συντηρητικά, ως επί το πλείστον νιτρώδη άλατα, που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά ενός παιδιού, όπως το γλουταμινικό νάτριο (MSG) ένας ενισχυτής γεύσης, που υπάρχει σε διάφορα τρόφιμα ή το βενζοϊκό νάτριο που υπάρχει σε προϊόντα χυμού.
Εκτός από τα γαλακτομικά καλό είναι να γίνεται με προσοχή η κατανάλωση από το παιδί εν δυνάμει αλλεργιογόνων τροφίμων όπως είναι τα καρύδια, τα αβγά, η σόγια και το καλαμπόκι.
Για να αποφύγεις τυχόν προβλήματα καλό είναι σε περίπτωση που διαπιστώσεις σημάδια ανησυχίας και νευρικότητας στο παιδί σου, να παρατηρήσεις τις αντιδράσεις του μετά από την κατανάλωση τροφίμων, όπως αυτά, που προαναφέραμε και ανάλογα με τις διαπιστώσεις σου να συζήσεις αρχικά το ζήτημα με τον παιδίατρο, προκειμένου να ελέγξεις εάν τίθεται θέμα διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) κι αν χρειάζεται στη συνέχεια με κάποιον πιο ειδικό.