Από τα πιο θρεπτικά λαχανικά της άνοιξης (περιέχει κάλιο, σίδηρο, ιώδιο και φώσφορο και βιταμίνες Α και Β) με σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες (καθαρίζει το συκώτι, βοηθά το πεπτικό σύστημα κ.ά.) η αγκινάρα είναι άκρως γευστική όπως και να την μαγειρέψεις. Η συνταγή είναι για μια ωμή αλατισμένη και βουτηγμένη στο λεμόνι αγκινάρα, που σερβίρουν στην Κρήτη, σκέτη ως συνοδευτικό της ρακής, αλλά και σε σαλάτα μαζί με καρότο ή άλλο λαχανικό που τρώγεται ωμό. Συνοδεύει ιδανικά και το ψάρι.

Υλικά

4 αγκινάρες

4 καρότα

φυλλαράκια δυόσμο ή μαϊντανό

100ml ελαιόλαδο

4 λεμόνια

αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε μικρά μπαστουνάκια. Αφαιρούμε τα φύλλα από τις αγκινάρες, καθαρίζουμε γύρω γύρω και τρίβουμε με λεμόνι να μην μαυρίσουν. Κόβουμε στη μέση την κάθε καθαρισμένη αγκινάρα και αφαιρούμε το χνούδι που έχει εσωτερικά. Ώσπου να καθαρίσουμε όλες τις αγκινάρες τις βάζουμε σε μπολ με νερό και τον χυμό από δύο λεμόνια. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις αγκινάρες και ανακατεύουμε με τα καρότα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο ή μαϊντανό. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό από τα άλλα δύο λεμόνια και το αλάτι. Περιχύνουμε τα λαχανικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. Μπορείτε να προσθέσετε και οποιοδήποτε άλλο λαχανικό τρώγεται ωμό και θεωρείτε ότι της ταιριάζει. Συνοδεύει ιδανικά και το ψάρι.