Από τα πιο αγαπημένα θαλασσινά τα καλαμάρια σε ένα πεντανόστιμο συνδυασμό γεμιστά με τυρί, ρύζι και μυρωδικά, που θα απολαύσει όποιος τα δοκιμάσει.
Υλικά
4 μεγάλα ή 8 μέτρια καλαμάρια
4 κουταλιές της σούπας ρύζι Καρολίνα
6 – 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200 γραμμάρια ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας
1/2 φλιτζάνι, κεφαλογραβιέρα τριμμένη
100 γρ. φέτα κομματιασμένη
1 λεμόνι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
άνηθος
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρώντας τη διαφανή μεμβράνη και τα σκληρά μέρη. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πλοκάμια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τον άνηθο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Ρίχνουμε και το ρύζι και σοτάρουμε για λίγη ώρα ακόμη. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και βράζουμε για 3-4 λεπτά ακόμη. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε τη φέτα και την κεφαλογραβιέρα. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα και τα τοποθετούμε σε μικρό ταψάκι. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και καλύπτουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 170 °C για μία ώρα. Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά. Περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού.