Νικητής στο debate των υποψηφίων Δημάρχων της Αθήνας ήταν το…ποδήλατο! Γερουλάνος, Μπακογιάννης, Ηλιόπουλος, Κωνσταντίνου, Τσιρώνης, Δρογώσης (υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος) συμφώνησαν ότι το ποδήλατο πρέπει να μπει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Αθηναίων. Δεσμεύτηκαν για την κατασκευή ποδηλατόδρομων ακόμη και σε κεντρικούς άξονες, όπως η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πανεπιστημίου, η Πατησίων. Συμφώνησαν στη στρατηγική περιορισμού του αυτοκινήτου. Στην ανάγκη εκπαίδευσης.
Με βάση αυτή τη σύμπνοια, τη διάθεση να συνεννοηθούν και το πολύ φιλικό κλίμα μεταξύ τους – που παρατηρήθηκε και στο πάνελ – κρίνεται πολύ επιτυχημένη η εκδήλωση «Αθήνα, Ώρα για ποδήλατο» που διοργάνωσαν οι Ποδηλάτ-ισσ-ες και οι Φίλοι του Ποδηλάτου την Κυριακή 17 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, στο Μοναστηράκι. Μπράβο στους διοργανωτές!
Είναι πολύ θετικό πως υπάρχει αυτή η συνεννόηση για την ανάγκη να γίνουν έργα για το ποδήλατο στην Αθήνα. Και είναι σημαντικό ότι αυτό βγαίνει και δημόσια. Έτσι, οι πολίτες θα γνωρίζουν πως αν δεν γίνουν ποδηλατικές υποδομές και παρεμβάσεις για την προώθηση του ποδηλάτου θα έχουν ευθύνη όλοι. Αλλά βέβαια πρώτη η παράταξη της πλειοψηφίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι η συζήτηση των υποψηφίων και οι τοποθετήσεις τους δεν θύμιζε καθόλου ένα κλασικό debate. Δεν είχαμε ούτε κοκορομαχίες ούτε αντιπαραθέσεις. Μία εκδήλωση που κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες, σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, σημαίνει ότι ακούγονταν ενδιαφέροντα πράγματα. «Το ξενυχτήσαμε» όπως είπε η Ευρυδίκη Μπερσή από τους διοργανωτές αλλά θα πρόσθετα ότι ήταν ένα ξενύχτι για έρθει το χάραμα των ποδηλατόδρομων.
Πάντως, όπως και πριν από 5 χρόνια κρατώ μικρό καλάθι. Και τότε όλοι οι υποψήφιοι (μιλώντας στις «Ορθοπεταλιές») είχαν καλές προθέσεις και πολλά σχέδια για το ποδήλατο στην Αθήνα. Όμως υλοποιήθηκαν ελάχιστα. Όλοι λοιπόν θα κριθούν από το αποτέλεσμα.
Όλοι, μα όλοι οι υποψήφιοι τάχθηκαν υπέρ των έργων για το ποδήλατο. Όλοι έχουν καταλάβει ότι το ποδήλατο βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Τα κρίσιμα ερωτήματα λοιπόν στον επόμενο Δήμαρχο αλλά και στις παρατάξεις που θα συνεργαστούν μαζί του είναι, πώς η Δημοτική Αρχή θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία; Πώς θα κάμψει αντιδράσεις πολιτών; Πώς θα συνεννοηθεί με άλλους φορείς που συνήθως βάζουν «τρικλοποδιές» στα σχέδια του Δήμου για ποδηλατικά έργα;
Πολύ ενδιαφέρουσα και η πρώτη ενότητα της εκδήλωσης – την οποία είχα τη χαρά να συντονίζω – με επιστήμονες να καταθέτουν νέες προτάσεις για ποδηλατικές υποδομές στην Αθήνα.
Τι δεν άκουσα:
-Απουσία χρονοδιαγράμματος για τα ποδηλατικά έργα:
Κανένας δεν είπε δηλαδή ότι θέλουμε π.χ. 2% των μετακινήσεων στην Αθήνα το 2024 να γίνονται με ποδήλατο. Ή κανείς δεν είπε ότι έως το 2024 θέλω να έχουν ολοκληρωθεί αυτοί οι ποδηλατόδρομοι.
Αυτό είναι και το Α και το Ω σε πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις εδώ και χρόνια. Οι δημοτικές τους αρχές έβαλαν χρονοδιαγράμματα και είπαν: «θα κάνω 1, 2,3, 4 πράγματα ώστε να έχω π.χ. 50 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων έως τότε. Ή για να γίνει αυτό το έργο».
-Μόνιμη Δομή για το ποδήλατο: Αρκετοί από το κοινό ζήτησαν από τους υποψηφίους να δεσμευτούν ότι θα υπάρχει μία μόνιμη δομή στον Δήμο για τη Βιώσιμη Κινητικότητα.Δεν υπήρχε ξεκάθαρη δέσμευση. Εδώ και μία 15ετία πάντως σε μεγάλο αριθμό Δήμων της Ευρώπης υπάρχει μόνιμη δομή για το ποδήλατο. Ειδικοί που ασχολούνται αποκλειστικά με την προώθηση και την ένταξη του ποδηλάτου. Μία πρακτική που έχει παγιωθεί γιατί είναι επιτυχημένη.
-Λειτουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων:
Μιλάμε για το ποδήλατο στην Πρωτεύουσα. Στην Αθήνα του τουρισμού και των αρχαιολογικών χώρων. Οι επισκέπτες της Αθήνας πώς θα κάνουν ποδήλατο όταν είμαστε στο 2019 και δεν υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα; Αναφέρθηκε το bike sharing ως καλή πρακτική (αν δεν κάνω λάθος από τον Κώστα Μπακογιάννη) αλλά δεν άκουσα κάτι πιο συγκεκριμένο.
Τι άλλο ξεχώρισα:
-Κάν’ τους και θα ρθουν: Δηλαδή κάνε τους ποδηλατόδρομους και οι πολίτες που θα ποδηλατούν θα έρθουν. Ένα ποδηλατικό σλόγκαν που χρησιμοποιείται κατά κόρον στο εξωτερικό.
Δείτε τώρα τι συμβαίνει στην Πρωτεύουσα που υπάρχει μόνο ένας ποδηλατόδρομος εντός των ορίων του Δήμου, το κομμάτι από το Γκάζι έως τα Πετράλωνα. Προ ημερών η ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα ανακοίνωσε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού στα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων. Σε σχολείο των Πετραλώνων, όπου υπάρχει και ο ποδηλατόδρομος η συμμετοχή ήταν μαζική.
Αντίθετα σε σχολεία της Γκράβας και της Κυψέλης – όπου δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος = υπήρχαν μόνο 1-2 συμμετοχές παιδιών…
-Το καμπανάκι που «χτύπησε» ο Παύλος Γερουλάνος: Έστειλε μία προειδοποίηση για τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από πολίτες όταν ξεκινήσουν ποδηλατικά έργα. Όπως εξήγησε μπορεί όσοι παρακολουθούσαν την εκδήλωση να έχουν ως προτεραιότητα το ποδήλατο αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με πολλούς εκτός της αίθουσας. Το είπε άλλωστε στην παρουσίαση που έκανε για τα 4 πιλοτικά ποδηλατικά έργα και ο Δρ πολεοδόμος συγκοινωνιολόγος μηχανικός Ευθύμιος Μπακογιάννης. Στη συνεδρίαση μίας από τις 4 δημοτικές κοινότητες όπου προγραμματίζεται να γίνουν ποδηλατόδρομοι «αντιμετωπίσαμε άγριες καταστάσεις…».
-Την ενδιαφέρουσα πρόταση για δημιουργία ποδηλατόδρομου στις αδρανείς γραμμές του τραμ. Εδώ και μήνες οι γραμμές του τραμ από το Σύνταγμα έως τον Ν.Κόσμο δεν λειτουργούν αφού υπάρχει πρόβλημα με τη στατικότητα λόγω του Ιλισού και είναι πιθανόν η διαδρομή να αλλάξει. Η πρόταση του Κοσμά Αναγνωστόπουλου πολιτικού μηχανικού συγκοινωνιολόγου-πολεοδόμου, συντονιστή δικτύων ΟΤΑ για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET είναι ο χώρος των γραμμών που τώρα είναι αδρανείς να γίνουν μία διαδρομή βιώσιμης κινητικότητας. Η ιδέα είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο όμως προκάλεσε θετικές εντυπώσεις.
*Το πάθος του Θάνου Βλαστού: Όπως σε κάθε παρουσίασή του έδειξε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Με εικόνες. «Δείτε» έλεγε, «πώς κινούνται οι μαμάδες μαζί με τα μωρά τους πάνω στο ποδήλατο…».
Οι δεσμεύσεις των υποψηφίων Δημάρχων για το ποδήλατο:
Παύλος Γερουλάνος (Αθήνα είσαι εσύ) :
*Με παρεμβάσεις για τους πεζούς θα απελευθερωθεί χώρος και για το ποδήλατο.
*Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι οι πεζοί.
*Το ποδήλατο είναι σημαντικό για τον τουρισμό
* Αν κάνουμε ποδηλατόδρομους θα πρέπει να τους περιφρουρήσουμε. Να τους τηρήσουμε.
*Χρειάζεται συνεχής ενημέρωση για το ποδήλατο. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος γιατί το θέλουμε γιατί είναι ωφέλιμο..
Κώστας Μπακογιάννης (Αθήνα Ψηλά)
*Μπορούμε να κατασκευάσουμε ποδηλατόδρομους και στην Πατησίων, και στην Πανεπιστημίου, και στη Βας. Σοφίας. Είναι μικρά έργα που αλλάζουν την εικόνα της πόλης.
*Ο βόρειος ποδηλατικός άξονας Γκάζι – Κηφισιά εκκρεμεί. Μπορούμε να μην περιμένουμε την Περιφέρεια. Η κατασκευή του κομματιού μέχρι τη Ριζούπολη έχει ένα κόστος 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
* Όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βλέπουν τη μετά το αυτοκίνητο εποχή. Η Αθήνα, έως σήμερα, αντιστέκεται. Το θέμα είναι πώς θα σχεδιάσουμε αυτή την εποχή. Πρακτικά και με επιμονή. Θα ετοιμαζόμαστε με λόγια ή με έργα;
*Πώς θα πετύχουμε γρήγορες νίκες: Με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Η Αθήνα έχει την περισσότερη άσφαλτο σε αναλογία με τους κατοίκους.
* Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο. Όχι μόνο στο Κέντρο και σε άλλες περιοχές. Το κάνουν αρκετές πόλεις
*Θέλουμε το εμπορικό τρίγωνο κλειστό.
*Είναι νομοτελειακό ότι χρειάζεται η κατάργηση κάποιων χώρων στάθμευσης.
Νάσος Ηλιόπουλος (Ανοιχτή Πόλη)
-Υπάρχει συμφωνία των υποψηφίων Δημάρχων σε μία στρατηγική μείωσης του αυτοκινήτου.
-Απαραίτητη η υπεράσπιση των ποδηλατόδρομων. Βασική δουλειά της δημοτικής αστυνομίας
-Πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα υλοποιώντας έναν ποδηλατόδρομο. Είναι σημαντική η μάχη του παραδείγματος.
Πέτρος Κωνσταντίνου (Ανταρσύα)
*Χρειάζονται ποδηλατόδρομοι και σε κεντρικούς άξονες. Πώς θα πηγαίνει κάποιος στο προορισμό του; Από στενάκια; Και στη Βασιλίσσης Σοφίας και σε άλλες λεωφόρους.
Στάθης Δρογώσης (Λαϊκή Συσπείρωση υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος)
*Ενθαρρυντικό ότι όλοι αναγνωρίζουν το ποδήλατο ως κάτι σημαντικό και το έχουν στο πρόγραμμά τους.
*Λειτουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής. Η Αθήνα έχει μόνο ένα και σε όχι και τόσο καλή κατάσταση και αυτό βρίσκεται στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα….
*Δεν χρειάζονται φαραωνικά έργα
Γιάννης Τσιρώνης (Οικολόγοι Πράσινοι – ΟΙΚΟ – ΑΘΗΝΑ):
*Το 1ο βήμα είναι να διαδοθεί πως το ποδήλατο είναι ένα σχετικά ασφαλές μέσο μεταφοράς
*Για αποστάσεις μέχρι 7-8 χιλιόμετρα το ποδήλατο είναι ένα πολύ καλό μέσο μετακίνησης
*Λεμε ναι στο να δώσουμε λόγο στους ίδιους τους ποδηλάτες.