Ερωτήσεις «κλειδιά» για το επίμαχο θέμα του επιδόματος συνέταξε ο επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven Γιώργος Χριστόπουλος. Το επίδομα στέγασης έχει προσελκύσει χιλιάδες πολίτες και είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες ημέρες πάνω από 180 χιλιάδες κατέθεσαν αίτηση. Από αυτούς μόνο το 1/3 πήρε έγκριση ενώ πάνω από 80 χιλιάδες είναι σε εκκρεμότητα.

Ο οδηγός έχει ενδιαφέρον για όσους θέλουν να μάθουν τα πάντα:

Ερώτηση 1η

Σύμφωνα με την ΚΥΑ το μισθωτήριο πρέπει να καλύπτει το ΣΥΝΟΛΟ της περιόδου χορήγησης του επιδόματος, δηλαδή όλο το 2019 και όχι να λήγει η μίσθωση π.χ. τον Ιούνιο του 2019. Πως θεραπεύεται αυτό;

Απάντηση: Πράγματι: Για τη χορήγηση του Επιδόματος Στέγασης απαιτείται η προβλεπόμενη από το νόμο δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου. Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.

Και ενώ αυτό ακριβώς λέει η ΚΥΑ, στην εφαρμογή ζητείται να υπάρχει ενεργό μισθωτήριο έως 30/09). Πως προκύπτει αυτό: μας λέει η ΚΥΑ: [Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση. Οι αιτήσεις για το Επίδομα εγκρίνονται για έξι μήνες].

Από το συνδυασμό των δύο αυτών θέσεων και δεδομένων της ΚΥΑ:

Θα πρέπει και το μισθωτήριο συμβόλαιο να καλύπτει το ανωτέρω διάστημα των έξι μηνών, δηλαδή να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης. Άρα για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του Μαρτίου θα πρέπει το μισθωτήριο να μην έχει ημερομηνία λήξης πριν την 30/09/2019. (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, έξι μήνες). Και έρχεται και λέει τώρα η ΗΔΙΚΑ «Εάν το μισθωτήριό σας, δεν καλύπτει την παραπάνω προϋπόθεση, μπορείτε να παρατείνετε την ημερομηνία λήξης του μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, και μετά να υποβάλετε αίτηση για το Επίδομα». Επομένως τι κάνω; Δύο επιλογές έχω.

Α) εάν έχει λήξει το μισθωτήριο: ζητώ από τον ιδιοκτήτη να κάνει νέο μισθωτήριο, ή να παρατείνει τη λήξη του. 1ον ) Εάν μου  κάνει με διάρκεια 1-1-19 έως 31-1-2020 θα έχει πρόστιμο 100 € αφού είναι εκπρόθεσμο. 2ον ) Εάν μου κάνει από 1-2-2019 έως 31-1-2020 δεν έχει πρόστιμο. Στην πρώτη περίπτωση θα εισπράξω αναδρομικά για Γενάρη-Φλεβάρη-Μάρτη. Στην δεύτερη περίπτωση θα εισπράξω από 1/4, αφού σύμφωνα με την ΚΥΑ «Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση».

Β) Εάν τώρα το μισθωτήριο ισχύει μεν σήμερα, αλλά λήγει μέσα στους κρίσιμους μήνες από (Απρίλιο έως Αύγουστο) και επειδή δεν είμαι εκπρόθεσμος (για να πληρώσω το πρόστιμο των 100 ευρώ), το παρατείνω σήμερα (πχ. μέχρι το τέλος του έτους, για να έχω μπροστά μου τους 12 μήνες της επιδότησης και θεραπεύω το πρόβλημα.

Δηλαδή έχω σε ισχύ μισθωτήριο που δεν έχει ημερομηνία λήξης πριν την 30/09/2019. Και συνεπώς δεν θα χάσω κανένα μήνα επιδότησης, εφόσον βέβαια έχω όλες τις προϋποθέσεις.

Ερώτηση 2η:

Υποβάλλω την αίτηση κι ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου, η αίτηση δεν εγκρίνεται με την αιτιολογία ότι το ποσό του ενοικίου είναι μηδενικό.

Απάντηση: Ήταν πρόβλημα της ηλεκτρονικής διασταύρωσης από το αντίστοιχο πεδίο του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και έχει ήδη επιλυθεί. Παρακαλούμε δοκιμάστε να υποβάλετε εκ νέου αίτηση.

Ερώτηση 3η:

Γιατί ενώ συμπληρώνω τον αριθμό μισθωτηρίου δεν μου αναγνωρίζει ότι υπάρχει ενεργό συμβόλαιο; Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση: Δεδομένου ότι οι αιτήσεις για το Επίδομα εγκρίνονται για έξι μήνες, θα πρέπει και το μισθωτήριο συμβόλαιο να καλύπτει το ανωτέρω διάστημα, δηλαδή να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες από τον επόμενο μήνα της υποβολής αίτησης. Άρα για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν εντός του Μαρτίου θα πρέπει το μισθωτήριο να μην έχει ημερομηνία λήξης πριν την 30/09/2019.

Εάν το μισθωτήριό σας δεν καλύπτει την παραπάνω προϋπόθεση, μπορείτε να παρατείνετε την ημερομηνία λήξης του μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, και μετά να υποβάλετε αίτηση για το Επίδομα.

Ερώτηση 4η:

Σύμφωνα με την ΚΥΑ «Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος»

Να υπάρχει ΚΑΙ αποδοχή από τον μισθωτή. Οι περισσότεροι μισθωτές λόγω αμέλειας δεν κάνουν αποδοχή. Πως θεραπεύεται αυτό;

Απάντηση: Ισχύει ότι είπαμε στην πρώτη ερώτηση.

Ερώτηση 5η:

Εφόσον δεν διασταυρώνεται ηλεκτρονικά η πενταετής παραμονή στη χώρα τι πρέπει να κάνει;

Απάντηση: Εφόσον δεν διασταυρώνεται ηλεκτρονικά η πενταετής παραμονή στη χώρα, θα πρέπει να προσκομισθεί στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας κάποιο αποδεικτικό (π.χ. αποδεικτικό φοίτησης σε σχολείο, φορολογική δήλωση προηγούμενων ετών όπου ο αιτών έχει δηλωθεί ως προστατευόμενο μέλος, αποδεικτικό εργασίας κλπ).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η υποχρέωση πενταετούς παραμονής ισχύει για το άτομο που υποβάλει την αίτηση είτε είναι αλλοδαπός είτε ημεδαπός.

Ερώτηση 6η:

Στην ΚΥΑ που ισχύει, δεν γίνεται αναφορά σε όσους πληρώνουν στεγαστικό δάνειο, Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα βγει σύντομα άλλη εγκύκλιος για τους δανειολήπτες, ή όχι;

Απάντηση: Το Επίδομα ενοικίου είναι προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους.

Ερώτηση 7η:

Όσοι κάνουν την αίτηση μέχρι ΚΑΙ τον Απρίλιο (και εννοείται ότι έχουν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια και ενεργό μισθωτήριο από 01/01) θα πάρουν το επίδομα και για τους πρώτους μήνες του 2019, αν όμως η αίτηση γίνει αργότερα π.χ. Μάιο θα πάρουν το επίδομα από ποιο μήνα;

Απάντηση: Μας λέει η ΚΥΑ: [Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση]. Επομένως εάν η αίτηση γίνει τον Μάιο, και έχει ενεργό μισθωτήριο και όλες τις άλλες προϋποθέσεις, θα πάρει το επίδομα από τον Ιούνιο και μετά.

Ερώτηση 8η:

Το συμβόλαιό μου έχει διάρκεια από 1.7.2017 έως 30.6.2019. Τί πρέπει να κάνω αφού απορρίπτεται; Αν κάνω νέο από σήμερα, δεν θα έχω πρόβλημα αφού πρέπει να έχει ισχύ 6 μήνες πριν;

Απάντηση: Εάν το μισθωτήριό σας δεν καλύπτει την παραπάνω προϋπόθεση, μπορείτε να παρατείνετε την ημερομηνία λήξης του μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, και μετά να υποβάλετε αίτηση για το Επίδομα.

Ερώτηση 9η:

Δεν μπορώ να προχωρήσω την αίτηση γιατί ζητάει άδεια παραμονής της μητέρας μου που φιλοξενείται μαζί με τον πατέρα μου σε εμένα. Η μητέρα μου δεν έχει «άδεια παραμονής», κατάγεται από χώρα Ε.Ε (Φινλανδία) και είναι παντρεμένη με τον πατέρα μου που είναι Έλληνας. Δεν μπορώ να παρακάμψω το πεδίο. Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση: Επομένως εσείς είστε ο δικαιούχος και εσείς υποβάλετε την αίτηση.

Η ΚΥΑ μας λέει: «Ο δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό και με την προϋπόθεση ότι οι Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος για παρελθόντα έτη δεν έχουν υποβληθεί σε ημερομηνία μεταγενέστερη της απόκτησης του ΑΦΜ.

Τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει επίσης να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια». Εάν όπως λέτε η μητέρα σας δεν έχει «άδεια παραμονής», έχετε πρόβλημα και θα πρέπει να δείτε πως θα πάρει άδεια παραμονής, δεδομένου ότι  είναι παντρεμένη με τον πατέρα σας  που είναι Έλληνας. Άρα αυτός διαμένει  νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα.

Ερώτηση 10η:

Καλημέρα σας έχω μια απορία. Διαμένω επί 4 έτη στο ίδιο διαμέρισμα αλλά το μισθωτήριο συμβόλαιο είχε διάρκεια από 1-2-2015 έως 31-1-2016. Από τότε δεν έχει γίνει ανανέωση συμβόλαιο και συνεχίζει ως αορίστου χρόνου. Τι πρέπει να γίνει στην δικιά μου περίπτωση;

Απάντηση:

Ο ιδιοκτήτης σας θα πρέπει να κάνει νέο μισθωτήριο:

1) Εάν σας κάνει με διάρκεια 1-1-19 έως 31-1-2020 θα έχει πρόστιμο 100 € αφού είναι εκπρόθεσμο.

2) Εάν σας κάνει από 1-2-19 έως 31-1-2020 δεν έχει πρόστιμο

Ερώτηση 11η:

Έκανα αίτηση σε μισθωτήριο που ξεκινάει 1/2 και υπάρχει συνέχεια από προηγούμενο που είχε κατατεθεί στη ΔΟΥ το 2007 (προφανώς αυτό είχε λήξει) και επιδοτείται από 1/4… Γιατί από τότε; Κι όχι έστω από τον επόμενο μήνα της έναρξης; Τουλάχιστον από τον 3ο;

Απάντηση: Σύμφωνα με την ΚΥΑ, «Κατά την πρώτη εφαρμογή της παρούσας, για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από 01/01/2019 και καταβάλλεται στο σύνολό του ως πρώτη δόση, για τους δικαιούχους που πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος και στων οποίων το όνομα υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο από την ημερομηνία αυτή». Δηλαδή 1/1/2019. Επί πλέον σύμφωνα με την ΚΥΑ, «Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση». Εσείς στις 1/1/2019 δεν είχατε ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Το μισθωτήριό σας ξεκινάει ½.

Συνεπώς η επιδότηση ξεκινάει από ¼.

Ερώτηση 12η:

Προς το παρόν για όσους δεν είχαν ανανεώσει το μισθωτήριο, οι επιλογές είναι ή μισθωτήριο με πρόστιμο από 1/1/19 ή χωρίς πρόστιμο με μεταγενέστερη ημερομηνία αλλά χάνουν το τρίμηνο; 

Απάντηση: Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι ακριβώς είναι.

13. Τι κάνουμε στην περίπτωση ανανέωσης (παράτασης) υπάρχουσας μίσθωσης; 

Μετά την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των μισθώσεων μέσω taxisnet, θα υπάρχουν πλέον 2 κατηγορίες μισθώσεων που μπορούν να ανανεωθούν (παραταθούν):

1. Η αρχική δήλωση μίσθωσης (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (είχε δηλαδή ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης μετά την 1/1/2014)

2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ (πριν την 1/1/2014):

Για κάθε μια περίπτωση υπάρχει διαφορετική διαδικασία της ανανέωσης (παράτασης):

1. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί στο taxisnet (είχε δηλαδή ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης μετά την 1/1/2014)

Σε αυτήν την περίπτωση η αρχική δήλωση μίσθωσης, αφορούσε μια μίσθωση με ημερομηνία έναρξης μετά την 1/1/2014 και άρα υποχρεωτικά έχει καταχωρηθεί μέσω taxisnet και έχει λάβει αριθμό καταχώρησης. Η ανανέωση (παράταση) της μίσθωσης θα γίνει με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η τροποποιητική δήλωση όμως μπορεί να αλλάξει μόνο τέσσερα στοιχεία:

• τη διάρκεια της μίσθωσης

• το μίσθωμα

• την ημερομηνία σύνταξης του συμφωνητικού

καθώς και να συμπληρώσει ή/και να μεταβάλλει τα στοιχεία του πεδίου “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ”

Σε τροποποίηση οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της μίσθωσης (στοιχεία εκμισθωτών, μισθωτών, ακινήτου κλπ) δεν μπορούμε να υποβάλουμε τροποποιητική δήλωση, αλλά πρέπει να υποβάλουμε μια νέα δήλωση (εξαρχής).

Για την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης (που θα μεταβάλει τη διάρκεια, το μίσθωμα ή θα προσθέτει τα στοιχεία του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης) ο εκμισθωτής πρέπει να εισέλθει στο taxisnet, να επιλέξει την εφαρμογή «Πληροφοριακά Στοιχεία Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», να εντοπίσει στο μενού «Υποβληθείσες Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας», τη συγκεκριμένη δήλωσή του και να επιλέξει την εισαγωγή τροποποιητικής δήλωσης μίσθωσης (να πατήσει δηλαδή τον πράσινο σταυρό που βρίσκεται στην συγκεκριμένη γραμμή της δήλωσης)

Η δήλωση που θα «ανοίξει» θα έχει συμπληρωμένα όλα τα πεδία εκτός της διάρκειας, του μισθώματος και της ημερομηνίας υποβολής, τα οποία μπορεί ο χρήστης να μεταβάλει.

2. Η αρχική δήλωση (που τώρα ο εκμισθωτής θέλει να ανανεώσει) έχει υποβληθεί σε Δ.Ο.Υ (πριν την 1/1/2014):

Σε αυτήν την περίπτωση το μισθωτήριο της αρχικής μίσθωσης υποβλήθηκε σε Δ.Ο.Υ. και είχε πάρει αριθμό καταχώρησης από την Δ.Ο.Υ.  Δεν χρειάζεται να προβούμε σε επανακαταχώρηση αυτού του μισθωτηρίου στο taxisnet. Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:

Υποβάλουμε μέσω taxisnet μια νέα δήλωση μίσθωσης (εξαρχής) όπου θα συμπληρώσουμε όλα τα πεδία αποτυπώνοντας την πραγματική εικόνα της μίσθωσης όπως θέλουμε να ισχύει από εδώ και πέρα. Επιπλέον όμως θα επιλέξουμε και το πεδίο «Η μίσθωση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης».

Σε αυτά τα πεδία συμπληρώνουμε τα στοιχεία του αρχικού μισθωτηρίου που υποβλήθηκε στη Δ.Ο.Υ, θα καταχωρήσουμε δηλαδή τα πεδία «Αριθ. Πρωτ. αρχικής δήλωσης», «Ημερομηνία υποβολής αρχικής δήλωσης» και «ΔΟΥ υποβολής αρχικού μισθωτηρίου». Με αυτόν τον τρόπο όταν θα οριστικοποιήσουμε την υποβολή θα έχουμε προβεί σε υποβολή νέας δήλωσης μίσθωσης, όπου θα ανανεώνουμε (παρατείνουμε) μια μίσθωση που είχε κατατεθεί σε Δ.Ο.Υ.

Γενική παρατήρηση για αυτό το πεδίο: Αφού η προηγούμενη μίσθωση είχε κατατεθεί σε Δ.Ο.Υ συμπληρώστε τα επόμενα πεδία «Αριθ. Πρωτ αρχικής μίσθωσης», «Ημερομηνία υποβολής αρχικής δήλωσης» και «Δ.Ο.Υ υποβολής αρχικού μισθωτηρίου» χωρίς να πατήσετε το «Αναζήτηση δήλωσης που υποβλήθηκε στο TaxisNet».