Σε 11 μέρες λήγει η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες σε 25 περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.
Η ημερομηνία λήξης υποβολής αντιρρήσεων είναι η 29η Μαρτίου 2019. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που δεν δοθεί νέα παράταση, όσοι δεν πρόλαβαν τις προβλεπόμενες ημερομηνίες για να κινηθούν, δεν μπορούν να καταθέσουν εκπρόθεσμες αντιρρήσεις δασικών χαρτών. Σημειώνεται πως μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, η αλλαγή του χαρακτηρισμού μπορεί να γίνει μόνο δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι αντιρρήσεις γίνονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του Κτηματολογίου (www.ktimatogio.gr) και εντός της περιόδου κατάθεσης αντιρρήσεων, δηλαδή ενστάσεων επί του αναρτημένου δασικού χάρτη. Στη συνέχεια, τα αντίγραφα των εγγράφων πρέπει να κατατεθούν στο αντίστοιχο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ).
Ο αιτών πρέπει να καταθέσει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει το έννομο συμφέρον (για παράδειγμα συμβόλαιο αγοράς). Τόσο το εξαρτημένο τοπογραφικό όσο και η έκθεση φωτοερμηνείας δεν είναι υποχρεωτικά. Ωστόσο, μπορεί να συμπεριληφθούν στην αίτηση. Ενδεχομένως να απαιτηθεί και έκθεση αναγωγής τίτλων από νομικό.
Διευκρινίζεται ότι σε εκτάσεις όπου δεν κατατίθενται αντιρρήσεις εντός 45 ημερών από τη λήξη του διαστήματος κατάθεσης αντιρρήσεων, οι δασικοί χάρτες κυρώνονται οριστικά. Για τις υπόλοιπες εκτάσεις η κύρωση των δασικών χαρτών επέρχεται μετά την εξέταση των αντιρρήσεων.
Οι νέες αναρτήσεις
Στο μεταξύ, την Παρασκευή 1η Μαρτίου ξεκίνησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών στο Κορωπί (Δήμο Κρωπίας) και στους Νομούς Καρδίτσας και Μαγνησίας (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου).
Για τις προαναφερόμενες περιοχές, το περιθώριο για την υποβολή αντιρρήσεων – για τους κατοίκους εσωτερικού – είναι μέχρι τις 27 Ιουνίου 2019 και για τους κατοίκους εξωτερικού έως τις 17 Ιουλίου 2019.
Η κύρωση
Στο μεταξύ, το 41% φθάνει σήμερα η κύρωση των δασικών χαρτών, με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι δασικοί χάρτες δεν είναι απλώς ένα ακόμη «εργαλείο» για τη χάραξη της χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής. Είναι, μεταξύ άλλων, και ο βασικός κρίκος του Κτηματολογίου. Τι σημαίνει αυτό; Οτι από αυτούς εξαρτάται το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας έκτασης – αφού πάνω τους «πατάει» το Κτηματολόγιο – άρα και οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητη περιουσία μέσα σε αυτή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κύρωση των δασικών χαρτών, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και τον συνολικό καθορισμό του αιγιαλού, της παραλίας και των υπολοίπων θεσμικών γραμμών, θα κατοχυρώσει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίσει την περιβαλλοντική νομοθεσία της χώρας.
Η κατάρτιση των πρώτων δασικών χαρτών ξεκίνησε το 1999 με βάση τον πρώτο νόμο για το Κτηματολόγιο που αφορούσε την κτηματογράφηση 340 περιοχών σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι χάρτες αυτοί δεν κυρώθηκαν ποτέ (!) γιατί στο μεταξύ, άλλαξε η νομοθεσία με το λεγόμενο νόμο Δρυ – ο οποίος ακυρώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το τι θεωρείται δάσος. Ετσι, η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι πριν από εννέα χρόνια (το 2010) με τα τελευταία χρόνια να έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός.