Σε μια πρωτοφανή ομηρία που ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993 με τους 151 βουλευτές δεν ζούσε, βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η οριακή πλειοψηφία η οποία σχηματίζεται από πολιτικούς που έφυγαν από διάφορους πολιτικούς χώρους (ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι) δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για πολιτικούς εκβιασμούς που δεν έχουν ξαναγίνει.
Και που σίγουρα θα τους μάθουμε κάποια στιγμή στο μέλλον όταν θα απομακρυνθούμε από τα γεγονότα και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα αρχίσουν να μιλάνε.
Δεν έφταναν τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν με τις ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και το «Μακεδονικό», αυτή η ιδιότυπη ομηρία του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζεται.
Με μόνο στόχο τη διατήρηση στην εξουσία έως τον Οκτώβριο, μιας και ο πρωθυπουργός δε υποκύπτει στα… γαργαλητά, τα υπουργεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τη μόνη δουλειά που έχουν να κάνουν είναι πώς να εξυπηρετούν τους «περαστικούς» από τα άλλα κόμματα που δίνουν αυτή την οριακή πλειοψηφία.
Ακόμη και η νομοθέτηση στη Βουλή γίνεται με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση σε… ευχάριστη διάθεση των βουλευτών που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά που προέρχονται από άλλα κόμματα. Ετσι και χθες κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, την πολυαναμενόμενη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε έναν βουλευτή να μπορεί να είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθεί από την έδρα που κατέχει.
Μια φωτογραφία
Πιο φωτογραφική τροπολογία δεν υπάρχει φυσικά καθώς λύνεται έτσι το πρόβλημα που θα προέκυπτε κυρίως με την Ελενα Κουντουρά που θα είναι σίγουρα υποψήφια κι ενδεχομένως με τον Σπύρο Δανέλλη, οι οποίοι θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο και με το παλαιό καθεστώς θα ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν.
Τώρα δεν θα χρειαστεί να χάσουν τη βουλευτική τους ιδιότητα, πράγμα που θα σήμαινε ότι αν έφευγαν θα έπρεπε να έρθει ο πρώτος επιλαχών από το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν.
Δηλαδή στο όνομα της… αυτοκράτειρας Κουντουρά γίνεται ένα τέτοιο μεγάλο πολιτικό παζάρι και αλλάζουν οι νόμοι.
Στην περίπτωση τη Κουντουρά τη θέση της θα καταλάμβανε ο Ντίμης Αργυρόπουλος, στέλεχος των ΑΝΕΛ που παραμένει πιστός στον Πάνο Καμμένο ενώ στη περίπτωση του Σπύρου Δανέλλη, την θέση του καταλαμβάνει η Ελένη Μπρεδάκη- Μαρινέλλη, πιστή στο Ποτάμι.
Δηλαδή η κυβέρνηση θα έμενε με 149 βουλευτές και θα έχανε τη δεδηλωμένη. Τώρα, με μια ρύθμιση καθαρά φωτογραφική οι δύο βουλευτές θα μπορούν να ανακηρυχθούν βουλευτές χωρίς να χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.
Ο εκβιασμός είναι προφανής και πρωτοφανής καθώς και οι δύο δεν ήθελαν να χάσουν τη βουλευτική καρέκλα και παζάρευαν θέσεις στην ευρωβουλή αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε τώρα να χάσει τη δεδηλωμένη.
Με αυτή την τροπολογία εκτός απροόπτου φεύγει και το σενάριο των εκλογών του Μαίου καθώς αν γινόταν κάτι τέτοιο έτσι κι αλλιώς θα διαλυόταν η Βουλή και δεν θα υπήρχε λόγος παραίτησης των Κουντουρά, Δανέλλη ή όποιου άλλου είχε σχετικό κώλυμα.
Το εντυπωσιακό της φωτογραφικής τροπολογίας είναι ότι δημιουργείται το εξής δεδομένο: Για τους βουλευτές δεν ισχύει το ασυμβίβασμο και μπορούν να παραμένουν βουλευτές μέχρι τις ευρωεκλογές, αλλά για όλους τους υπόλοιπους κρατικούς λειτουργούς δεν γίνεται λόγος. Αν ένας γενικός γραμματέας υπουργείου π.χ. θέλει να κατέβει στις ευρωεκλογές ή στις εθνικές εκλογές πρέπει να παραιτηθεί ή θα ισχύσει ο «νόμος Κουντουρά»;
Τι θα γίνει αν εκλεγούν
Το άλλο ζήτημα που δημιουργείται είναι τον Μάιο και τι θα γίνει αν εκλεγούν οι δύο στην ευρωβουλή. Θα πρέπει να παραιτηθούν και να πάρουν τη θέση τους οι πρώτοι επιλαχόντες, άρα να χαθεί η πλειοψηφία στη Βουλή.
Αν δεν εκλεγεί κανείς τους, θα παραμείνουν απλά στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την κυβέρνηση. Αν εκλεγεί ένας από τους δύο τότε θα πρέπει ο Τσίπρας να βρει μια ακόμη «χρυσή εφεδρεία» ή όπως λέει η ΝΔ ένα ακόμη «πολιτικό ρετάλι» για την κυβερνητική κουρελού.
Πρώτος υποψήφιος, λένε οι γνωρίζοντες είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλους της ΔΗΜΑΡ.
Χαρακτηριστικό πάντως της εκβιαζόμενης κυβέρνησης είναι και το πρόσφατο επεισόδιο που έγινε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ Αν. Καβαδδία και Θ. Μεγαλοοικονόμου. Η δεύτερη, επειδή αισθάνθηκε ότι η πρώτη την προσβάλλει δεν δίστασε να πει ότι μπορεί να φύγει όποτε θέλει, να παραιτηθεί και να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μια έδρα, άρα να πέσει στις 150.
Σε περίπτωση παραίτησης της εξ Ενώσεως Κέντρου προερχόμενης βουλευτού, τη θέση της παίρνει ο Γιάννης Καλλιάνος ο οποίος ήδη είναι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.
Ετσι λοιπόν, στην Κ.Ο. όλοι ικέτευαν την Μεγαλοοικονόμου να μην κάνει πράξη την απειλή της γιατί η κυβέρνηση θα πέσει. Όμως, η βουλευτής ακόμη και στους διαδρόμους της Βουλής απειλεί με τον πρωθυπουργό και το επιτελείο να κρέμωνται από τις αποφάσεις της.
Μια Μεγαλοοικονόμου δηλαδή κρατάει στο χέρι τον «πανίσχυρο» Τσίπρα και μπορεί να τον ρίξει ό,τι ώρα θέλει πριν την ώρα του.
Ετσι, το Μαξίμου σπεύδει να κάνει όλες τις χάρες στους «ύποπτους» βουλευτές ή σ’ αυτούς που φωνάζουν περισσότερο και νομοθετεί με μοναδικό στόχο την επιβίωση της κυβέρνησης.