Συνήθως οι περισσότεροι αναπολούμε με χαμόγελο τα παιχνίδια στη φύση που παίζαμε όντας παιδιά με τους συνομήλικούς μας. Σε έναν κόσμο που μια οθόνη (βιντεοπαιχνίδια, iPads κ.ο.κ.) δίνει τον τόνο, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ το παιχνίδι ή έστω οι δραστηριότητες, για την ευτυχία του παιδιού, καθώς μέσω αυτού το παιδί εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, μαθαίνει πράγματα, πειραματίζεται, ευχαριστιέται, απογοητεύεται και ανακαλύπτει σταδιακά τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει.
Ποιοι όμως είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους το παιχνίδι είναι κομβικό για την ευτυχία του παιδιού, μιας και σήμερα τυγχάνει να είναι και Παγκόσμια ημέρα ευτυχίας;
Ο κύριος λόγος έχει να κάνει με τις κοινωνικές δεξιότητες που αναπτύσσει το παιδί και την κοινωνικοποίηση που αποκτά σταδιακά, δεδομένου ότι τα περισσότερα παιχνίδια απαιτούν δύο ή περισσότερους συμμετέχοντες κάθε φορά, οι οποίοι επικοινωνούν και συνεργάζονται προκειμένου να πετύχουν τον στόχο του εκάστοτε παιχνιδιού.
Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για το άγχος και την κατάθλιψη και η φυσική βιταμίνη της ευτυχίας, και το αβίαστο γέλιο, που χαρακτηρίζει τα παιχνίδια παιδιών μοιάζει με σούπερ βιταμίνη! Το κάθε παιδί αξίζει να γελάει όσο πιο συχνά γίνεται, κάτι που ο γονιός οφείλει να φροντίσει, εξασφαλίζοντας το παιχνίδι με φίλους αλλά και την οικογένεια. Η ζωή πρέπει να είναι όσο πιο γίνεται ανέμελη όταν είμαστε παιδιά.
Η επίλυση προβλημάτων είναι μια από τις πιο περίπλοκες διανοητικές λειτουργίες και το παιδί μέσω του παιχνιδιού παίρνει τα πρώτα του σχετικά μαθήματα, αφού καθώς παίζει με άλλους καλείται να συνεργαστεί με διαφορετικούς τύπους από πλευρά προσωπικότητας, και αφετέρου να βρει τη λύση σε ένα πρόβλημα και ότι άλλο προκύψει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό του και την αυτοπεποίθησή του.
Το παιχνίδι βοηθάει το παιδί να αποκτήσει καλύτερο έλεγχο του σώματός του και να βελτιώσει τις κινητικές δεξιότητές του υποβάλλοντας τον εαυτό του σε προοδευτικά πιο δύσκολες δραστηριότητες.
Επιπλέον το παιχνίδι ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα του παιδιού και τη διάθεσή του να εξετάσει τι του αρέσει και τι του πάει περισσότερο, ενώ αξιοποιεί και την φαντασία του, γεγονός που το βοηθά να αναπτύξει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και αυξάνει την αυτοεκτίμησή του.
Εν ολίγοις το παιχνίδι έχει τεράστιο αντίκτυπο στη σταθερότητα και την ευτυχία του παιδιού, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται από τον γονιό χρόνος για τέτοιες δραστηριότητες. Αλήθεια σκεφτήκατε πως θα περάσετε με τα παιδιά σας το τριήμερο της 25ης Μαρτίου;