Στις τρεις το μεσημέρι αναμένεται να διεξαχθεί στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αίρει το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και εκείνης του υποψήφιου ευρωβουλευτή.
Πρόκειται για τη λεγόμενη «διάταξη Κουντουρά» -όπως την ονόμασε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μάκης Βορίδης- αντιδρώντας έντονα «στις κυνικές συναλλαγές και τα εκλογικά μαγειρεία της κυβέρνησης».
Είναι παραπάνω από προφανές -καταγγέλλει η αντιπολίτευση- πως η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά την Έλενα Κουντούρα και τον Σπύρο Δανέλλη. Αποτελεί έναν τρόπο «εξόφλησης» της στήριξης που παρέχουν οι δύο βουλευτές στην παραπαίουσα κυβέρνηση -δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο- χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η οριακή πλειοψηφία της «κυβέρνησης-κουρελούς».
Κατά τη συζητηση του νομοσχεδιου -που περιλαμβάνει και την επίμαχη τροπολογία- η αντιπολίτευση άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και για τις ρυθμίσεις που απελευθερώνουν τις προεκλογικές προσληψεις σε δήμους και περιφέρειες, καθώς και για την κατάτμηση των εκλογικών κέντρων.
Ο Μάκης Βορίδης τόνισε πως οι αλλαγες αποκαλυπτουν την ανησυχία της κυβέρνησης για μια ενδεχόμενη εκλογική συντριβή στην επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση.
«Τα εκλογικά τμήματα από 23.000 θα γίνουν 46.000 και δημιουργείται ζήτημα με δικαστικούς αντιπροσώπους. Αλλάξτε τις ημερομηνίες για να μη χρειαστεί η αύξηση των τμημάτων και δικαστικών αντιπροσώπων. Ανησυχείτε για την εκλογική συντριβή σας στον Α’ γύρο των αυτοδιοικητικών και επειδή δεν θέλετε ν πάτε έτσι σε ευρωεκλογές, ξοδεύετε 100 εκατ. ευρώ, για να εξυπηρετήσετε το εκλογομαγείρεμα. Εμείς σε αυτό δεν συμπράττουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «για την τροπολογία Κουντουρά αλλάζετε την εκλογική νομοθεσία 20 μέρες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Μειδιούσε η αίθουσα όταν παρουσίασε την τροπολογία ο υπουργός. Ευλόγως!».
Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης η Δημοκρατική Συμπαράταξη, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια, και ως εκ τούτου η διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου μετακινείται για αύριο στις 3 το μεσημέρι.
Όπως ενημέρωσε το Σώμα η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου, η παράταξή της κατέθεσε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την άρση του ασυμβίβαστου του βουλευτή να θέσει υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές και επί της τροπολογίας για την εκλογική διαδικασία.
Η κ. Χριστοφιλοπούλου, για την μεν πρώτη τροπολογία έκανε λόγο για «τροπολογία Τσίπρα για τις συναλλαγές ενόψει των ευρωεκλογών με διάφορους βουλευτές» ενώ για την δεύτερη μίλησε για το «περίεργο θέμα της κατάτμησης που δεν εξασφαλίζει τους όρους που απαιτούνται για την διαφάνεια και την πλήρως ορθολογική διεξαγωγή της διαδικασίας». Ταυτοχρόνως, η κ. Χριστοφιλοπούλου κατέθεσε την πρόταση του κόμματός της για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και ανέφερε ότι η επιπλέον κάλπη που βάζει η κυβέρνηση, είναι σαν να δημιουργείται τρίτος βαθμός αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο αντίκειται στο Σύνταγμα.
Την πολιτική εξαγορά της Ελενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη επιβεβαιώνει η τροπολογία για την άρση του ασυμβιβάστου, ανέφερε και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο δεύτερο κεφάλαιο του υπό συζητηση νομοσχεδιου που αναφέρεται σε θέματα ισότητας.
Άρχισαν τα αλληλοκαρφώματα στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν τα όργανα. Χθες η Νίνα Κασιμάτη ζήτησε την τιμωρία των συναδέλφων της βουλευτών οι οποίοι ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής στην πρώτη ψηφοφορία της Συνταγματικής Αναθεώρησης φωτογράφισαν και διοχέτευσαν στα ΜΜΕ το ψηφοδέλτιό της.
Μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχεδιο -στο οποίο περιέχονται και ρυθμίσεις για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων- η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε τα πυρά της στον «σύντροφό» της Νίκο Καραγιαννίδη, τον οποίο η κάμερα της Βουλής συνέλαβε να φωτογραφίζει το ψηφοδέλτιό της με το κινητό του την ώρα της καταμέτρησης των ψήφων.
Η κυρία Κασιμάτη έκανε λόγο για βία που μπορούν να υποστούν οι γυναίκες ακόμα και εντός του Κοινοβουλίου: «Στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία τρεις άνδρες βουλευτές πήραν το ψηφοδέλτιο μιας γυναίκας συναδέλφου τους και είτε επειδή διαφωνούσαν με την ψήφο της, είτε επειδή θεώρησαν ότι μπορούν να το κάνουν αποφάσισαν ότι να φωτογραφίσουν το ψηφοδέλτιο, να το διαρρεύσουν στα ΜΜΕ και να διαμορφώοσυν διάφορες εντυπώσεις για το πρόσωπο της βουλευτού.Ένας εξ αυτών μου ζήτησε συγγνώμη και μου είπε τι να έκανα, να μάλωνα με τους άλλους;» τόνισε.
Παράλληλα ζήτησε επί της ουσίας την παραπομπή των τριών μελών της εφορευτικής επιτροπής (Καραγιαννίδης, Φωτήλας, Μπαξεβανάκης) στην επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας: “Υπάρχει μεγάλη υποχρέωση για εμάς . Πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα. Το προεδρείο θα πρέπει να εφαρμόσει πραγματικές κυρώσεις σε βάρος τους. Πρέπει να τύχουν δημόσιας μομφής . Γιατί όταν αυτά γίνονται με ανοικτές τις κάμερες φανταστείτε τι γίνεται σε άλλες περιπτώσεις. Κι όπως λέει και ο Μπρέχτ η κακία έφερε τη βλακεία ή η βλακεία την κακία; Απάντηση δεν έχει δοθεί» σημείωσε.
Επισης ο Βασίλης Κεγκέρογλου της Δημοκρατικής Συνοαραταξης εξαπέλυσε και αυτός σφοδρά πυρά σε βάρος του κ. Καραγιαννίδη λέγοντας μάλιστα ότι η μομφή περί διάκρισης φύλων θα μπορούσε να είναι και ελαφρυντική: “Τα πράγματα είναι ακόμα σοβαρότερα για τον κ. Καραγιαννίδη. Δεν πρέπει να σχετίζεται με τη διάκριση του φύλου αυτό που έκανε αλλά με την παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας”.