Ηχηρό χαστούκι δέχθηκε η κυβέρνηση με την υπόθεση της Μυρσίνης Λοίζου η οποία εξαναγκάστηκε σε απόσυρση της υποψηφιότητάς της για την Ευρωβουλή με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Και είναι ένα πραγματικό πολιτικό «Βατερλό» καθώς η επιλογή της κόρης του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μάνου Λοίζου είχε στόχο να καταδείξει την επιστροφή στις αξίες της Αριστεράς. Την επιστροφή σε πρόσωπα που συμβολίζουν (έστω κι εξ αντανακλάσεως μέσω του πατέρα της) αγώνες και ιδέες που είχε η Αριστερά και ο Συνασπισμός τα προηγούμενα χρόνια.
Όμως, η παραίτησή της, στην ουσία ο εξαναγκασμός σε απόσυρση της υποψηφιότητάς της, γεννά πολλά ερωτήματα.
Το πρώτο είναι αν γνώριζαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την καταδίκη από το Εφετείο της κ. Μυρσίνης Ζορμπά. Αν η ίδια τους είχε ενημερώσει για την καταδίκη της, ουσιαστικά για το γεγονός ότι το δικαστήριο απέδειξε ότι υπήρξε σκάνδαλο με την αποδοχή από μέρους της να λαμβάνει τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της επί 5,5 χρόνια.
Η κ. Λοίζου λέει ότι αναγνώρισε ότι έγινε λάθος κι ότι οφείλεται στην… γραφειοκρατία που καθυστέρησε να διακόψει την καταβολή. Αν είναι έτσι, τότε γιατί την καταδίκασε το δικαστήριο και δεν αναγνώρισε τα ελαφρυντικά που η ίδια παρουσίασε;
Όμως, δεν θα έπρεπε να έχει ενημερώσει την κυβέρνηση και τα στελέχη που την επέλεξαν για να είναι υποψήφια στην ευρωβουλή; Δεν θα έπρεπε να έχει πει για τις δικαστικές της περιπέτειες και να μην αφήσει την κυβέρνηση εκτεθειμένη και τον Αλέξη Τσίπρα να βγάζει σέλφι μαζί της μόλις πριν από μερικές ημέρες στο τραπέζι που έγινε στο «εστιατόριον το Μαξίμου»;
Ή μήπως γνώριζαν όλη για τη σύνταξη αλλά αδιαφόρησαν ή θεώρησαν ότι κανείς δεν θα το μάθει;
Η επιλεκτική ευαισθησία
Ένα δεύτερο ερώτημα είναι η επιλεκτική «ευαισθησία» της κυβέρνησης. Την εξαναγκάζουν να παραιτηθεί για τη σύνταξη που έπαιρνε κι όχι για το γεγονός ότι είχε προσβάλλει τους νεκρούς τρομοκρατικών επιθέσεων όταν τους έλεγε να ζητήσουν συγγνώμη;
Την έδιωξαν τώρα για ένα επίσης σημαντικό ζήτημα κι όχι επειδή αναρτούσε φωτογραφίες με αστυνομικούς να καίγονται από μολότοφ ή όταν επικροτούσε στο facebook τη δράση των κουκουλοφόρων; Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούσαν με τις ακραίες και άκρως προκλητικές αναρτήσεις και τώρα δεν μπόρεσαν να «χωνέψουν» την σύνταξη;
Ή το δεύτερο είναι θέμα ηθικής τάξης που πλήττει το… ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς ενώ τα θύματα της τρομοκρατίας ή ο ανοικτός πόλεμος «μπαχαλάκηδων» με την Αστυνομία είναι από τα θέματα που «αρέσουν» στον ΣΥΡΙΖΑ του 3%;
Είναι γεγονός, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι η κυβέρνηση εκτίθεται ανεπανόρθωτα και δέχεται ένα πολύ ισχυρό πλήγμα δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.
Εκτίθενται όμως κι εκείνοι που πρότειναν την κ. Λοίζου στον πρωθυπουργό και αυτός την αποδέχθηκε με χαρά γιατί πίστευε ότι το όνομα του πατέρα της θα έκανε «γκελ» στον κόσμο της αριστεράς.
Τραγούδια όπως το «τίποτε δεν πάει χαμένο» ή ο «Σεβάχ» συγκινούν ακόμη και γι’ αυτό επελέγη η κόρη του.
Λέγεται ότι την Μυρσίνη Λοίζου την έφερε στο Μαξίμου ο Αλέκος Φλαμπουράρης, όμως, όποιος κι αν το έκανε σίγουρα έχει κάνει τεράστιο «φάουλ» που εξέθεσε τον Αλέξη Τσίπρα.
Ηδη έχει δοθεί εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Πάνο Σκουρλέτη να «ξεψαχνίσει» όλα τα βιογραφικά των υποψηφίων και όλες τις υποθέσεις που πιθανώς θα έπλητταν τις υπόλοιπες υποψηφότητες.
Αλλά σίγουρα το… κάστινγκ του Μεγάρου Μαξίμου κατέρρευσε δια χειρός Λοίζου.
Κι όταν κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία γιατί επιλέγει με βάση το βιογραφικό τους, τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους δραστηριότητα θα πρέπει να αναρωτηθούν τι λάθος έκαναν όταν επέλεξαν την κ. Λοίζου η οποία δήλωνε επάγγελμα «κόρη Μάνου Λοίζου» και ακτιβίστρια.
Κάτι που φρόντισε να μας το θυμίσει στην επιστολή παραίτησής της, όταν και στο τέλος έγραψε: «Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύτηκαν και δεσμεύομαι ότι, θα συνεχίσω να στέκομαι με όλες τις δυνάμεις μου στον αγώνα για μια πιο δίκαιη και ανεκτική κοινωνία για όλους και όλες, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πεδίο, είτε είναι η πολιτική, είτε είναι ο δρόμος».
Οι τοξικές αναρτήσεις της κ. Λοίζου
Ηταν 25 Απριλίου του 2015 όταν σχολίαζε με δηλώσεις του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση, λέγοντας ότι «τα θύματα του Ξηρού θα έπρεπε να σηκωθούν και να μας ζητήσουν συγγνώμη, ηλίθιε Πανούση». Με την ίδια ακραία προσέγγιση ειρωνεύτηκε την τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου, γράφοντας: «Απ’ ό,τι μαθαίνω, βελτιώθηκε ο τρόπος βράβευσης της Ακαδημίας Αθηνών γιατί παρουσιάζεται ως ο αποστολέας του παγιδευμένου φακέλου στον Παπαδήμο».
Δεν περνούν απαρατήρητες κι άλλες αναρτήσεις της κ. Λοϊζου από το μακρινό και άκρως «θερμό» 2012.
Τότε λοιπόν ανεβάζει μια φωτογραφία με αστυνομικούς των ΜΑΤ να καίγοντα από τις μολότοφ που έπεφταν βροχή εκείνη την περίοδο.
Ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 ανεβάζει φωτογραφία με μολότοφ τις οποίες χαρακτηρίζει εν είδη χιούμορ «φορτιστές βενζίνης αυτοκινήτου».
Θα είχε ιδιαίτερη σημασία η θέση της για τη σύνδεση των μολότοφ με εγκλήματα όπως αυτό της Μαρφίν, τώρα που ο Γιώργος Κυρίτσης ζήτησε συγγνώμη για το… δικό του λεκτικό ατόπημα.