Στα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων για 6 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι εξαιτίας της μείωσης που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους δεν φορολογούνται για αυτά που πραγματικά δηλώνουν στην Εφορία, αλλά για μεγαλύτερα ποσά τα οποία προκύπτουν με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το έτος 2018 στην παγίδα των τεκμηρίων έπεσε ένας στους τρεις φορολογούμενους καθώς το εισόδημα που δήλωσαν ήταν χαμηλότερο από τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
Έτσι, το 2018, φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια 1.929.170 φορολογούμενοι, επί συνόλου 6.370.099, που σημαίνει ότι το 30,3% φορολογήθηκε με βάση τα τεκμήρια και όχι βάση εισοδήματος.
Αιτία είναι τα περιουσιακά στοιχεία που τους βαρύνουν όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες κ.λπ.
Το ποσό της τεκμαρτής δαπάνης που προστέθηκε συνολικά ανήλθε στο ποσό των 5,49 δισ. ευρώ. Οι συγκεκριμένοι 1.929.170 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα ύψους 3,3 δισ. ευρώ και τους προστέθηκε εισόδημα ύψους 5,49 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό φορολογητέο εισόδημα να ανέλθει στο ποσό των8,79 δισ. ευρώ.
Επίσης, σε συζύγους φορολογουμένων καταλογίστηκε προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων ύψους 1,29 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το δηλωθέν εισόδημα των 411,56 εκατ. ευρώ, που δήλωσαν να ανέλθει (και να φορολογηθεί) σε 1,73 δισ. ευρώ.
Όμως, με έξυπνες κινήσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να αποφύγουν τις παγίδες των τεκμηρίων και τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση.
Έτσι, τα ποσά που πρέπει να δηλώσει ο φορολογούμενος για να καλύψει και να δικαιολογήσει τη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που προκύπτει λόγω των τεκμηρίων είναι:
- Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2018 από τον ίδιο τον φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.
Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από REPOS, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας κ.λπ.
- Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν εντός του 2018 από τον φορολογούμενο.
Τέτοια ποσά είναι το εφάπαξ που έλαβε ο φορολογούμενος ως συνταξιούχος, μια αποζημίωση που εισέπραξε από την ασφαλιστική του εταιρεία κ.λπ.
- Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2018 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του.
- Χρηματικά ποσά που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2018, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.
- Δάνεια που έλαβε ο φορολογούμενος εντός του 2018 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους.
- Ποσά που εισέπραξε το 2018 ο φορολογούμενος είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές.
- Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
- Εισοδήματα και έσοδα που αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2018, δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31-12-2016 και αναλώθηκαν εντός του 2018.
Πρόκειται για τη μέθοδο κάλυψης τεκμηρίων μέσω «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών». Με την «ανάλωση κεφαλαίου», ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20, 30 ή και 40 χρόνια.