Εφιάλτης για χιλιάδες ανυποψίαστους φορολογούμενους είναι τα κρυφά χρέη σε Εφορίες και Τράπεζες από κληρονομιές. Σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονται δε να οφείλουν φόρους και δάνεια που είχε αφήσει απλήρωτα ο θανών σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά απειλούνται και με κατάσχεση των δικών τους τραπεζικών καταθέσεων και ακινήτων. Τα χρέη δεν σβήνονται, αλλά κληρονομούνται από τους απογόνους. Πολλοί αγνοούν ότι ο συγγενής τους δεν είχε αφήσει διαθήκη, με αποτέλεσμα να χάνουν την τετράμηνη προθεσμία για να αποποιηθούν την κληρονομιά, ή έχουν ανήλικα παιδιά για τα οποία δεν είχαν πληροφορηθεί ότι μέσα στην τετράμηνη προθεσμία πρέπει να αποποιηθούν και αυτά την κληρονομιά με άδεια από το δικαστήριο.
Όπως αποκαλύπτουν ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο ειδικά στο θέμα των ανηλίκων , σύμφωνα με τους νομικούς, υπάρχει η εσφαλμένη πληροφόρηση ότι τα ανήλικα τέκνα δεν χρειάζεται να αποποιηθούν ή ότι μπορούν να αποποιηθούν μέσα στο πρώτο έτος της ενηλικίωσής τους, δηλαδή όταν γίνουν 18 ετών και μέχρι να συμπληρώσουν το 19ο έτος της ηλικίας τους. Αυτό είναι λάθος, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, για να προσθέσουν ότι μεταξύ του 18ου και του 19ου έτους της ηλικίας τους τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να αποδεχθούν την κληρονομιά με το ευεργέτημα της απογραφής.
Ποιες είναι οι παγίδες
Ποιες είναι οι περιπτώσεις που μπορεί η αποποίηση να είναι άκυρη:
1. Ο κληρονόμος έχει ρητά ή σιωπηρά δηλώσει ότι αποδέχεται την κληρονομιά.
2. Αν περάσει η προθεσμία των τεσσάρων μηνών για αποποίηση, η κληρονομιά θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή. Αρκεί και μία ημέρα καθυστέρηση.
3. Οι φορολογούμενοι δεν έχουν «χριστεί» νόμιμα ως κληρονόμοι. Αν, για παράδειγμα, ο φορολογούμενος είναι κληρονόμος δεύτερου βαθμού, δεν μπορεί να καταθέσει αποποίηση, αν δεν αποποιηθούν πρώτα οι κληρονόμοι πρώτου βαθμού.
4. Εγινε υπό αίρεση ή προθεσμία ή για μέρος της κληρονομιάς. Οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να αποποιηθούν μέρος της κληρονομιάς ή να αποποιηθούν θέτοντας προϋποθέσεις.