Υπέρ της πρότασης που υποβλήθηκε πρόσφατα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τις τράπεζες για την επιβράβευση των καλοπληρωτών δανειοληπτών, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.
Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή παρουσία των εκπροσώπων των φορέων και ενώ το θέμα ετέθη εκ νέου από την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Δραγασάκης δεν δίστασε να ταχθεί ευθέως υπέρ της πρότασης αυτής δηλώνοντας ότι «εφόσον το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην συνάντησή του με τους εκπροσώπους των τραπεζών, πολιτικά συνηγορούμε».
Μάλιστα ενθάρρυνε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει σχετική τροπολογία, αν και είπε ότι δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε. «Αν θέλετε να κάνετε μια τροπολογία θα την δούμε θετικά», είπε και εξέφρασε ανεπιφύλακτα την πολιτική βούληση της κυβέρνησης: «Δεν το απορρίπτουμε, ήταν στην πολιτική μας και δεν είμαστε απέναντι, το αντιμετωπίζουμε θετικά». Μάλιστα τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε προτείνει στις τράπεζες από το 2016 να υπάρξει μια επιβράβευση των καλοπληρωτών, ωστόσο, τότε ανταποκρίθηκε μόνο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο επιστρέφει το 20% των τόκων στους συνεπείς δανειολήπτες, ενώ η ρύθμιση αυτή επεκτάθηκε και στα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί.
Βέβαια παραδέχθηκε ότι το να αποπληρώνει κάποιος πολίτης το δάνειό του και να το εξοφλεί αποτελεί υποχρέωσή του, αλλά «επειδή ζούμε μια κρίση εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με την σκέψη της επιβάρυνσης του συνεπούς». Θετικά διακείμενος εμφανίστηκε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε», καθώς, όπως σημείωσε, «υπάρχει ένας κόσμος που επειδή θέλει να είναι συνεπής υποφέρει».
Κατά τα λοιπά, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη ανέφερε ότι τα δάνεια που θα μπορούσαν να υπαχθούν στο νέο νόμο είναι σε απόλυτο αριθμό 11 δισ. Αυτό είναι περίπου 150.000 δανειολήπτες, γύρω στο 60-70% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Είπε ακόμα ότι το 75% χρωστάει μέχρι 150.000 ευρώ, ενώ διαφώνησε με τον εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος Ηλία Πλασκοβίτη, ο οποίος είπε ότι θα είναι σαφώς λιγότεροι οι άνθρωποι που θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, υπολογίζοντας το ποσοστό σε 10%, εξηγώντας ότι αν η περίμετρος όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι 85 δισ., η εκτίμηση της ΤτΕ είναι ότι θα προσέλθουν να ρυθμιστούν περίπου 8,5 δισ., δηλαδή το 10%. Σύμφωνα όμως με την εκπρόσωπο της ΕΕΤ τα 85 δισ. ευρώ αφορούν το σύνολο των «κόκκινων» δανείων, ενώ το μέτρο σύγκρισης είναι τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με πρώτη κατοικία που είναι μη εξυπηρετούμενα και είναι 46 δισ. ευρώ.