Τον τριπλασιασμό χρηματοδότης του προσεχούς προγράμματος Erasmus+ για την περίοδο 2021-2027, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις και οι επιχορηγήσεις να είναι πιο στοχευμένες, υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όσον αφορά την επόμενη γενιά του προγράμματος Erasmus+, ένας από τους κύριους στόχους του ΕΚ είναι περισσότεροι νέοι άνθρωποι να λάβουν μέρος σε διάφορα προγράμματα εκπαιδευτικής κινητικότητας. Για αυτό τον λόγο η ολομέλεια προτείνει μία λεπτομερή δέσμη μέτρων για την άρση όλων των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών εμποδίων.
Για την καλύτερη προσαρμογή του προγράμματος στις ανάγκες των μειονεκτούντων ατόμων και την αύξηση της συμμετοχής τους, τα μέλη του ΕΚ προτείνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εθνικά γραφεία Erasmus να σχεδιάσουν ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο και να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για την ένταξη στο πρόγραμμα. Θα μπορούσαν δηλαδή να πάρουν μέτρα για την παροχή μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης για την κινητικότητα, να προσαρμόσουν τις μηνιαίες επιχορηγήσεις και να επανεξετάζουν τακτικά τις δαπάνες διαβίωσης και διαμονής. Επιπλέον ειδική υποστήριξη θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γλωσσική εκπαίδευση, τη διοικητική υποστήριξη και τις ευκαιρίες διαδικτυακής εκμάθησης.
Νέες δράσεις του Erasmus
Τα μέλη του ΕΚ αποφάσισαν να ανακατανέμουν επίσης τον προϋπολογισμό σε διάφορα τμήματα του προγράμματος, ώστε να αντικατοπτρίζονται αυτές οι προτεραιότητες, προσφέροντας στο προσωπικό που εργάζεται σε προσχολικό επίπεδο αλλά και στα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης, σε νεαρούς αθλητές αλλά και σε προπονητές την επιλογή να συμμετέχουν σε προγράμματα κινητικότητας. Οι ανταλλαγές για σκοπούς επαγγελματικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, θα αποτελέσουν επίσης προτεραιότητα και θα λάβουν μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού.
Περισσότερες συνέργειες με άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα θα επιτρέψουν σε πολλά ποιοτικά προγράμματα, τα οποία δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν αυτή τη στιγμή από το Erasmus, να επωφεληθούν από τη συνδυασμένη χρηματοδότηση για να συμπληρώσουν την προσαρμογή των επιχορηγήσεων, της μετακίνησης, του κόστους διαβίωσης για μειονεκτούντες εκπαιδευόμενους ή την χρηματοδότηση νέων έργων.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής Milan Zver δήλωσε: «Στόχος μας είναι να κάνουμε το νέο πρόγραμμα Erasmus+ πιο φιλικό προς τους χρήστες και πολυδεκτικό, προσβάσιμο και δίκαιο για όλες τις ομάδες νέων ανθρώπων και ενηλίκων, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση ή άλλες περιστάσεις. Το Erasmus+ δεν επιτρέπει απλά στους συμμετέχοντες να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αλλά βοηθάει επίσης στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και τη βελτίωση των επαγγελματικών ευκαιριών. παρέχει στους συμμετέχοντες τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να εμπλουτίσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους ζωές».
«Πιστεύω ότι επενδύοντας στο Erasmus+ επενδύουμε στο μέλλον της ΕΕ. Καλώ για ακόμα μία φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να στηρίξουν τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού στον τριμερή διάλογο» κατέληξε.
Πλέον, το μόνο που απομένει είναι το τελικό κείμενο να τεθεί σε διαπραγμάτευση και να συμφωνηθεί με το Συμβούλιο κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.