Ακόμα ένα ισχυρό χαστούκι δέχθηκε η εταιρεία Monsanto για το πολύ επιτυχημένο εμπορικά ζιζανιοκτόνο της Roundup, που είναι βασισμένο στη γλυφοσάτη. Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο υποχρεώνει την εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση 80,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν εβδομηντάχρονο που προσβλήθηκε το 2015 από λέμφωμα μη-Χότζκιν και κατήγγειλε ότι η ασθένειά του προκλήθηκε από τη μακροχρόνια, άνω των τριών δεκαετιών χρήση του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου. Το βάρος μάλιστα της αποζημίωσης πέφτει στην εταιρεία Bayer, η οποία όπως επισημαίνει και η «Guardian», έχει εξαγοράσει τη Μonsanto.
H απόφαση αυτή είναι η δεύτερη καταδικαστική που εκδίδεται μέσα σε δέκα μήνες για τη Μonsanto, ενώ εις βάρος της εταιρείας εκκρεμούν εκατοντάδες αντίστοιχες προσφυγές.
Συγκεκριμένα, το σώμα των ενόρκων αποφάνθηκε ότι το φυτοφάρμακο Roundup αποτέλεσε την αιτία εμφάνισης καρκίνου και πως η παρασκευάστρια Monsanto φέρει ευθύνη, διότι δεν έκανε τίποτε για να προληφθούν οι κίνδυνοι εξαιτίας της χρήσης του προϊόντος της, που είναι βασισμένο στη γλυφοσάτη.
Σχολιάζοντας την απόφαση, η Bayer δήλωσε «απογοητευμένη», ανέφερε ότι θα ασκήσει έφεση και επέμεινε πως η συγκεκριμένη ετυμηγορία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα ως προς τα συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών που διεξήχθησαν για 40 χρόνια αλλά και ως προς τις κρίσεις των εποπτικών φορέων σε ολόκληρο τον κόσμο, με βάση τις οποίες «το ζιζανιοκτόνο με γλυφοσάτη είναι ασφαλές και δεν είναι καρκινογόνο». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του, παίρνοντας θέση στη διαμάχη που έχει προκληθεί γύρω από την επικινδυνότητα του συστατικού αυτού, το χαρακτήρισε ως «πιθανόν» καρκινογόνο.
Ο 70χρονος ενάγων, Εντουιν Χάρντεμαν, διαγνώστηκε με λέμφωμα μη-Χότζκιν το 2015 και κατέθεσε αγωγή εις βάρος της εταιρείας την επόμενη χρονιά, υποστηρίζοντας πως η ασθένειά του οφειλόταν στο Roundup, το οποίο χρησιμοποιούσε επί 25 και πλέον χρόνια σε μια ιδιοκτησία του στην Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με την απόφαση, η Bayer, που εξαγόρασε πέρυσι τη Μονσάντο έναντι 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καλείται να καταβάλει στον Χάρντεμαν 80,8 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2018 και πάλι δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο είχε αποφανθεί πως τα βασισμένα στη γλυφοσάτη ζιζανιοκτόνα Roundup και Ranger Pro συνέβαλαν στην πρόκληση καρκίνου (λέμφωμα μη-Χότζκιν) στον κηπουρό Ντιγουέιν Τζόνσον, πατέρα δύο μικρών παιδιών που πλέον βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αρρώστιας. Οι ένορκοι της δίκης εκείνης έκριναν ότι η Monsanto ενήργησε «κακόβουλα» και διέταξε την εταιρεία να καταβάλει 289 εκατ. δολάρια στον Τζόνσον, στη συνέχεια όμως το ποσό αυτό μειώθηκε στα 78,5 εκατ. δολάρια.
Η χρήση της γλυφοσάτης πάντως έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη και στην Ευρώπη. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε την έγκριση της γλυφοσάτης ως μη καρκινογόνου συστατικού από τις δύο επιστημονικές υπηρεσίες της, την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών προϊόντων (ECHA), η αμεροληψία της EFSA αμφισβητήθηκε έπειτα από αναφορές ότι οι σελίδες από τη σχετική έκθεσή της είχαν αντιγραφεί και επικολληθεί, με copy – paste, από αναλύσεις που περιέχονταν σε μια μελέτη της ίδιας της Monsanto. Η γαλλική κυβέρνηση πάντως δεσμεύτηκε τον Μάιο του 2018 να απαγορεύσει τη γλυφοσάτη «για τις βασικές χρήσεις της» έως το 2021 και «για κάθε χρήση» μέσα σε μια πενταετία.