Η μισή Ελλάδα ταρακουνήθηκε το μεσημέρι από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το Γαλαξίδι.
Ο σεισμός προκάλεσε αρκετές ζημιές σε καταστήματα, με δεκάδες προϊόντα να πέφτουν και να αχρηστεύονται, ενώ πολλοί κάτοικοι σε Πελοπόννησο και Αττική ανησύχησαν έντονα για το ενδεχόμενο και νέου μεγάλου μετασεισμού.
Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο STAR, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην ήταν ο κύριος σεισμός.
«Δεν έχω πειστεί ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Πρέπει να περιμένουμε λίγο, αρκετές εβδομάδες και όχι μία-δύο ημέρες. Θέλει προσοχή», είπε ο ίδιος.
Οι σεισμολόγοι αποδίδουν τον σεισμό στα ρήγματα του Κορινθιακού Κόλπου. Είναι τα ίδια ρήγματα, που είχαν δώσει τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου το 1995.
O σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε πως είναι λίγος ο χρόνος που έχει περάσει για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, είπε πως το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να ήταν ο κύριος σεισμός.
«Η περιοχή έχει μεγάλη σεισμικότητα, νομίζω ότι ισχύουν οι δύο “χρυσοί” κανόνες για τους κατοίκους των εκεί περιοχών: να δείξουν ψυχραιμία και να μη δίνουν σημασία στις φήμες», υπογράμμισε.
Ο σεισμός του 1995
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο από τον σεισμό στο Γαλαξίδι είναι η εκτίμηση ότι πρόκειται για ρήγματα που ευθύνονται για τους μεγάλους σεισμούς του 1995. Οι θύμησες από το γεγονός εκείνο είναι έντονα παρ’ ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια.
Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιουνίου 1995 και δύο καταστροφικοί σεισμοί μεγέθους 6,1 και 5,4 Ρίχτερ συγκλονίζουν την πόλη του Αιγίου και προκαλούν το θάνατο 26 ανθρώπων.
Ο Εγκέλαδος πέτυχε τους κατοίκους του Αιγίου στον ύπνο. Χτύπησε την πόλη στις 3:15 τα ξημερώματα σκορπώντας το θάνατο, 26 νεκροί (16 Έλληνες και 10 Γάλλοι τουρίστες) και προκαλώντας σοβαρότατες υλικές καταστροφές.
Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά από το Αίγιο, στο δυτικό άκρο του Κορινθιακού κόλπου, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Το ρήγμα του Αιγίου ήταν αυτό που εκτόνωσε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του σεισμού. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε 15 λεπτά μετά τον κύριο και είχε μέγεθος 5,7 ρίχτερ. Οι νεκροί ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευσης μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης και του ξενοδοχείου «Ελίκη» στα Βαλιμίτικα.
Πέρα από τις καταστροφές που σημειώθηκαν, παρατηρήθηκε μια διάρρηξη του εδάφους μήκους πέντε χιλιομέτρων και κατακόρυφης μετακίνησης 5 εκατοστών από τον Άγιο Κωνσταντίνο στα δυτικά μέχρι τα Σταφιδάλωνα στα ανατολικά του Αιγίου. Κοντά στις παραλίες παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης, τα οποία δημιουργούνται όταν σεισμικές δονήσεις χαλούν τη συνοχή λεπτόκοκκων εδαφών πλούσιων σε άμμο και νερό, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται ως υγρά. Παρατηρήθηκε λόγω του σεισμού αποκόλληση των ακτών σε παραλίες με μεγάλη κλίση, όπου ζώνες με πλάτος μέχρι 50 με 70 μέτρα ολίσθησαν λόγω του σεισμού προς τη θάλασσα. Τέλος, παρατηρήθηκαν μικρές κατολισθήσεις.
Οι υλικές ζημιές ήσαν πολλές, αφού κρίθηκαν κατεδαφιστέα 3.000 κτίρια, επισκευάσιμα 2.800 και επλήγησαν 50 Ιεροί Ναοί, σύμφωνα με στοιχεία του Τ.Α.Σ. Επίσης έμειναν 4.000 άστεγοι. Επιστρατεύθηκαν σκηνές και κοντέϊνερ.
Εκεί που υπήρξαν θύματα ήταν σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Δεσποτοπούλων και 1ης Μάη και στο ξενοδοχείο «Ελίκη», στα Βαλιμίτικα, τα οποία κατέρρευσαν. Στα ερείπια τους χάθηκαν 16 Έλληνες και 10 Γάλλοι τουρίστες, που έμεναν στο ξενοδοχείο.